Zimski sportovi

Šveđanima skandinavski obračun

Branimir Korać • nedjelja, 26.02.2006.

Zlatnu medalju na olimpijskom hokejskom turniru uzela je Švedska. U vrlo dobrom finalnom dvoboju Šveđani su svladali odličnu Finsku s 3:2. Najveće zasluge za pobjedu u finalu odlaze sjajnom vrataru NY Rangersa Lundquistu koji je uz niz obrana tijekom susreta skinuo i čisti zicer Toniju Lidmanu deset sekundi prije kraja....

Finci ponovno nisu uspjeli. Iako su u Torinu igrali najljepši hokej, bili jedina reprezentacija sa stopostotnim učinkom sve do finala, nisu uspjeli uzeti zlatnu medalju. U finalu su potpuno nadigrani i čini se kako su se u protekla dva tjedna potpuno ispuhali. Šveđanima se pametnim pokazao podbačaj protiv Slovaka koji im je u četvrtfinalu donio slabije Švicarce, a zatim i neprepoznatljive Čehe.

Od samog početka susreta Šveđani su bili mirniji i bolji. Finci su posebice u samom početku bili dosta nervozni i igrali su dosta nepovezano što Šveđani koriste i u nekoliko navrata opasno prijete. Najveću priliku u prvih 15 minuta propuštaju upravo Šveđani kada Havelid ostaje neometan na boku, a Niittymaki uz pomoć stative nekako brani.

Prvi opasniji napad Finaca završava pogotkom. S igračem više nakon isključenja Jonssona, Timonen ostaje neometan na plavoj liniji i jakim udarcem probija Lundquista za finsko vodstvo.

I drugu trećinu bolje otvaraju Šveđani koji pritisak na gol Niittymakija završavaju pogotkom Zetterberga uz malu pomoć danas ne pretjerano raspoloženo finskog vratara. Iako je skupio 25 obrana, Niittymaki nije izgledao siguran kao u prošlim susretima. U 34. minuti Šveđani dolaze do vodstva, a strijelac u powerplayu je Kronwall.

Nakon vodećeg pogotka Švedske, Finska ponovno pritišće prema vratima Lundquista i Peltonen u 36. minuti ostaje zaboravljen i pokraj mekanog Kronwalla pogađa za poravnanje.

Pravi šok Finci doživlajavaju na ulasku u posljednju trećinu. Nakon tek deset sekundi igre Niittymaki slabo reagira na udarac Lidströma s plave linije i Švedska ponovno vodi.

Tek u posljednjih nekoliko minuta Finci uspijevaju napraviti pravi pritisak prema vratima Lundquista. Posebno uzbudljivo bilo je u posljednje dvije minute kada švedski vratar brani nekoliko vrlo teških udaraca, a najveću priliku imao je Lidman desetak sekundi prije kraja kada ostaje sam pred golom, ali niti iz dva pokušaja ne uspijeva ugurati pak u mrežu.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!