Košarka

Bravo za Dubrovčane, prst dolje Splićanima

Branimir Korać • utorak, 31.01.2006.

Šest kola prije završetka prvog dijela prvenstva u A-1 ligi košarkaša, rezimiramo dosadašnji učinak naših prvoligaša. Najveće razočaranje prvenstva svakako je Split Croatia Osiguranje koji je odigrao još jednu mlaku sezonu. Ako znamo da Splićane do kraja prvenstva očekuju tri teška gostovanja kod Dubrovnika, Cedevite i Zagorja, uopće nije izvjesno da će ući u borbu za gornji dom. Više klubova ugodno je iznenadilo, a prvenstveno tu mislimo na Dubrovnik koji postaje veliki košarkaški centar...

Dubrovnik:

Slika 2 od 2.
Foto: Nikola Raguž

Dubrovčani mogu biti prezadovoljni dosadašnjim dijelom sezone. Prva su momčad koja je osigurala nastup u Ligi za prvaka i to još jednom s "jeftinom", a kvalitetnom momčadi. Velike zasluge za to ima mladi stručnjak Darko Kunce koji već drugu sezonu u nizu drži Dubrovčane u vrhu hrvatske košarke. Sigurno je da njiihove ambicije nisu samo ulazak u Ligu za prvaka. Dubrovčani će u tom doigravanju biti vrlo opasan protivnik i pokušat će izboriti plasman u Goodyear ligu. U dvorani na Gospinom polju malo tko će ih pobijediti dok će biti tvrd orah i na gostovanjima. Do kraja prvog dijela sezone mogu igrati opušteno i pripremati se za Ligu za prvaka. Dubrovnik više nije iznenađenje, Dubrovnik je postao konstanta u vrhu naše košarke.

Svjetlost Brod:

Zadovoljni mogu biti i Brođani. Iako su uoči prvenstva ostali bez suspendiranog prvog playmakera Petra Ćosića, Brođani nisu razmišljali o Ligi za ostanak već isključivo o gornjem domu. Mnogi su govorili kako momčad čija se igra zasniva na jednom igraču, ne može visoko, a i Brođani su ih razuvjerili i pokazali kako prije svega ne ovise o jednom igraču te kako zaslužuju mjesto u Ligi za prvaka. Hrvoje Kovačević odradio je najveći dio posla i pokazao kako je nezasluženo medijski podcijenjen i zaslužuje više pažnje. Uz standardno dobrog Kovačevića, u svakoj utakmici još je netko od igrača iskočio i pokazao kako momčad ima širinu. Brođani također neće biti "mačji kašalj" u doigravanju za prvaka. To vjerojatno najbolje znaju "cibosi".

Cedevita:

Nekadašnji Hiron od ove sezone natječe se pod imenom Cedevita. Klub je dobio novog sponzora s dugoročnim planovima plasmana u Goodyear ligu, a kasnije i možda borbu za prvaka. Ove sezone cilj je bio ulazak u Ligu za prvaka i pokušaj proboja u Goodyear ligu. Iduće sezone Goodyear liga trebala bi biti imperativ. Osjetno pojačana momčad izborila je Ligu za prvaka bez većih problema. Odlično su ušli u prvenstvo dugo bili u vodstvu da bi nakon Nove godine neočekivano kiksali i sada se nalaze na omjeru 10-4. Još uvijek više nego solidno.

Borik:

Borik je apsolutno opravdao očekivanja. Zadrani su povijesnim plasmanom u polufinale Kupa prošle sezone pokazali kako nisu neozbiljna momčad, a ove sezone odlično guraju i u A-1 ligi. Manjak centimetara nadoknađuju velikom borbenošću, a u svojoj dvorani su nepobjedivi. Za nešto više u Ligi za prvaka trebat će dodatno podići nivo igre, Stipčević kao prvi razigravač morat će malo više razmišljati o razigravanju momčadi, a dobro bi im došao i pravi centar. Prvom prvoligaškom sezonom u klubu mogu biti prezadovoljni. Ukoliko se plasiraju i u Ligu za prvaka, cilj će biti i premašen.

