Nogomet

Momčad kola: "Mali" istjerali "velike"

Hrvoje Vuković • ponedjeljak, 08.05.2006.

30. kolo Lige za prvaka odigrano je u dosta ležernom tonu, pošto su svi klubovi već praktički razdijelili najvažnije pozicije, a rezultat toga su i svega četiri igrača u Sportnetovoj momčadi. S druge strane, u donjem domu vodi se velika bitka za opstanak, pa je većina i nagrađena za veliku trku i trud...

Slika 5 od 5.

Vratar

Slika 4 od 4.
Foto: Davor Sajko

Tihomir Bulat (Međimurje): Drugi put zaredom Tihomir Bulat izborio se za titulu vratara kola. Iako je donedavno put Međimurja u drugu ligu bio surova stvarnost, odjednom su se Čakovčani našli u realnoj poziciji za spas. Takvom razvoju događaja "kumovala" je i briljantna Bulatova forma bez čije pomoći bi ovaj klub vjerojatno već danas bio siguran sudionik u nižem rangu. Bulat je naročito u prvom dijelu s par dobrih obrana Zagrebovim napadačima animirao suigrače te je bez ijedne pogreške završio susret netaknute mreže.

Obrana

Ninoslav Parmaković (Kamen Ingrad): Iako je Rijeka došla u Veliku vidno izmorena igranjem na dvije fronte, to ne umanjuje veliki posao koji je protiv njih napravila kompletna obrana Kamen Ingrada. Domaćini su držali neraspoložene goste daleko od svojih vrata, pri čemu je uvelike pomogao i Ninoslav Parmaković, Kamenov defanzivac koji je bio jedan od najboljih pojedinaca na terenu. Čvrst u svakom duelu i siguran pri predaji lopte, Parmaković se bez ikakvih kompliciranih riješenja za nijansu izdigao iznad svojih suigrača u zadnjoj liniji i zalužio poziv u prvih 11.

Slika 2 od 2.
Foto: Bruno Karadža

Valerio Balašković (Međimurje): Još jedan neprelazan stup obrane o ovom kolu koji se našao u momčadi kola zaigrao je u redovima Međimurja. Valerio Balašković skupio je glave zajedno sa suigračima i konačno pokazao kako i najgora obrana lige može odigrati prvoligaški. Istina, Zagrebu nije gorilo pod nogama, ali su se itekako trudili ne bi li došli barem do boda, što im zahvaljujući sjajnom Balaškoviću i ostatku ekipe nije pošlo za nogom.

Mladen Križanović (Cibalia): I to se dogodilo. Cibalia je nakon višemjesečnog posta dohvatila pobjedu i došla na korak do ostanka u elitnom razredu hrvatskog nogometa. U dosta tvrdoj i nervoznoj utakmici bez puno pravih prilika glavnu su riječ vodile obrane od kojih je ova gostujuća bez primljenog pogotka završila susret. Mladen Križanović bio je dio uigranog terceta ispred vratara Burcse i mora se priznati kako je destruktivan posao s njegove strane obavljen na visokoj razini, a pridodamo li tome i loše ocjene domaćih napadača jasno je kako Štimac može biti iznimno zadovoljan predstavom svojih pulena.

Petar Bošnjak (Slaven Belupo): Prvijenac u dresu Sportneta Petar Bošnjak zaradio je vrlo dobrom igrom protiv Intera u Zaprešiću. Raspoloženi bek Slavena uskočio je u momčad zbog izostanka nekih kartoniranih igrača, što se pokazalo odličnim potezom trenera Scorije. Osim što se uglavnom bez problema obračunavao s Interovim napadačima na desnoj strani, Bošnjak je visoku ocjenu zaslužio svojom igrom u napadu gdje je asistirao Šaranoviću za vodeći pogodak, a bio je i začetnik akcije za drugi gol kojim je odlučen pobjednik.

Vezni red

Krunoslav Bratković (Međimurje): Pobjede Međimurja ove sezone i nisu tako česta pojava, pa stoga nije ništa čudno da su u momčad kola uspjeli ugurati čak trojicu igrača. Jedan od izabrane trojke je i Krunoslav Bratković, veznjak koji je protiv Zagreba bio jedan od najraspoloženijih pojedinaca na terenu. Osim "nevidljivog" posla i velikog broja podijeljenih lopti, Bratković je svoju igru okrunio i vodećim pogotkom za čakovčane u sedmoj minuti, čime je trasirao put prema iznimno važnoj pobjedi.

