Tenis

Ivan brži od mraka, Karlo pao u završnici

Ivor Krapac • četvrtak, 01.06.2006.

Ivan Ljubičić prošao je u treće kolo, a Ivo Karlović zaustavljen je na drugoj prepreci ovogodišnjeg Roland Garrosa. Ivan je napravio novi korak sa 6:3, 6:7(7), 6:1 i 6:2 protiv španjolskog kvalifikanta Oscara Hernandeza, dok se Karlo oprostio u pet setova drugog kola, s 4:6, 6:4, 6:7(2), 7:5 i 6:2 u korist 22. nositelja, Slovaka Dominika Hrbatyja...

Nakon što je prvi put u karijeri prošao prvo kolo, Karlović ipak nije uspio pojačati svoj najbolji rezultat na pariškom Grand Slam turniru. Dominik Hrbaty, protiv kojeg je do danas imao 2-0 u međusobnim susretima, slomio ga je u pet setova, uz odlučujuće trenutke u četvrtom i početkom petog.

U prva dva seta presudio je po jedan break, dok je treći prošao bez gubitaka servisa i s Karlovih glatkih 7:2 u tie-breaku. Otvaranje četvrtog donijelo je priliku koja je mogla usmjeriti meč u korist trećeg hrvatskog reketa. Nakon što je izvukao 15:40 i držao za 1:0, Ivo je u narednom gemu propustio čak četiri break-lopte, 0:40 i prednost, što je platio u završnici seta, gubitkom servisa u 11. gemu.

Nakon lošeg kraja četvrtog, početak petog seta donio je nastavak Karlovićevog pada i naznaku nesretnog završnog ishoda. Gubitak servisa u prvom gemu usmjerio je Slovaka prema pobjedi, a novi Hrbatyjev break, za vodstvo od 5:2, porušio je svaku nadu da se Ivo može vratiti u meč.

Slika 1 od 2.
Foto: EPA

Karlo je izgubio bez obzira na 31 as, 20 više od suparnika, te vrlo dobrih 74 % ubačenog prvog servisa, uz podjednako dobru realizaciju od 75 % nakon ubačenog prvog. Glavni problem bile su brojne neforsirane pogeške, ukupno čak 88 i 40 više od Hrbatyja, s čime se ipak nije moglo korak dalje.

Ljubičić je odradio svoj posao nakon otprilike dva sata čekanja na početak meča zbog kiše, uz dovršetak nedugo prije prekida zbog mraka na svim terenima. 28-godišnji Španjolac Oscar Hernandez, 131. na svijetu, arhiviran je u četiri seta, a Ljubo je imao šansu slaviti i još brže, bez izgubljenog drugog.

Prvi hrvatski reket i četvrti nositelj je u toj dionici u tie-breaku propustio čak četiri uzastopne set-lopte pri vodstvu od 6:2, a malo kasnije i još jednu, na servisu kod 7:6. U tim trenucima djelovao je nekako stegnuto i nervozno, bez prave odlučnosti da uzme ono što se nudilo, no sve to promijenilo se u nastavku meča. Do kraja su stvari sjele na svoje mjesto s ukupno četiri Ivanova breaka, po dva u trećem i četvrtom setu.

Idući Ljubičićev suparnik još nije poznat. Bit će to bolji iz argentinsko-španjolskog dvoboja Juana Monaca i 28. nositelja Fernanda Verdasca, koji je prekinut kod 1-1 u setovima i 2:2 u trećem. Prvi je sa 6:4 pripao Verdascu, a u drugom je Monaco uzvratio istim rezultatom.

Iako je trebala na teren, Ivana Lisjak nije došla na red u kišom produženom danu. Ivana i Kineskinja Jie Zheng odgođene su za sutra s početkom u 11 sati na terenu broj šest. Sutra će zaigrati i Mario Ančić i Karolina Šprem, koje čeka nastup u trećem kolu.

Šprem i 11. nositeljica Venus Williams susrest će se u trećem meču iza 11 na terenu broj jedan. Prije njih su na redu Martina Hingis i Zuzana Ondraškova, pa nastavak prekinutog ogleda Nicolasa Almagra i Jamesa Blakea, u kojem je Almagro dobio prvi set sa 7:6(5).

Ančić i Španjolac Albert Montanes bit će treći iza 11 na terenu broj dva. Program će otvoriti Julija Vakulenko i Patty Schnyder, a slijede Na Li i Svjetlana Kuznjecova.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

TenisTop temaSkrol

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!