Zimski sportovi

Austrija konačno do olimpijskog zlata!

Petar Plevnik • ponedjeljak, 20.02.2006.

Sjajan rasplet natjecanja u skijaškim skokovima. Po prvi puta od kada se održava momčadsko natjecanje u ovom sportu, Austrija je došla do olimpijskog zlata. Austrijanci su slavili ispred srebrnih Finaca, dok su broncu odnijeli Norvežani...

Andreas Widhölzl, Andreas Kofler, Martin Koch i Thomas Morgenstern, imena su koja će zlatnim slovima biti upisana u austrijsku sportsku povijest. Gotovo nevjerojatno zvuči podatak da Austrijanci, unatoč golemoj tradiciji, do danas nisu uspjeli doći do olimpijskog zlata. Najveći uspjeh do sada bilo im je srebro iz Albertvillea 1992. Austrijanci su danas gotovo od samog početka zasjeli na prvo mjesto, na kojem su ostali do samog kraja. Najveći doprinos, očekivano, imali su Kofler i Morgenstern, međutim sjajno su svoj posao odradili i Widhölzl i Koch, ne dozvolivši si nijedan kiks.

Slika 1 od 2.
Foto: EPA

A baš kao i prije četiri godine u Salt Lake Cityju, Finska, u sastavu Tami Kiuru, Janne Happonen, Janne Ahonen i Matti Hautamaeki, i u Torinu je došla do srebra. Finci su također imali ujednačene skokove, ali ipak za nijansu slabije od Austrijanaca, što im je na kraju bilo dovoljno za srebro.

Iako su Norvežani današnjom broncom došli do svoje prve olimpijske medalje, još od Igara u Calgaryju 1988., skloni smo ustvrditi kako su u Torinu bili sposobni za više, pa čak i za zlato. Čini se kako je ovaj put Mika Kojonkoski definitivno pogriješio, pruživši priliku Tommyu Ingebrigtsenu, umjesto Sigurda Pettersena, koji je, iako je iza njega slaba sezona, u ovom trenutku u puno boljoj formi od ćudljivog Ingebrigtsena, koji je danas izveo dva slaba skoka od 116.5 metara, tako da Norvežanima nije pomogao ni skok Ljoekelsoeya od 141 metra u posljednjoj seriji, kojim je postavio novi rekord skakonice.

Nijemci očekivano nisu uspjeli obraniti zlato iz Salt Lake Cityja, završivši danas na četvrtom mjestu. Sve do pretposljednjeg skoka Nijemci su bili u borbi za broncu, ali im je sve nade pokopao Martin Schmitt, skokom od 118 metara. Tako se još jednom pokazala loša odluka Petera Rohweina da umjesto Herra priliku pruži Schmittu. S Herrom u momčadi, Nijemci su danas vrlo lako mogli do bronce, pogotovo nakon ne baš briljantnog izdanja Norvežana.

Od ostalih reprezentacija, vrlo ugodno su iznenadili Poljaci na odličnom petom mjestu, dok su najveće razočaranje Slovenci. Momčad koja je prije četiri godine došla do bronce u Salt Lake Cityju, današnje je natjecanje već završila nakon prvog kruga, kao 10. reprezentacija.

ZOI Torino, skijaški skokovi, momčadsko natjecanje, 20.02.2006.:
1. AUSTRIJA (Widhölzl, Kofler, Koch, Morgenstern) 984.0 boda
2. FINSKA (Kiuru, Happonen, Ahonen, Hautamaeki) 976.6
3. NORVEŠKA (Bystoel, Romoeren, Ingebritsen, Ljoekelsoey) 950.1
4. Njemačka (Neumayer, Schmitt, Uhrmann, Spaeth) 922.6
5. Poljska (Hula, Stoch, Mateja, Malysz) 894.4
6. Japan (Ito, Ichinohe, Kasai, Okabe) 893.1
7. Švicarska (Möllinger, Ammann, Landert, Küttel) 886.9
8. Rusija (Kornilov, Ipatov, Vassiliev, Fatchullin) 856.8
...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!