Rukomet

Veliki povratak Ivana Balića

Ivan Ambroš • subota, 25.02.2006.

Nepotpuno oporavljen i još uvijek pod bolovima Ivano Balić se u pravi tren i u najboljem izdanju nakon kraće pauze vratio na parket i sudjelovao u važnoj pobjedi Portland San Antonia nad vječitim rivalom Barcelonom u prvom susretu četvrtine finala europske Lige prvaka od 25:21...

Ždrijeb je htio da se za ulazak u polufinale Lige prvaka međusobno bore dvije trenutno najbolje plasirane momčadi u španjolskom prvenstvu. U mnogim najavama ovaj je okršaj okarakteriziran kao finale prije finala upravo zbog ogromnih ambicija koje obje momčadi imaju u ovoj sezoni ali i zbog naelektrizirane atmosfere koja je u prvom redu rezultat bezbroj intervjua i izjava igrača obje ekipe u kojima sa sigurnošću najavljuju prolaz svog tima u polufinale.

Uz veliku važnost zbog otvaranja vrata polufinala Lige prvaka, prolaz dalje važan je i u moralnom smislu jer po svemu sudeći borba za naslov prvaka Španjolske će se voditi upravo između ova 2 rivala, a nakon eliminacije u ovom prestižnom natjecanju za rukometaše ne samo što će pobjednik dobiti ogromnu psihičku prednost, već bi se i eliminirana ekipa morala suočiti s razočarenjem u vlastite sposobnosti što bi definitivno utjecalo na raspoloženje i odlučnost u igri, što u današnjem vrhunskom rukometu u kojem i najmanji detalji presuđuju, može biti odlučujući čimbenik.

Vezane vijesti

Nakon početnog vodstva Barcelone od 1:2, Balić u 6. minuti izjednačava rezultat na 2:2 čime započinje furiozni tempo Portlanda koji na krilima koncentrirane obrane radi seriju od 4:0 i u 9. minuti rezultat je 6:2. Tada trener gostiju Espar traži time-out jer mu se ni najmanje ne sviđa činjenica da obrana Barcelone ne funkcionira a da napad pravi previše nedopustivih pogrešaka. No, ni timeout ne pomaže jer nakon gola Barcelone slijedi još jedna serija društva iz Pamplone od 3 pogotka zaredom, pa je u 14. minuti već 9:3. U tim trenucima obrana Barcelone na čelu s našim Vorijem i Dominikovićem ubacuje u 5. brzinu i omogućuje svom napadu da malo po malo ipak smanjuje razliku. U završnici poluvremena koncentriranom igrom u obrani, a ponajviše zahvaljujući obranama Barrufeta, Barcelona uspijeva izjednačiti na 11:11, što je ujedno i rezultat kojim se otišlo na odmor.

U nastavku doslovno se igra gol za gol, uz dobre obrane i još bolje napade na obje strane, gledatelji u Pamploni su doista imali priliku uživati u vrhunskom rukometu. 10. minuta drugog poluvremena bila je prekretnica u utakmici kada započinje Balić show: prvo solo akcija i pogodak za vodstvo 17:16, zatim još jedan pogodak za 18:17, poslije toga slijede asistencije i potezi koji imaju samo jedno ime: Ivano Balić. Na tribinama je i legenda francuskog rukometa Jackson Richardson pljeskao potezima svog nasljednika na mjestu srednjeg vanjskog Portlanda. Dok se Barcelona snašla, već je u 19. minuti bilo 22:17 i tada je jedino razumno rješenje preostalo Barceloninoj klupi bio time-out.

Vrativši se na parket, gostima nije preostalo ništa drugo nego da daju posebnog čuvara Baliću. No, ni time Barcelona nije uspjela ništa napraviti, Portland je do kraja uspio sačuvati vodstvo i zasluženo pobjediti rezultatom 25:21.

U Barceloni odlični Barrufet na golu, a u napadu raspoloženi Romero i Nag. Vori i Dominiković su bili odlični u obrani, Vori je sakupio 2 obrambena bloka i u jednom izletu u napad uspio iznuditi sedmerac. Dominiković je imao 1 obrambeni blok i 1 ukradenu loptu. U redovima Portlanda Ivano Balić je svakako bio ključna figura, zabio je 4 gola i 5 puta uspješno asistirao svojim suigračima i što je najvažnije pametno vodio svoju momčad ka pobjedi preuzimajući inicijativu u pravom trenucima.

Razlika od 4 pogotka nije garancija prolaska dalje, ali u svakom slučaju trebala bi osigurati ekipi iz Pamplone miran put na uzvratni susret četvrtine finala Lige prvaka koji se igra sljedeće subote u Barceloni.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

RukometTop temaSkrol

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!