Zimski sportovi

Otvorene zimske paraolimpijske igre

HINA • subota, 11.03.2006.

Na Olimpijskom stadionu u Torinu večeras su otvorene IX zimske paraolimpijske igre, koje će se od 10. do 19. siječnja održati u Torinu i okolnim mjestima.

Na Igrama će nastupiti 535 sportaša iz 39 zemalja koji će se natjecati za 58 kompleta medalja u pet sportova - alpskom i nordijskom skijanju, biatlonu, hokeju u sanjkanjam i curlingu u kolicima.

Hrvatsku će na paraolimpijskim igrama predstavljati jedino skijaš Zlatko Pesjak, koji je na otvaranju nosio hrvatsku zastavu. U Torino su doputovali i Tomislav Zadro, te Mario Dadić, međutim oni neće nastupiti jer nisu dobili pozivnicu organizatora.

Program svečanog otvaranja trajao je dva sata, uz mnoštvo glazbe, plesa, igara svijetla i boja, uz nazočnost brojnih gostiju među kojima su bili švedska princeza Victoria, predsjednik MOO-a Jacques Rogge i cijela momčad Juventusa.

Predstavljena je maskota igara "Aster", pozdravne govore održali su talijanski predsjednik Carlo Azeglio Ciampi, predsjednik Međunarodnog paraolimpijskog odbora (IPC), Philip Craven, te predsjednica organizacijskog odbora igara u Torinu Tiziana Nasi.

Oko 26.000 gledatelja na Olimpijskom stadionu oduševila su pojava bivšeg vozača Formule 1 Alexa Zanardia, koji je 2001. u nesreći izgubio obje noge, te najpoznatijeg alpiniste svijeta Reinhold Messnera, koji je prilikom uspona na Nanga Prabat ostao bez šest prstiju na nogama.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!