Nogomet

Momčad kola: Rijeka napada, Varteks brani

Hrvoje Vuković • ponedjeljak, 03.04.2006.

Odlična predstava Riječana na Kantridi protiv nemotiviranog Kamen Ingrada izbacila je čak trojicu domaćih igrača u prvi plan. Na sjeveru zemlje Varteks se poigrao s Hajdukom i također zaslužio maksimalnu "tricu", dok su preostale rupe popunili igrači iz različitih klubova...

Slika 5 od 6.

Vratar

Slika 2 od 2.
Foto: Davor Sajko

Marin Skender (Osijek): Kod ovog izbora bespotrebno je filozofirati. Svi koji su jučer gledali utakmicu protiv Dinama neovisno za koji klub navijali sigurno su složni oko izbora Marina Skendera za junaka susreta. Osijekov vratar je baš kao i Žilić prije tjedan dana vrhunski branio svih 90 minuta i dovodio do ludila Dinamove napadače, veznjake, defanzivce i sve ostale koji su pokušavali nekako provući loptu u mrežu. Ovim nastupom Skender se i više nego iskupio za loš nastup u Maksimiru kada je proglašen jednim od glavnih krivaca za poraz od vodeće momčadi prvenstva.

Obrana

Mario Tadić (Cibalia): Cibalia još nije osigurala ostanak u Prvoj ligi; za vratom joj opasno pušu Slaven Belupo i Inter, a velika dva boda izgubljena su protiv Pule ovog vikenda. Ipak, ovoga puta nije zakazala obrana već napad. Zadnja linija besprijekorno je obavila svoj posao, gosti su se rijetko odlučivali na izlete na protivničku polovicu, a i ono malo akcija koje su mirisale na pogodak Cibalia je riješila bez većih problema. Mario Tadić odigrao je susret bez ijedne pogreške, bio pravovremen na svakoj lopti i s lakoćom riješavao malobrojne pokušaje Pulinih napadača, pa je upravo on bio logičan izbor za momčad kola.

Kristijan Ipša (Varteks): Jedan od junaka kola najzaslužniji je za novo nezadovoljstvo Bonačića i teške riječi u Hajdukovoj svlačionici. Ipša je bio prvo ime susreta protiv Splićana zahvaljujući odličnoj igri u obrani, ali ovaj put bio je i akter dva glavna poteza na utakmici. Prvo je u 12. minuti s par metara postigao svoj prvi, a ujedno i vodeći pogodak za Varaždince, da bi desetak minuta kasnije na Jertecov ubačaj glavom pogodio za konačnih 2:0.

Slika 1 od 1.
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Safet Nadarević (Zagreb): "Pjesnici" nisu ponudili neku spektakularnu igru protiv svađama načetog Međimurja, no nekako su uspjeli golom Bartolovića doći do vrijedna tri boda koja ih drže u sigurnoj zoni. Najbolja linija Zagreba ovog vikenda bila je ona tik ispred vratar Stojkića koji zahvaljujući "fantastičnoj četvorki" praktički nije imao posla. Najopasniji gostujući igrač Igor Mostarlić dva puta se našao u odličnoj prilici, no tada se istaknuo sjajni Safet Nadarević koji je oba puta blokirao udarac i spriječio pogodak gostiju.

Nedim Halilović (Varteks): Izbor još jednog Varteksovog defanzivca među prvih 11 samo potvrđuje na kojem je nivou bila obrana Varaždinaca protiv Hajduka. Halilović je u suradnji sa suigračima umrtvio napad Splićana, rezolutno riješavao sve duele te bez ikakvog kompliciranja odigrao koncentrirano cijelu utakmicu. Kraj odlično uigrane varteksove obrane Hajdukovci su na momente djelovali potpuno smiješno i nemoćno, što je samo još jedan plus za Dalićeve izabranike.

Vezni red

Siniša Linić (Rijeka): U jednoj od najboljih sezona kluba s Kantride otkako je Hrvatske nogometne lige, Siniša Linić pokazao je kako dostojno može zamijeniti Davora Vugrinca. Rastrčani Rijekin veznjak letio je po cijelom terenu, no osim defanzivnog posla kojeg je odradio vrhunski Siniša se najviše istaknuo u napadu gdje je već u petoj minuti fino asistirao Bobiču koji glavom pogađa vratnicu. Ipak desetak minuta kasnije Linić je ponovno pronašao najpoznatijeg domaćeg igrača koji ovog puta posprema loptu u mrežu za vodstvo 1:0. Raspoloženom Liniću takav početak dodatno je digao samopouzdanje, pa je i sam par puta "opalio" izvana, no ipak, nije se upisao među strijelce.

