Zimski sportovi

Nikad brojniji na ZOI

Branimir Korać • srijeda, 01.02.2006.

Hrvatska ekspedicija na Zimskim olimpijskim igrama u Torinu brojat će 24 sportaša. U Salt Lake City je putovalo 14 natjecatelja, a Hrvatska je osvojila četiri medalje. Naravno, sve zasluge za to dostignuće idu Janici Kostelić i teško da će 2002. godina biti nadmašena. U Torinu ćemo po prvi puta imati predstavnicu u biatlonu, ali i predstavnika u za nas egzotičnom sportu - skeletonu...

Alpsko skijanje

Slika 3 od 3.
Foto: Dražen Patarčić

Hrvatsku će u Torinu predstavljati 12 alpskih skijaša. Alpsko skijanje je svakako sport od kojeg najviše očekujemo na ovim Igrama, a to se odnosi jasno prije svih na sjajnu Janicu Kostelić. Janica kandidira za zlato u svim disciplinama. Teško je povjerovati da će se iz Torina vratiti bez medalje, ali isto tako ne treba niti stavljati imperativ ponavljanja čuda iz Salt Lake Cityja jer je onakvo dostignuće uistinu teško ponoviti. Tri zlata i srebro iz Salt Lake Cityja lansiralo je Janicu Kostelić zauvijek u olimpijsku, ali i općenito sportsku povijest. Janičine uspjehe nije potrebno nabrajati. Osvojila je sve što se osvojiti može i što je najvažnije, nije stala. Janica u Torino odlazi s velikim ambicijama, ali ide od utrke do utrke. Više ne postoji disciplina u Svjetskom kupu u kojoj nije slavila što ju apsolutno u svakoj disciplini postavlja kao jednog od favorita za zlato.

U niz navrata ove sezone pokazala je kako joj je spust sve jači adut i to bi trebala potvrditi i u Torinu. U superveleslalomu ima pobjedu iz Bad Kleinkircheima, ali još uvijek tvrdi kako nema pravi osjećaj za tu disciplinu i tu su očekivanja vjerojatno najmanja. Slalom i veleslalom su discipline u kojima se može do medalje, a najizvjesnija trebala bi biti ona u kombinaciji. U svakom slučaju, Janica je naš najveći adut i skijašica u koju će biti uperene oči cijelog svijeta.

Slika 2 od 2.
Foto: Dražen Patarčić

Ivica Kostelić ove sezone ima velikih problema. Nakon problema s ozljedama Ivica je zaredao sa slabijim nastupima i u Torino ne odlazi kao jedan od favorita u svojoj najjačoj disciplini - slalomu. Njegova najveća želja je medalja s olimpijskih igara. U Salt Lake Cityju je bio tako blizu, pred samim ciljem završio je utrku dok mu je džepu već bila bronca. U Torinu će se naći u posve drugačijoj situaciji. Iz sjene će tražiti veliki rezultat, a konkurencija će biti strašna. Ipak, nikad se ne zna, u sportu se iznenađenja događaju svaki dan. Ivica je trenutno na dodatnim pripremama i nadamo se kako će podići formu do velikog natjecanja.

Nika Fleiss iz Salt Lake Cityja nosi lijepe uspomene. Iako je njen odlazak na ZOI bio čak i pod znakom pitanja, Nika je u SAD-u uzela sjajno 12. mjesto u slalomu i postala netko i nešto u skijaškom svijetu. U Salt Lake Cityju nastupila je zakrpana od silnih ozljeda, ali bila je odlična. Kako će biti u Torinu? U slalomu Nika može puno, može jako puno. Plasman među deset bio bi briljantan uspjeh, ali i svaki ulazak u 15-20 najboljih bit će odlična vijest iz Torina.

Za Anu Jelušić vrijedi slično očekivanje kao i za Niku. Ana je veliki borac i pozitivac i unatoč svim problemima u Torinu će učiniti sve kako bi došla do velikog rezultata. Nadamo se da će staza biti što teža i strmija jer upravo takva staza našim skijašicama najviše odgovara. Kada bi Ana ponovila rezultat sa Svjetskog prvenstva iz Cortine gdje je bila deveta, to bi blo ravno osvajanju medalje. Ali, svaki ulazak u 15-20 najboljih bit će sjajan.

Slika 1 od 1.
Foto: Dražen Patarčić

Uz naš udarni kvartet nastupit će još osam nada hrvatskog skijanja. Najstarija među njima je Yvonne Schnock. Yvonne je rođena u Njemačkoj, ali obzirom da joj je majka iz Kutine, nakon neulaska u njemačku reprezentaciju, odlučila je skijati za Hrvatsku. Zbog niza teških ozljeda još nije dosegnula onaj nivo na kojem ju možemo očekivati. No, uz malo sreće Yvonne bi mogla dostići i rezultate Nike Fleiss i Ane Jelušić. Potrebno je tek malo sreće da ju zaobiđu dalje ozljede jer prema potencijalu koji je pokazivala, Yvonne ima sve preduvjete da bude vrhunska skijašica spremna na osvajanje bodova u Svjetskom kupu.