Slika 1 od 1.
Foto: Sretan Ugrin

Alkar:

Alkar je na početku sezone nepravedno proglašen kandidatom za ispadanje iz A-1 lige. Kada su Sinjani u pitanju, uvijek se podcjenjivački guraju na dno našeg košarkaškog drušva iako svi jako dobro znaju koliko je Sinj "vruć teren". Alkar je debelo u borbi za ulazak u Ligu za prvaka i time su razuvjerili sve koji su drugačije mislili. Uz tradicionalno borbenu igru, Alkar je momčad koju prati i fanatična podrška Maligana s tribina i jedini koji su odnijeli bodove iz Sinja su košarkaši Cedevite u prošlom kolu. U preostalih nekoliko kola imaju veliku priliku plasirati se u gornji dom i ne razmišljati o ostanku u Ligi već se boriti čak i za Europu.

Šibenik:

Nakon turbulentne prošle sezone, Šibenčani su u novu sezonu ušli s mladom momčadi pojačanom s nekoliko iskusnih igrača. Nakon što su tri četvrtine prvenstva odigrane, Šibenik je tamo gdje se i predviđalo, na granici ulaska u Ligu za prvaka. Najveći dobitak im je mladi reprezentativac Luka Drezga koji je odigrao nekoliko odličnih utakmica i pokazao kako se može već sada nositi sa starijim kolegama. Do kraja prvog dijela A-1 lige očekuje ih teška i neizvjesna borba za Ligu za prvaka.

Split CO:

Koliko god se trudili pronaći nešto pozitivno u ovoj sezoni Splićana, ne možemo. Od početka sezone Split ne liči na momčad kakvu bi njihov renome zahtijevao. Na brzinu skrpana momčad od prvog kola i prvog nastupa nudila je samo razočaranja. Ako u sastavu imate jednog Perića koji je sigurno jedan od naših najperspektivnijih igrača u ovom rangu, ako imate Kaštropila koji bi visinom, snagom i iskustvom morao dominirati ovom ligom, ako imate Kedžu, Špralju, Vidakovića i još niz igrača koji su iskustvo stjecali u Goodyear ligi, kako vam se može dogoditi da dođete u situaciju da do posljednjeg kola strepite za ulazak u Ligu za prvaka? Gdje je nestao mali Bjegović koji je u maniri zaigranog klinca razbio Budućnost? Zbog čega Siriščević nije dobio više povjerenja prije ozljede? Puno je tu još pitanja, a odgovora nema. Jedno je sigurno, Split je ogromno razočaranje. Od takve karakterizacije na kraju sezone može ih spasiti tek dobar rezultat u Kupu ili ulazak u Goodyear ligu. Iz ove perspektve, to je znanstvena fantastika,

Triglav Osiguranje, Zagorje Tehnobeton, Maksimir, Hermes Analitika:

Ove četiri momčadi osigurale su - borbu za opstanak. Iskreno, izuzev Zagorja, nije se niti računalo da će se netko od njih boriti za viši plasman. Zagorje je možda moglo više. Imaju odličnog Macuru, na playu su se pojačali Norcem, ali unatoč tome nisu napravili veći rezultat. Triglav izuzev Vrbanca nije imao igrača za više domete iako je ugodno iznenadio centar Pehar. Maksimir se nije snašao u najboljem društvu dok mlada momčad Hermesa nije niti imala veće ambicije.

Premijer liga

1Zadar 20+78
2Split 20+39
3Cedevita Junior 20+32
4Kvarner 2010 11+9
5Dinamo Zagreb 11+7
6Šibenka 11+7
7Cibona 11-2
8Dubrava 11-6
9Zabok 11-28
10Vrijednosnice Osijek 02-36
11Dubrovnik 02-36
12Alkar 02-64

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

KošarkaTop temaSkrol
  • Najnovije
  • Najčitanije

Premijer liga

1Zadar 20+78
2Split 20+39
3Cedevita Junior 20+32
4Kvarner 2010 11+9
5Dinamo Zagreb 11+7
6Šibenka 11+7
7Cibona 11-2
8Dubrava 11-6
9Zabok 11-28
10Vrijednosnice Osijek 02-36
11Dubrovnik 02-36
12Alkar 02-64

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!