Košarka

Bez pobjede teško do prolaza

Branimir Korać • utorak, 24.01.2006.

Tri kola su do kraja prvog dijela Eurolige. Nama je svakako najzanimljivija situacija oko Cibone koja ima vrlo težak raspored do kraja i nije nemoguće da upišu koju pobjedu, ali isto tako nije nemoguće niti da dožive tri poraza. Upravo ova najgora solucija dovodi "cibose" u situaciju da mogu ovisiti i o drugim klubovima...

Prema propozicijama Eurolige u drugi krug natjecanja prolazi prvih pet momčadi iz svake skupine te najbolja šestoplasirana momčad. Cibona je u skupini B trenutno šestoplasirana s omjerom 5-6 kao i petoplasirani Olympiakos. Do kraja prvog dijela očekuju ju dvije domaće utakmice s Barcelonom i Efes Pilsenom te gostujuća upravo kod Olympiakosa.

Cibona

Krenimo sa Cibonom. Prvi susret u završnici "cibosi" igraju u Domu Dražena Petrovića s Barcelonom. O razlici u kvaliteti ove dvije momčadi bespredmetno je govoriti. Moramo priznati kako je Barcelona kvalitetnija i to je realnost. No, Cibona je vrlo neugodna u svojoj dvorani u Euroligi, a jedinu pobjedu u Zagrebu ostvario je veliki Maccabi. Barcelona već godinama igra dosta lošije u gostima. Ove sezone uspjeli su slaviti teškom mukom u Sopotu, ali i u Vilniusu gdje su iskoristili lagani pad forme Lietuvosa. U prvom dvoboju u Blau Grani pregazili su Cibonu s plus 44.

Slika 3 od 3.
Foto: Davor Sajko

Nakon Barcelone Cibona putuje u Atenu na noge probuđenom Olympiakosu. Grci igraju sve bolje, a dodatno loša stvar po Cibonu je činjenica kako su im Grci upravo izravni suparnici. Obzirom na vrući pirejski parket i trenutno stanje u momčadi, Olympiakos je veliki favorit.

Posljednji dvoboj je dvoboj nade za Cibonu. U Dom Dražena Petrovića dolazi Efes Pilsen kojeg su Zagrepčani svladali Istanbulu. Upravo to bi mogla biti neugodna stvar jer će Turci željeti doći do pobjede kako bi uzvratili Ciboni. No, Efes nam se nekako čini kao momčad s kojom bi Cibona možda imala najviše šanse. Barcelonu čekaju u psihički vrlo teškom trenutku nakon poraza od Maccabija, Bosne, Milana i Zadra te odlaska Baždarića dok će u Pireju biti prava senzacija ako otkinu bodove Žižićevoj momčadi. Do dolaska Efesa u Zagreb, možda se pojave i dva najavljena pojačanja tako da nada postoji.

S jednom pobjedom Cibona bi trebala osigurati najmanje šestu poziciju u svojoj skupini obzirom da Prokom i Milano koji su na tri pobjede također imaju težak raspored. Milano će prvo ugostiti Macabi, a zatim putovati u Barcelonu i teško je za očekivati da će uzeti već ovdje dvije pobjede. U posljednjem kolu im dolazi Olympiakos. Prokom ima nešto lakši posao, ali da bi došao do šest pobjeda i tako eliminirao Cibonu, morat će pobijediti u Istanbulu Efes Pilsen te u Sopotu Olympiakos i Lietuvos Rytas. Prokom ima bolji međusobni omjer sa Cibonom i automatski je bolje plasiran u slučaju istog omjera. Dakle, nadajmo se da će Poljaci barem dvaput pasti. Nije nerealno.

Skupina A nije prijetnja

Slika 1 od 1.

Klubovi iz skupine A s po tri pobjede su Union Olimpija, Strasbourg i AEK. Obzirom da imaju vrlo težak raspored do kraja, teško je za očekivati kako će ijedna od ovih momčadi doći do šest pobjeda. Što se tiče ove skupine puno toga moglo bi biti jasno već nakon dvoboja Union Olimpije i AEK-a. Ciboni bi tu najviše odgovarala pobjeda AEK-a koji ima teško gostovanje kod Benettona i tu bi mogao ostati bez te šeste pobjede. U slučaju da dobiju Olimpiju došli bi na četiri pobjede, a u posljednjem kolu izvjesno je da će na svom parketu svladati Bamberga i tako bi upisali pet pobjeda. Ono što Ciboni odgovara u slučaju AEK-ovih pobjeda je koš-razlika Atenjana koja je čudom za 18 poena u većem minusu nego Cibonina. Čak i tri minimalna poraza mogla bi Cibonu staviti ispred Atenjana.