Uz Yvonne u Torino putuje i Matea Ferk. Matea će s 18 godina nastupiti po prvi puta na Olimpijskim igrama, a jedina je od skijašica u našoj reprezentaciji kojoj bolje ide veleslalom nego slalom. U slalomu je ove sezone umalo po prvi puta ušla u drugu vožnju i to na Sljemenu gdje joj je par desetinki nedostajalo do 30. mjesta.

Čak šestorica mladih skijaša putuje u Torino. Dalibor Šamšal, Ivan Ratkić, Natko Zrnčić-Dim, Danko Marinelli, Ivan Olivari i Tin Široki. Najbolji rezultat mogao bi polučiti Natko Zrnčić-Dim koji je ove sezone po prvi puta osvojio bodove u Svjetskom kupu i to u kombinaciji.

Skijaško trčanje:

U nordijskom skijanju, skijaškom trčanju, Hrvatsku će u Torinu predstavljati četvero natjecatelja. Maja Kezele jedina je naša trkačica koja putuje za Torino, a kako je to i zaslužila pokazala je i prošlog vikenda na Prvenstvu Hrvatske gdje je bila najbolja. Ova 26-ogodišnja Riječanka iza sebe ima već nastup na Olimpijskim igrama u Salt Lake Cityju, a ove sezone ostvarila je i jednu pobjedu u FIS utrci u St. Ulrichu.

Poput Maje Kezele i drugi naš olimpijac Damir Jurčević ostvario je ove sezone najbolji rezultat na FIS utrci u St. Ulrichu. Damir na žalost nije bio prvi, ali je upisao vrlo dobro 15. mjesto. Član je Ravnogorca iz Ravne Gore, a ovo mu je drugi nastup na ZOI. Član Ravnogorca je i Denis Klobučar dok je iz Goranina Alen Abramović i oni zatvaraju krug naših olimpijaca u ovom sportu. Klobučar je ove sezone jako napredovao što je pokazao St. Ulrichu osvajanjem drugog mjesta.

Biatlon:

Po prvi puta na Olimpijskim igrama Hrvatska će imati predstavnicu u biatlonu. U biatlonu će nastupiti osamnaestogodišnja Petra Starčević iz kluba Bjelolasice. Petra je prošle sezone u Oberhofu ostvarila svoj najbolji seniorski rezultat plasmanom na 78. mjesto dok je u juniorskoj konkurenciji na Svjetskom prvenstvu zauzela odlično sedmo mjesto.

Umjetničko klizanje:

Slika 4 od 5.
Foto: Davor Sajko

Idora Hegel bit će jedina naša klizačica u Torinu. Idora je nastup na Olimpijskim igrama izborila još na Europskom prvenstvu početkom prošle godine kada je zauzela deveto mjesto. U pripremnom razdoblju za nastup u Torinu dosta je napredovala i očekuje dobar rezultat. Dvadesetdvogodišnja Zagrepčanka nastupila je u Salt Lake Cityju i zauzela 19. mjesto. Na netom okončanom Europskom prvenstvu u Lyonu Idora je zauzela 11. mjesto. Nakon obaveznog programa bila je deseta, ali nešto lošija prezentacija u slobodnom dijelu spustila ju je jednu poziciju niže u ukupnom poretku.

Bob:

Hrvatska bob posada po drugi puta nastupit će na Olimpijskim igrama. Ivan Šola, Dejan Vojnović, Slaven Krajačić i Jurica Grabušić predstavljat će Hrvatsku u Torinu. Prvi odlazak na Olimpijske igre bio je ravan podvigu, ali danas hrvatska posada ima više iskustva i nastup u Torinu se očekivao. Izboren je osvajanjem četvrtog mjesta na Challengeru u poznatom bob središtu Koenigsseeju.

Skeleton:

A da li ste znali da Hrvatska ima i skeletonca? Vjerojatno ne, a treba mu se pokloniti jer je i on izborio normu za nastup na Olimpijskim igrama. Riječ je o Nikoli Nimcu koji je u posljednji trenutak izborio vizu za Torino. Ove sezone nastupao je i u utrkama Svjetskog kupa u Lake Placidu i Calgaryju gdje je u studenom zauzeo 37. i 39. mjesto. U posljednjoj utrci Svjetskog kupa u Koenigsseeju zauzeo je 36. mjesto. Na istom mjestu izborio je nastup u Torinu odnijevši pobjedu na Challengeru. Naš drugi predstavnik Ivan Pokos završio je kao deseti i ostao bez olimpijske vize.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!