Slika 4 od 4.
Foto: Davor Sajko

Nikola Šafarić (Varteks): Omaleni kapetan Varteksa odigrao je jednu od svojih najboljih utakmica sezone protiv Hajduka. Pravi motor svoje momčadi i kreator mnogobrojnih opasnih napada, Šafarić je zaslužio visoku ocjenu, a osim što je bio najzaslužniji za vodeći pogodak "krojača" još je s par odličnih paseva gurao suigrače u izgledne šanse. Zasigurno najaktivniji čovjek u sredini donio je prevagu domaćinima na tom dijelu terena, čime je uvelike pomogao i napadačima koji su se zahvaljujući odličnim loptama iz sredine našli u par izvrsnih prilika koje je Pletikosa ipak obranio.

Etto (Dinamo): "Modri" su razočarani napustili Osijek, gdje su ove nedjelje promašili tonu odličnih šansi i tako uzeli samo bod. No, unatoč razočaravajućem rezultatu Brazilac Etto zaslužio je poziv u momčad kola. Veznjak Dinama odlično se uklopio u Kužeov sustav, a protiv Osijeka je na desnoj strani radio što je htio. U suradnji s Marijanom Buljatom koji mu je pokrivao leđa, Etto je bio stalni gost na protivničkoj polovici, no njegove kombinacije uglavnom su završavale promašajima napadača. I sam Etto imao je veliku priliku dovesti Dinamo u vodstvo, no njegov udarac s gol-linije izbacio je Dedaj. Brazilac je bio i autor najljepšeg poteza na utakmici kada je u protivničkom 16-ercu jednu loptu primio prsima, te leđima okrenut prema golu škaricama odapeo tik uz vratnicu.

Igor Novaković (Rijeka): Kao i masu puta ove sezone, Igor Novaković pokazao je koliko znači Rijeci. Oslabljeni neigranjem nekoliko prvotimaca Riječani su heroja utakmice pronašli u ovom neumornom veznjaku koji će sasvim sigurno igrati i protiv Hajduka u Kupu ove srijede, što samo pokazuje koliko je snage u jednom od najvrijednijih igrača kluba s Kantride. A da opravda svoj ulazak u momčad kola Igor je prvo finim udarcem pogodio suprotni kut gostujućeg vratara za 2:0, potom je s 18 metara pogodio "samo" gredu, da bi briljantnu večer zaokružio svojim drugim zgoditkom za konačnih 3:0. Sve u svemu, još jedna sjajna utakmica Novakovića, koji se već udomaćio u Sportnetovih 11.

Napad

Slika 3 od 3.
Foto: Davor Sajko

Fredi Bobič (Rijeka): Rijekin veteran konačno je dočekao i svojih pet minuta slave na Kantridi. Dugo se pripremao, ulazio s klupe, a protiv kamen Ingrada postigao je i svoj prvijenac u 1. HNL. "Stari lisac" umalo je već u petoj minuti podigao ruke, no zaustavila ga je vratnica. Ipak, desetak minuta kasnije s lakoćom je pospremio Linićevu loptu u mrežu, nakon čega je zaigrao još aktivnije i srčanije. Unatoč godinama, Bobič se nije libio vraćanja u obranu, uklizavanja i duela, čime je pokazao da stvarno daje sve od sebe za ovaj klub. Iako tijelo nije izdržalo, pa je zamijenjen u 64. minuti, Fredi je zahvaljujući par lukavih poteza (potez petom), pogotku te laganoj uspavanosti napadača diljem HNL-a ipak izborio mjesto u prvih 11.

Tomislav Gondžić (Inter): Nekadašnja mlada nada Dinama, Tomislav Gondžić također je upisao svoj prvi nastup u momčadi kola. Daleko od toga da je Inter odigrao briljantnu utakmice; prije bi se moglo reći da je sve to ličilo na klasičan talijanski catenaccio nego na praznik nogometa, no i u takvoj teškoj borbi Gondžić se uspio izboriti za prvih 11. Interov napadač našao se sam kao duh na rubu 16-erca i jednu loptu Čagalja pospremio za vodstvo gostiju. Da je potom i Piškor bio precizan iz jedne mrtve šanse "žuti" bi slavili tri boda, no i ovaj pogodak i par dobrih prodora ubacili su po prvi puta Gondžića u Sportnetovih 11, najviše zahvaljujući već spomenutoj neefikasnosti njegovih kolega na ostalim terenima.

SuperSport HNL

1Hajduk 916:5+1121
2Rijeka 915:1+1419
3Dinamo 920:9+1119
4Varaždin 96:5+112
5Šibenik 96:13-711
6Istra 1961 96:15-911
7Osijek 99:12-310
8Gorica 99:15-68
9Lokomotiva 98:15-78
10Slaven Belupo 98:13-55

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

NogometTop temaSkrol
  • Najnovije
  • Najčitanije

SuperSport HNL

1Hajduk 916:5+1121
2Rijeka 915:1+1419
3Dinamo 920:9+1119
4Varaždin 96:5+112
5Šibenik 96:13-711
6Istra 1961 96:15-911
7Osijek 99:12-310
8Gorica 99:15-68
9Lokomotiva 98:15-78
10Slaven Belupo 98:13-55

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!