Tenis

Jednostavno nedodirljiv

Ivor Krapac • nedjelja, 11.06.2006.

Rafael Nadal ponovno je pokazao da je najbolji zemljaš današnjice. 20-godišnji Španjolac je u velikom finalu Roland Garrosa proslavio 1:6, 6:1, 6:4, 7:6(4) protiv Rogera Federera i time došao do svog drugog uzastopnog naslova na pariškom Grand Slam turniru, kao i do ukupno 60. pobjede u nizu na zemljanim terenima...

Rafael Nadal je na zemlji i dalje prejak za sve koji mu se nađu na putu. Čak ni Roger Federer nema odgovor za nezaustavljivog ljevorukog Španjolca - sudar vodećih svjetskih tenisača danas je donio Švicarčevu dominaciju samo u prvom setu, dok je ostatak meča prošao onako kako i inače prolaze ogledi njih dvojice, završivši s već šestom Nadalovom pobjedom u sedam međusobnih susreta.

Federer je danas pružio svoje najbolje samo u glatkoj prvoj dionici, dok se sve počelo mijenjati i odlaziti na drugu stranu nakon drugog gema drugog seta, u kojem je Nadal okrenuo 40:0 i stigao do prvog breaka u meču.

Nakon dolaska do ranih 2:0 u drugom, Španjolac se sve više dizao u igri i približavao svojem najboljem izdanju, dok je Federer išao u suprotnom smjeru, bez jasnog plana koji je najbolji način za pariranje suparniku. Pretjerana agresivnost i tradicionalno jaka Nadalova obrana vodili su u niz pogrešaka, a pasivnost je omogućavala Španjolcu da napadne prvi i najčešće dominira jakim forhendom.

U drugom setu Nadal je projurio s dva breaka, dok se u trećoj dionici sve najvažnije dogodilo u dva uzastopna gema, četvrtom i petom.

Nadal je prvo držao za 2:2 nakon četiri spašene break-lopte, 0:40 i Federerove prednosti, od kojih je ona kod 30:40 donijela promašeni Švicarčev forhend iz blizine mreže, kojeg u najboljim izdanjima rijetko promašuje. Gem kasnije Federer je platio za propuštenu priliku i gubitkom servisa pao u odlučujući zaostatak u trećem setu. Bio je to servis-gem kojeg je praktički poklonio Nadalu, s četiri neforsirane pogreške uključujući i nekontrolirani smeš koji je otišao daleko u aut.

Početkom četvrtog seta Federer je brzopleto raspucao još nekoliko poena i vjerojatno najslabijim gemom u meču dao suparniku novi break i ranih 1:0. Obzirom na dotadašnje kretanje meča, činilo se da će to biti dovoljno da Nadal izdrži do kraja, a možda bi i bilo da Švicarcu nije pomoglo malo dodira sreće.

U dva uzastopna gema, na servisu pri zaostatku od 5:3, a potom i na Nadalovom servisu za pobjedu kod 5:4, Federer se našao dva poena do poraza, no u oba gema pomogao mu je po jedan dodir mreže. Pored toga, Nadala je uhvatila nervoza u prilici da zaokruži veliku pobjedu i s nekoliko nekarakterističnih promašaja forhendom omogućio je suparniku da se vrati u život i izbori odluku u tie-breaku.

Tu je priči ipak došao kraj. Federer je imao rani mini-break prednosti i vodstvo od 2:1, da bi u nastavku izgubio četiri uzastopna poena, dva na servisu, i pao u zaostatak od 5:2, što se više nije moglo nadoknaditi. Nadal je, tako, uzeo ono što je i zaslužio, bio je puno bolji igrač nakon uvjerljivo izgubljenog prvog seta...

20-godišnjem Španjolcu ovo je druga uzastopna pariška kruna, ujedno i druga u dva pokušaja - tek prošle godine imao je prvi nastup i odmah otišao do kraja, dok je ovogodišnjim naslovom popravio omjer pobjeda i poraza na čistih 14-0. Velika serija na zemljanoj podlozi traje već više od godinu dana; niz od 60 pobjeda dovoljno govori koliko je dominantan.

Federer će priliku za svoju prvu titulu u Roland Garrosu i kompletiranje kolekcije Grand Slam naslova morati tražiti neke druge godine. Današnji meč potvrdio je da će, ukoliko Nadal ostane zdrav i spreman, taj zadatak biti jako teško izvediv...

Tenisači, finale: Nadal (Španjolska, 2) - Federer (Švicarska, 1) 1:6, 6:1, 6:4, 7:6(4).

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

TenisTop temaSkrol

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!