Slika 1 od 1.
Foto: Bruno Karadža

Mario Darmopil (Kamen Ingrad): Iako se nije upisao niti u strijelce niti u asistente, Mario Darmopil svojim je nastupom protiv Rijeke zaslužio epitet igrača utakmice. Kamenov veznjak bio je inicijator većine napadačkih akcija, gurao napadače u izgledne šanse i k tome se još vraćao pripomoći suigračima u obrani. Nekoliko puta i sam je pokušao svladati Radmana, ali raspoloženi Rijekin vratar uspio je zaustaviti njegove udarce.

Dario Jertec (Varteks): Varteksov veznjak pokazao se jednim od najkorisnijih igrača u redovima "krojača" kroz cijelu sezonu i stoga ne čude ponude drugih klubova koje sjedaju na njegovu adresu. I ovog vikenda je protiv Hajduka pokazao dio svog nogometnog znanja i snosi velik dio "odgovornosti" što se Varteks vratio neporažen iz Splita. Osim vrlo dobre igre u sredini, par odličnih ali i neiskorištenih asistencija, Jertec je često dolazio i do zadnjeg reda Hajdukove obrane koja je dosta teško izlazila s njim na kraj. Sve u svemu, iznimno koristan igrač, koji nije limitiran niti u jednom segmentu, što je nažalost čest slučaj u današnjem nogometu.

Napad

Zoran Ratković (Cibalia): Nakon 12 utakmica bez pobjede Cibalia se konačno dokopala sva tri boda i to protiv rasterećenog i ne pretjerano motiviranog lidera Lige za ostanak, Pule Staro češko. Naravno, takav uspjeh lansirao je i par igrača u momčad kola, a jedan od njih je Zoran Ratković. Napadač vinkovačke ekipe cijelu se utakmicu borio s domaćim braničima i uspio u 59. minuti pobjeći čuvarima i prizemnim udarcem matirati Ivešu, čime je Cibalia došla vrlo blizu ostanka u Prvoj HNL.

Slika 3 od 3.
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Edin Šaranović (Slaven Belupo): Najraspoloženiji igrač Slavena iskoristio je neigranje Bojana Vručine na najbolji mogući način, zadavši slatke brige treneru Scoriji. Gladan igre, Šaranović je već u devetoj minuti opalio s 20 metara, ali njegov udarac brani Brašnić, da bi samo minutu kasnije neobranjivo zakucao loptu u mrežu na asistenciju Bošnjaka. Osim kao strijelac, Slavenov napadač istaknuo se i kao odličan asistent, pa je tako nekoliko puta izvrsno uposlio suigrače, a jedno takvo dodavanje Marijo Dodik iskoristio je za povećanje vodstva i potvrdu pobjede.

Ivan Bošnjak (Dinamo): Nisu "modri" odigrali utakmicu za pamćenje i sve što će ostati u sjećanju je i matematička proslava naslova, tri boda i jedini pogodak Ivana Bošnjaka. Dinamov napadač dočekao je jednu grešku Milardovića, obrušio se prema kaznenom prostoru i hladnokrvno pogodio suprotni kut za veliko slavlje zagrebačke momčadi. Bošnjak se s ovim pogotkom popeo na brojku 20 i jedini koji još ima kakve takve šanse da mu preuzme titulu naj-strijelca je kolega iz napada - Eduardo da Silva.

SuperSport HNL

1Hajduk 916:5+1121
2Rijeka 915:1+1419
3Dinamo 920:9+1119
4Varaždin 96:5+112
5Šibenik 96:13-711
6Istra 1961 96:15-911
7Osijek 99:12-310
8Gorica 99:15-68
9Lokomotiva 98:15-78
10Slaven Belupo 98:13-55

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

NogometTop temaSkrol
  • Najnovije
  • Najčitanije

SuperSport HNL

1Hajduk 916:5+1121
2Rijeka 915:1+1419
3Dinamo 920:9+1119
4Varaždin 96:5+112
5Šibenik 96:13-711
6Istra 1961 96:15-911
7Osijek 99:12-310
8Gorica 99:15-68
9Lokomotiva 98:15-78
10Slaven Belupo 98:13-55

Izdvojeno

  • Zvjezdana noć nad poljudskim nebom

    Piše: Petar Jenjić

    Zvjezdana noć nad poljudskim nebom

    Hajduk je prvu četvrtinu sezone SuperSport HNL-a zaključio na prvom mjestu, a važnu ulogu u tome imali su i igrači ponikli iz Akademije...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!