Zimski sportovi

Ponovno dvoboj Ahonen-Janda!

Petar Plevnik • četvrtak, 05.01.2006.

Današnje kvalifikacije za posljednje natjecanje Novogodišnje turneje u Bischofshofenu protekle su bez većih rezultatskih iznenađenja. Zato se za uzbuđenja pobrinio žiri...

Unatoč najboljem rezultatu Bjorna Einara Romoerena, broj jedan i novi sutrašnji dvoboj protiv Jakuba Jande osigurao je Janne Ahonen. Naime, žiri je uoči nastupa dvojice posljednih skakača, Ahonena i Švicarca Kuettela, odlučio skratiti zaletište za dva mjesta te su tako Kuettel i Ahonen, bez obzira što nisu imali najbolje rezultate, završili na prva dva mjesta.

I kada se činilo da su stvari poprilično jasne, budući da je objavljeno da je Andreas Kuettel sa skokom od 131,5 metar pobjednik kvalifikacija te mu je dodijeljen broj jedan te sutrašnji dvoboj protiv Jande, za vijest dana pobrinio se žiri.
Naime, utvrđeno je kako je zbog nevjerojatne pogreške prilikom mjerenja Kuettelu izmjeren pet metara duži skok! Tako je Švicarcu pripisan njegov "pravi" skok od 126,5 metara čime je premješten na broj dva, pa ćemo tako u prvoj seriji sutrašnjeg natjecanja gledati još jedan dvoboj Ahonena i Jande!

A vodeći u poretku turneje Jakub Janda ponovno je propustio kvalifikacije, odlučivši se za taktiku koja mu je donijela ukupno vodstvo na turneji. Tako će sutra Čeh, s brojem 50 na prsima, nastupiti u dvoboju protiv danas "najboljeg" Ahonena.

Iako je u kvalifikacijama izostao dvoboj Ahonena i Jande, prvo odmjeravanje snaga ove dvojice skakača, pred sutrašnji završni obračun, vidjeli smo na prethodno održanom treningu. Ahonen je izveo skokove od 135 i 135,5 metara dok je Janda dvaput doskočio na 135 metara.

Najduži skok dana u kvalifikacijama izveo je Andreas Widhoelzl, doskočivši na 138 metara, međutim zbog neizvedenog telemarka Austrijanac se našao na šestom mjestu, iza "kraćih" Romoerena, Ljoekelsoeya i Mature.

Izuzev skandala s mjerenjem, današnje kvalifikacije za razliku od prethodnih triju kvalifikacija protekle su prilično mirno, bar što se tiče rezultata. Nijedno od zvučnijih imena nije ostalo bez sutrašnjeg natjecanja.

Sve je spremno za sutrašnji završni obračun za naslov pobjednika 54. Novogodišnje turneje Četiri skakaonice, koji je odlukom o premještanju Ahonena na broj jedan i izravnom dvoboju s Jandom, dobio dodatnu draž.

Parovi prve serije sutrašnjeg natjecanja
26. W.Loitzl AUT - 25. R.Schwarzenberger AUT
27. R.Mateja POL - 24. J.Ikonen FIN
28. M.Neumayer GER - 23. M.Fettner AUT
29. A.Bardal NOR - 22. D.Ito JPN
30. T.Ingebritsen NOR - 21. H.Stensrud NOR
31. S.Thurnbichler AUT - 20. S.Ammann SUI
32. D.Vassiliev RUS - 19. P.Peterka SLO
33. M.Koch AUT - 18. G.Spaeth GER
34. H.K.Kim KOR - 17. S.Colloredo ITA
35. D.Kornilov RUS - 16. L.Bystoel NOR
36. J.Salumae EST - 15. A.Kofler AUT
37. A.Hajek CZE - 14. T.Morgenstern AUT
38. A.Morassi ITA - 13. M.Hautamaeki FIN
39. S.Hula POL - 12. J.Happonen FIN
40. T.Kiuru FIN - 11. M.Uhrmann GER
41. M.Mešik SVK - 10. T.Okabe JPN
42. M.Moellinger SUI - 9. A.Herr GER
43. K.Stoch POL - 8. N.Kasai JPN
44. M.Hoellwarth AUT - 7. R.Benkovič SLO
45. P.Chaadaev BLR - 6. A.Widhoelzl AUT
46. D.Lazzaroni FRA - 5. J.Matura CZE
47. R.Sliz POL - 4. R.Ljoekelsoey NOR
48. A.Alborn USA - 3. B.Romoeren NOR
49. R.Kranjec SLO - 2. A.Kuettel SUI
50. J.Janda CZE - 1. J.Ahonen FIN

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

Zimski sportoviSkrol
  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!