Union Olimpija bi trebala siguran poraz upisati na gostovanju kod Climamija u 13. kolu i taj poraz uz poraz od AEK-a eliminirao bi Ljubljančane iz utrke za drugim krugom. U slučaju pobjede nad jednim od ova dva protivnika, Olimpija bi u posljednjem kolu mogla doći do pete pobjede na svom parketu protiv Benettona uz prepunu dvoranu i bučnu podršku. Ukoliko se situacija tako i razvije, mogli bi do najboljeg šestog mjesta s pet pobjeda obzirom da im je koš-razlika na minus 45.

Strasbourg smo već otpisali prvenstveno zbog paklenog rasporeda. Francuze očekuju u posljednja tri kola gostovanja kod Climamija i Tau Ceramice te domaći okršaj sa Žalgirisom. Dvije pobjede u ova tri susreta trebale bi biti znanstvena fantastika.

Zbog skupine C treba šesta pobjeda

Slika 2 od 2.
Foto: Karlo Dževerlija

Razlog zašto Cibona ne može računati na prolaz s pet pobjeda je skupina C. U ovoj skupini je još u igri jako puno kombinacija obzirom da se realno s pet pobjeda može i do petog mjesta. Konkurenti su Ülker, Pau Orthez, Montepaschi i Partizan. Partizan doduše nije izravni Cibonin konkurent, ali može utjecati na rasplet skupine.

Na prvi pogled najprije bi do pet pobjeda mogli doći Turci. U 12. kolu u Istanbulu dočekuju Partizan, a u 14. kolu u goste im dolazi izravni konkurent Montepaschi. To bi mogao biti i susret odluke o petom i šestom mjestu jer bi Siena mogla prije ovog meča doći do dvije pobjede, vrlo bitne u borbi za petu ili šestu poziciju. U prvom susretu u Sieni Ülker je slavio sa četiri poena prednosti i trebat će mu bilo kakva pobjeda da bi došao ispred Montepaschija. Naravno, sve ovo dolazi u obzir ako Montepaschi svlada u gostima Pau Orthez i u Sieni Reala. Ukoliko Talijani upišu sve tri pobjede, uzeli bi petu poziciju i Ciboni maksimalno olakšali posao jer bi onda "cibosi" i s pet pobjeda bili bolji od ekipa iz ove skupine.

Pau Orthez ostaje u igri tek ukoliko svlada na svom parketu Montepaschi jer nakon toga ima dva neugodna dvoboja s Panathinaikosom i Unicajom.

Raspored do kraja prvog dijela

Skupina A:

Strasbourg (3-8): Climamio, Žalgiris, Tau Ceramica
Union Olimpija (3-8): AEK, Climamio, Benetton
AEK (3-8): Union Olimpija, Benetton, Bamberg.

Skupina B:

Cibona (5-6): Barcelona, Olympiakos, Efes Pilsen
Prokom (3-8): Olympiakos, Efes Pilsen, Lietuvos Rytas
Armani Milano (3-8): Maccabi, Barcelona, Olympiakos.

Skupina C:

Montepaschi (3-8): Pau Orthez, Real Madrid, Ülker
Ülker (3-8): Partizan, CSKA, Montepaschi
Pau Orthez (3-8): Montepaschi, Panathinaikos, Unicaja
Partizan (2-9): Ülker, Unicaja, CSKA.

Kosim slovima označena su gostovanja

Premijer liga

1Zadar 20+78
2Split 20+39
3Cedevita Junior 20+32
4Kvarner 2010 11+9
5Šibenka 11+7
6Cibona 11-2
7Zabok 11-28
8Dubrava 10+4
9Vrijednosnice Osijek 02-36
10Dubrovnik 02-36
11Alkar 02-64
12Dinamo Zagreb 01-3

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

KošarkaTop temaSkrol
  • Najnovije
  • Najčitanije

Premijer liga

1Zadar 20+78
2Split 20+39
3Cedevita Junior 20+32
4Kvarner 2010 11+9
5Šibenka 11+7
6Cibona 11-2
7Zabok 11-28
8Dubrava 10+4
9Vrijednosnice Osijek 02-36
10Dubrovnik 02-36
11Alkar 02-64
12Dinamo Zagreb 01-3

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!