Tenis

Pobjeda za povijesne knjige

Ivor Krapac • ponedjeljak, 05.12.2005.

Na kraju iscrpljujućeg trećeg dana finala protiv Slovaka, hrvatski junaci iznijeli su svoje dojmove na press-konferenciji nedugo nakon osvajanja Davis Cupa. Sportnet.hr iz Bratislave...

Izbornik Nikola Pilić ovu je pobjedu primio posebno emotivno. Već zna osjećaj osvajanja Davis Cupa obzirom da je triput slavio "za kormilom" njemačke reprezentacije, no ovo je, kaže, nešto drugo: "Osjećam se jako sretno. Dobiti ovaj trofej s reprezentacijom svoje zemlje, s ljudima koje dobro poznaješ i s kojima provodiš dosta dana u godini – ipak je nešto posebno."

Slika 2 od 3.
Foto: Ante Đorđević

"Počeli smo zajednički put praktički iz treće lige, a sada smo na vrhu", nastavio je hrvatski izbornik: "Nije osobito bitno to što sam sada jedini koji ima naslov u Davis Cupu na klupi dvije različite reprezentacije, bitno mi je samo da smo uzeli ovu povijesnu pobjedu."

Pilić je već više puta najavio da čeka trenutak kada će moći prepustiti svoje mjesto Goranu Ivaniševiću, a taj plan ponovio je i na kraju ovog dugog, uspješnog puta: "Već sam razgovarao s Radimirom Čačićem, predsjednikom HTS-a, i mislim da će se u skoroj budućnosti uloge Gorana i mene zamijeniti." Ne, izbornik ne razmišlja o povratku na teren, ubrzo se ipak ispravio... "Goran će me sigurno naslijediti na ovom mjestu."

Mario Ančić slavio je u odlučujućem meču i time skinuo nepravedno zalijepljenu etiketu onog tko gubi važne mečeve u Davis Cupu. Najvažnijeg je ipak dobio... "Bilo je 2-2 i tu se sve odlučuje, jednostavno nema izlaza ako izgubiš; jedino bitno je pobijediti. Naravno da nisam bio hladan kao led po izlasku na teren, bio sam prilično nervozan i to se osjetilo na početku. Pojačao sam u tie-breaku kojeg sam glatko dobio, a kasnije je sve bilo lakše."

Slika 1 od 1.
Foto: Ante Đorđević

Ivan Ljubičić doživio je poraz i pobjedu u istom danu: "Nisam uopće sumnjao da će Ančić dobiti u petom meču, danas sam bio najsretniji gubitnik na svijetu... Hvala Mariju što je ipak izvukao stvar."

"Ljubo" je Ančićev meč proživljavao izdaleka, sve do trećeg seta: "U prvom sam bio na doping-kontroli i tu saznao da je dobio set, u drugom je odmah uzeo break pa nisam htio u dvoranu da ga ne začaram... U trećem sam ipak uletio i urlikao na kraju, kad je već pobjeda bila blizu."

Goran Ivanišević doživio je da uz wimbledonsku pobjedu iz 2001. uzme i naslov u Davis Cupu. Wimbledon je, naravno, i dalje na prvom mjestu, ali i ovo je "lipo", kako je to sažeo prvi hrvatski "reket" svih vremena.

Iako, nije baš sve tako sjajno – da je Goran u ovo vrijeme igrao Masters na Senior Touru i tamo slavio, mogao je i zaraditi. "Baš me zanima hoće li mi HTS kompenzirati taj gubitak...", rekao je u svom stilu. Kompenzacija neće trebati; ionako je morao biti na mjestu na kojem se ostvarila njegova prognoza – već prije nekoliko godina najavio je da ova momčad može osvojiti Davis Cup.

Za kraj, Ljubičić i Ančić ponovno su istaknuli brojne hrvatske navijače, koji su pobjedu "začinili" bengalkama i pjesmom – ali i pljeskom i skandiranjem Slovacima kad su primali priznanja za drugo mjesto. S navijačke strane, sve je u Bratislavi tijekom ova tri dana prošlo sjajno, u tenisu to ipak lakše ide.

Suparnički izbornik Miloslav Mečir, kojem se nije isplatilo ubacivanje Michala Mertinaka u posljednji singl, priznao je da je u ovom finalu dobio bolji: "Prvi razlog našeg poraza je odličan nastup hrvatskih igrača, a drugi je, naravno, to što su dobili posljednji poen u finalu. No, mislim da tu zapravo nije bilo gubitnika, svatko tko je igrao u ovom dvoboju je pobjednik – jer se igralo odlično i jer su svi dali sve od sebe."

Na kraju je u povijest ipak ušla hrvatska momčad, pred kojom, ako bude zdravlja, ima još puno vremena za slične pobjede. Glad vjerojatno neće nestati, ovakvih večeri se teško zasititi.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!