Nogomet

Arsenal mirno, Barca sigurno

Tomislav Pacak • srijeda, 05.04.2006.

Juventus i Benfica nisu smogli snage za iznenađenja u uzvratnim utakmicama polufinala Lige prvaka - Arsenal je s lakoćom zadržao londonskih 2:0 u Torinu, dok je Barcelona u potpunosti nadigrala Portugalce i s laganih 2:0 osigurala fantastični polufinalni sraz s Milanom...

Barcelona - Benfica 2:0, ukupno 2:0
Ronaldinho 19', Eto'o 89'

Benfica nije uspjela zaustaviti Barcelonine čarobnjake na putu do okršaja s velikim Milanom. Nakon festivala promašaja u Lisabonu, prvenstveno od strane igrača Barcelone, u uzvratu je ipak bilo drugačije. Osim što je Barca ovoga puta dvije prilike iskoristila, Benfica nije bila ni približno opasna kao kod kuće, tek jednom su Portugalci zaprijetili domaćima. No, tu jednu priliku Simaoće dugo pamtiti...

Slika 1 od 2.
Foto: EPA

Vezane vijesti

Barcelona je krenula uraganski, a takav start rezultatirao je kaznenim udarcem već u petoj minuti. Mark van Bommel je pokušao ubaciti u sredinu, a rukom loptu zaustavlja Beto. Ipak, junak prve utakmice, vratar Moretto sjajno je 'skinuo' udarac Ronaldinha i sačuvao 0:0.

Promašeni jedanaesterac nije previše uzdrmao Ronaldinha, Brazilac se već u 19. minuti iskupio pogotkom za 1:0. Beto je izgubio loptu, Van Bommel uposlio Eto'oa na desnoj strani, Kamerunac sjajno prolazi čuvara i daje nisku povratnu loptu, a sa 7-8 metara Ronaldinho lako pronalazi mrežu Benfice.

Barcelona, sukladno svojem stilu, nije krenula na čuvanje prednosti već je i dalje pritiskala i tražila put do mreže. Međutim, Katalonce evidentno muči efikasnost u posljednje vrijeme, ni ovoga puta nisu zabili iz vrlo izglednih situacija. U 26. minuti Valdez je ispucao daleko loptu, obrana Benfice smušeno je reagirala, a Eto'o je sa 16 metara lobao i vratara, ali i gol. Inače, kamerunski napadač je večerašnjom igrom zasjenio čak i Ronaldinha, igrao je zaista fantastično te je bio najveća enigma za obranu Koemanovog sastava.

U 40. minuti Van Bommel je bio u sjajnoj situaciji na 7-8 metara od gola, no kao i u Lisabonu, njegov udarac sjajno je obranio Moretto. Poluvrijeme je završeno sjajnim driblingom Eto'oa, no njegov niski ubačaj nekako je Anderson uspio izbiti u korner.

Slika 2 od 3.
Foto: EPA

Barcelona je pomalo nervozno ušla u drugi dio, vjerojatno svjesna da im dominacija neće ništa značiti postigne li Benfica jedan pogodak. Benfica, pak, nikako nije uspijevala izraditi ozbiljniju akciju, Miccoli i Simao uglavnom su 'visili' u zaleđu, dok su raspoloženi Deco, Iniesta i Van Bommel dominirali sredinom terena.

I kao što to obično biva, momčad koja čeka - dočeka. Portugalci će dugo pamtiti 61. minuti - u kontri je Miccoli dobro ubacio za Simaoa, no kapetan Benfice s desetak metara neometan puca u vanjski dio mreže. Bilo je to sve od Benfice večeras, jedini pravi udarac i jedina prava prilika, no da je Simao bio samo malo precizniji, ta akcija mogla je biti odlučujuća.

Ovako, Barca više nije dopustila Benfici ozbiljniji prelazak centra, a dominaciju je potvrdila u 89. minuti. Ronaldinho je dijagonalom pronašao Giulyja koji iz prve ubacuje u sredinu za Eto'oa. Kamerunac je lijepo primirio loptu i s deset metara zakucao je u mrežu za konačnih 2:0.

