Vodeni sportovi

Divljevodaši na Kupi "love" naslov prvaka Hrvatske

Davor Sajko • četvrtak, 27.04.2006.

Posljednjeg vikenda u travnju, hrvatski divljevodaši natjecat će se za pojedinačni i ekipni naslov državnog prvaka u dvije discipline spusta - u sprintu, na dionici oko 700 m (odnosno oko 1,15 minuta) u subotu 29. travnja, te na klasičnoj dionici, oko 4000 m, u nedjelju 30. travnja - u kategorijama kanua C-1 i C-2 za muškarce i kajaka K-1 za muškarce i žene.

Za disciplinu sprinta prijavljeno je osamdesetak natjecatelja i natjecateljki, a za klasičnu dionicu više od četrdeset.

Slika 1 od 2.

Obje utrke spusta su kriterijske utrke za ulazak u juniorsku i seniorsku reprezentaciju, prije nastupa na Svjetskom prvenstvu, koje će se ove godine održati u Češkoj, u Karlovym Varyma (12.-17.06. 2006.). Ulazak u reprezentaciju do sada je osigurao samo prošlogodišnji državni prvak Emil Milihram ( KK Končar), nakon rezultata prve izborne utrke održane na klasičnoj dionici. Ostale natjecatelje očekuje borba u još dvije izborne utrke na klasičnoj dionici i još tri utrke sprinta, zaključno sa 7. svibnja, kada će biti poznata sva četiri imena predstavnika hrvatske vrste.

Vezane vijesti

Natjecanja počinju u 16 sati. Rezultati su u 18 sati u subotu, te u 17 sati u nedjelju. Organizatori natjecanja su Hrvatski kajakaški savez i Kajakaški savez Zagreba, te Kanu klub Končar kao tehnički organizator. Natjecanje se održava prema pravilima Međunarodnog kajakaškog saveza (ICF).

Start sprinta postavljen je u mjestu Osilnica, u Sloveniji, dok se klasična dionica vesla od mjesta Hrvatsko do mjesta Turki, u Hrvatskoj, a utrke se mogu pratiti duž ceste uz Kupu. Navedene dionice rijeke sadrže prolazne, lakše zapriječene dijelove i padove s brzacima do srednjeg težinskog stupnja (WW I - III).

U subotu i nedjelju ujutro, s početkom u 10 sati, održat će se i dva međunarodna natjecanja u slalomu, također u organizaciji Kajakaškog saveza Zagreba i KKK Zagreb. Start slalom staze je oko 350 m uzvodno u mjestu Stari Malni, a cilj u Osilnici.

Najbrojnije i najjače ekipe za ukupno četiri natjecanja, prijavili su klubovi duže tradicije, zagrebački Končar i Zagreb te varaždinski Varteks, a pravo osvježenje u širenju ovog sporta u Hrvatskoj, predstavlja ekipa novoosnovanog splitskog kluba Delta sport. S hrvatskim kanuistima i kajakašima divljih voda, vještinu i spremnost će odmjeriti i natjecatelji iz Slovenije, Srbije i Crne Gore, te Makedonije

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!