Zimski sportovi

Letači po medalje u Kulm

Petar Plevnik • srijeda, 11.01.2006.

Od četvrtka pa do nedjelje, austrijski Bad Mitterndorf domaćin je Svjetskog prvenstva u skijaškim letovima. Na letaonici u Kulmu dijeliti će se medalje u pojedinačnoj i momčadskoj konkurenciji...

Svega tjedan dana nakon infarktne završnice Novogodišnje turneje i prve podjele naslova najboljeg u 54-godišnjoj povijesti, nastavljaju se uzbuđenja skijaša skakača. Letaonica u Kulmu, po četvrti će puta u svojoj povijesti ugostiti najbolje skijaše skakače tj. najbolje letače među njima.

Prvog dana prvenstva, u četvrtak, na rasporedu su dva treninga i kvalifikacije, dok su petak i subota predviđeni za pojedinačno natjecanje, u kojem je pobjednik onaj koji u dva dana tj. četiri skoka skupi najveći broj bodova. U petak će u natjecanju sudjelovati 50 najboljih, dok subotnje natjecanje nastavlja 30 najboljih.

Slika 1 od 1.
Foto: Nikola Movrić

Austrijskim domaćinima još je u sjećanju 1996., kada je Kulm posljednji put bio domaćin Svjetskog prvenstva i kada je domaći ljubimac Andreas Goldberger došao do svog prvog i jedinog naslova Svjetskog prvaka u letovima. A da Kulm leži Austrijancima, dokazao je i Andreas Widhoelz, koji je prošle godine u okviru Svjetskog kupa pobjedio u Kulmu.

Naslov Svjetskog prvaka iz 2004, osvojen na Planici, brani Roar Ljoekelsoey. Norvežanin će i u Kulmu biti među glavnim favoritima, ne samo zbog činjenice da je odličan letač već i zbog dobre forme koju je prikazao na Novogodišnoj turneji. Uz njega tu je svakako i njegov reprezentativni kolega, svjetski rekorder sa završnice prošle sezone na Planici, Bjorn Einar Romoeren.

Slika 2 od 3.
Foto: Nikola Movrić

Od ostalih kandidata za medalje u pojedinačnoj konkurenciji, svakako ne treba zaboraviti srebrnog sa Planice, Janea Ahonena, koji nije pretjerano slavio četvrto osvajanje Novogodišnje turneje, već se posvetio treninzima u Lahtiu. Osim toga, Ahonen iz 1996. ima još jedno srebro sa Svjetskog prvenstva u Kulmu, a i u Vikersundu 2000. osvojio je broncu.
Tu je svakako još jedan Finac poznat po sjajnim letovima, Matti Hautamaeki. Već na Turneji, Matti je pokazao uspon u formi, a budući da su letovi njegova omiljena disciplina, ne treba sumnjati kako će Finac i ovaj put biti u uskom krugu favorita.
Kad već spominjemo Fince, treba spomenuti i Tamia Kiurua, brončanog sa Planice, iako sudeći prema ovogodišnjoj formi, teško da će se Kiuru ovaj put umiješati u borbu za medalje.

Biti će zanimljivo vidjeti kako će se na letove prilagoditi "drugi" pobjednik Turneje Jakub Janda te inače sjajan letač Adam Malysz, koji je zbog loše forme prekinio Novogodišnju turneju, pripremavši se za Kulm.

Što se tiče pak momčadskog dijela natjecanja, koje je na rasporedu u nedjelju, i ovdje su u prvom planu Norvežani. Za obranu momčadskog zlata iz Planice, trener Mika Kojonkoski imenovao je šestoricu, pri čemu mu je na raspologanju četvorka koja je osvojila zlato na Planici : Romoeren, Pettersen, Ingebritsen i Ljoekelsoey. Tu su još i Bysotel i Stensrud, za koje je vjerojatno da će jedan od njih zamjeniti Pettersena u obrani momčadskog zlata.
Osim Norvežena, za preostale dvije medalje glavni kandidati su Finci i Austrijanci, dok će Nijemci i Slovenci vrebati iz drugog plana. Treba napomenuti i da je Japan za ovo prvenstvo prijavio samo trojicu nepoznatih imena, Takua Takeuchia, Yutau Watasea i Keitau Umezakia, dok se Okabe, Kasai i društvo pripremaju za nastavak Svjetskog kupa u Sapporou.

U svakom slučaju, nakon najuzbudljivije Turneje u povijesti, ne sumnjamo kako nas i u Bad Mitterndorfu očekuje super zanimljivo natjecanje. U biti, čini se kako je prije ovog Svjetskog prvenstva sigurna samo jedna stvar, a to je svjetski rekord Bjorna Einara Romoerena sa Planice, od 239 metara, budući da je svih 30 najdužih letova u povijesti izvedeno na Planici, dok rekord Kulma drži Sven Hannawald sa "skromnih" 214,5 metara.

I za kraj, spomenimo još jednom junaka sa početka priče, Andreasa Goldbergera. "Zlatni dečko austrijskog sporta", u petak će se, nakon što završi prvi dio pojedinačnog natjecanja i službeno će se oprostiti od ovog sporta, u kojem ga slobodno možemo svrstati uz bok najvećima.
Trostruki pobjednik Svjetskog kupa, dva puta pobjednik Novogodišnje turneje, pobjednik Svjetskog prvenstva u skijaškim letovima, 20 pobjeda u Svjetskom kupu, šest medalja sa Svjestkih prvenstava, dvije olimpijske medalje, "Goldi" je definitivno zaslužio veličanstven oproštaj...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!