Lijepi rezultat donio je i jednu lošu vijest za Barcelonu - u prvom dvoboju protiv Milana Rijkaard neće moći računati na Deca, koji je bespotrebno zaradio isključujući žuti karton.

Juventus - Arsenal 0:0, ukupno 0:2

Apsolutno zasluženo, nakon što je u dvije utakmice gotovo ponizio moćni Juventus, Arsenal je po prvi puta u klupskoj povijesti izborio polufinale Lige prvaka. Iako Villarreal nikako ne treba podcijeniti, "žuta podmornica" sigurno je sjajna prilika "topnicima" da naprave i korak više, odu do Pariza gdje ih je zaista malo tko očekivao uoči sezone...

No, prema prikazanom u dva dvoboja protiv Juventusa, Arsenal je plasman u polufinale i više nego zaslužio. Nakon što su razbili Juventus u Londonu i s obećavajućih 2:0 stigli u Torino, Wengerovi "Englezi" (niti jedan Englez u prvoj postavi) dobro su odigrali i na Delle Alpiju, i zapravo bili bliže pobjedi nego domaćin. Juve je, pak, ponovno izletio iz Europe ranije nego se nadao, ali prolaz definitivno nije zaslužio. Torinezi ni kod kuće nisu stvorili pravu priliku, a ovoga puta nije pomogla ni sreća kao protiv Werdera u osmini finala.

Slika 3 od 4.
Foto: EPA

Arsenal nije odigrao tako dobro kao na Highburyju, Juve je igrao 'ratnički' te je agresijom pokušao nametnuti svoj stil igre. Međutim, duge lopte bile su krajnje neefikasno rješenje protiv ponovno koncentrirane obrane Arsenala, koja u četiri susreta eliminacijskog dijela Lige prvaka još nije primila pogodak. S druge strane, kratki pasovi Fabregasa, Hleba i društva ponovno su donijeli nekoliko sjajnih prilika.

U prvom dijelu Juventus je tek jednom 'pošteno' zaprijetio, no lopta je nakon udaraca Zambrotte s 20-ak metara fijuknula pored gola. S druge strane, udarac Henryja s vrha šesnaesterca obranio je večeras sjajni Buffon. Arsenal je vrlo lijepu akciju odigrao u 37. minuti kada je Hleb proigrao Ebouea na desnoj strani, ovaj se sjurio u šesnaesterac, u prazno je odletio i Robert Kovač koji se našao u početnoj postavi Juventusa, no u posljednji trenutak obrana nekako zaustavlja prodor Arsenalovog desnog bočnog.

Drugi dio nije donio puno novosti, osim što je Arsenal otvaranje Juventusa iskoristio za još opasnije kontre. Tako je nekoliko bjegova Henryja odlično obranio Buffon, koji se istaknuo i obranom Fabregasovog udarca s 15 metara. Prva i jedina ozbiljnija prijetnja u cijeloj utakmici bio je udarac Pavela Nedveda, no Lehmann se istaknuo sjajnom obranom.

Sve nade Juventusa potonule su u 77. minuti kada je Nedved zbog pogibljenog starta dobio drugi žuti karton, bilo je jasno da Juventus s desetoricom ne može ugroziti "topnike". Juve se sada može okrenuti čuvanju prednosti u Seriji A za novi talijanski naslov, ali za Europu će trebati više iduće godine. Arsenal, pak, ima fantastičnu priliku reprizirati sličan Liverpoolov pohod prošle sezone...

SuperSport HNL

1Hajduk 916:5+1121
2Rijeka 915:1+1419
3Dinamo 920:9+1119
4Varaždin 96:5+112
5Šibenik 96:13-711
6Istra 1961 96:15-911
7Osijek 99:12-310
8Gorica 99:15-68
9Lokomotiva 98:15-78
10Slaven Belupo 98:13-55

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

NogometTop temaSkrol

SuperSport HNL

1Hajduk 916:5+1121
2Rijeka 915:1+1419
3Dinamo 920:9+1119
4Varaždin 96:5+112
5Šibenik 96:13-711
6Istra 1961 96:15-911
7Osijek 99:12-310
8Gorica 99:15-68
9Lokomotiva 98:15-78
10Slaven Belupo 98:13-55

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!