Tenis

Finale opet kobno za Ančića

Tomislav Pacak, Ante Đorđević • nedjelja, 19.02.2006.

Nakon sjajne serije pobjeda na ATP turniru u Marseilleu, Mario Ančić pokleknuo je u finalu protiv francuskog veterana Arnauda Clementa koji je Marija svladao s 2-0 u setovima. To je peti Marijev poraz u šest dosadašnjih ATP finala, a zanimljivo, u svima je uoči finalnog sraza bio favorit...

Nakon velikih pobjeda protiv Baghdatisa, Ljubičića i Grosjeana, Ančić nije uspio svladati Clementa, 65. igrača svijeta, koji je u finalu uživao veliku podršku gledatelja te uz pomoć njih stigao do treće titule u karijeri, prve nakon 2003., kada je otišao do kraja u Lyonu.

Clement je slavio s uvjerljivih 2-0 u setovima, Ančić je bolji otpor pružio u prvom setu koji je Clement dobio sa 6:4, da bi u drugom odjurio do 6:2 i osvojio 489.000 eura vrijedan turnir.

Bio je to peti poraz Marija Ančića u šest finala koje je do sada igrao, no više od same statistike uvijek nas ponovno iznenadi – način. I danas je kao i u prethodnim finalima Mario bio neprepoznatljiv i ponovno najlošiji svoj meč na turniru odigrao u finalu.

"Clement je sve radio dobro, dok ja nisam servirao na razini prethodnih dana; danas je u svemu bio bolji od mene", rekao je drugi hrvatski reket: "Kad sam došao na mrežu, prolazio me, a kad sam ostajao otraga zabijao je winnere. Nisam iskoristio onih nekoliko prilika koje sam imao, prvenstveno dvije break-lopte rano u drugom setu, od kojih sam prvu odigrao loše, a na drugu nisam mogao ništa protiv njegovog servisa."

Mario je kao jedan od razloga poraza istaknuo slabiji servis i bio je u pravu. Kada servira samo 41% prvog servisa, uz tek tri asa i čak dvije dvostruke pogreške, znamo da nešto nije u redu, a to mu je bila statistika prvog seta. Ono što brojke ne kazuju jest da je mnogo griješio, dok je francuski tenisač pred domaćom publikom bio iznimno nadahnut. A kako i ne bi – sjetimo se samo kako smo mi dočekali naše tenisače na zagrebačkom Indoorsu.

Sve to ne bi možda bilo ni dovoljno Clementu za prvi set da Ančić kod 2:2 nije servirao obje dvostruke pogreške u istom gemu, te da Francuz nije baš tada pogodio jedan od nekoliko prekrasnih winnera. Ostatak seta nije donio uzbuđenja i 6:4 za Clementa ipak nam je ostavilo nadu za drugi i, vjerovali smo, treći set.

Odmah na otvaranju drugog seta Mario dolazi u probleme na servisu, ali uspijeva izvući 15:40, te istim rezultatom priprijetiti protivničkom servisu već u sljedećem gemu. Ne koristi nijednu od dvije šanse, dobiva još jednu priliku, ali bez uspjeha. Unatoč tome, stvari su nakratko izgledale bolje.

“Greška na grešku”, tako možemo nazvati Marijevu današnju igru, kojom ubrzo daje opet priliku Clementu za break i on je koristi. Ančić ne dobiva drugu priliku u setu, naprotiv, još jednom gubi servis i priča je time završena – 6:4 6:2 i igru koja je taj rezultat donijela želimo što brže zaboraviti...

Clement, pak, ovaj tjedan sigurno neće htjeti zaboraviti tako brzo: "Znao sam da imam šansu. Ipak, da mi je netko prije početka rekao da ću dobiti ovaj turnir, ne bih mu vjerovao, u ždrijebu je bilo puno jakih igrača... Sjajan je osjećaj slaviti pred svojom obitelji i prijateljima."

ATP Marseille, 19.2.2006., finale: Clement (Francuska, WC) - Ančić (Hrvatska, 6) 6:4, 6:2.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

TenisTop temaSkrol
  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!