Automoto

Alonso pobijedio Schumachera

Ante Kojundžić • nedjelja, 12.03.2006.

Odličnu najavu sezone pružila nam je VN Bahreina, prva utrka svjetskog prvenstva u kojoj je vrhunskom vožnjom pobijedio Španjolac Fernando Alonso ispred Nijemca Michaela Schumachera

Formula 1 se vratila u velikom stilu i pružila svim gledateljima fantastičnu zabavu. Utrka je bila veoma zanimljiva i prepuna uzbudljivih trenutaka, majstorskih pretjecanja te, pokazalo se na kraju, genijalnih taktika.

Start utrke donio je prva uzbuđenja kad se Alonso pokušao odmah probiti naprijed s četvrte startne pozicije, ali Felipe Massa u Ferrariju ga je zatvarao. No, Španjolac vrlo brzo pretječe Brazilca i kreće u lov na vodećeg Michaela Schumachera. Prije prvih ulazaka u boks, Schumacher je odmicao Alonsu, iako se tu nije radilo o velikoj vremenskoj razlici, ali dovoljnoj da se nakon prvih izmjena guma i nadolijevanja goriva vrati na vodeću poziciju.

Nakon tih prvih ulazaka u boks, Alonso dobiva nešto bolji set guma od prošlog i približuje se Schumacheru na pola sekunde, ali se ne odlučuje na napad već strpljivo vozi iza Nijemca i čeka druge ulaske u boks. Schumacher prvi ulazi na drugo zaustavljanje u boksu, a Alonso se u to vrijeme trudi napraviti što bolje vrijeme ne bi li prilikom svog izlaska iz boks izašao ispred sedmerostrukog svjetskog prvaka, što se naposljetku i dogodilo. Mladi Španjolac je za dlaku prošao ispred Schumachera i Schumi uza sve napore nije uspio proći ispred.

Manje - više, utrka je tu bila odlučena. Pet krugova prije kraja utrke je bio još jedan manji pokušaj napada Schumachera prema Alonsu na koji je aktualni svjetski prvak odgovorio boljim vremenima po krugovima te se od Schumachera udaljio na dvije sekunde i zadržao tu prednost do samog kraja. Prva pobjeda sezone pripada Fernandu Alonsu i time stavlja svoje ime na listu kandidata za naslov, a Renault je opravdao status favorita prije početka sezone.

Michael Schumacher iscijedio je sve iz svog Ferrarija, ali protiv Renaulta i Alonsa ovaj put nije mogao ništa. Poslije pole positiona u subotu, morati će se zadovoljiti drugim mjestom s pripadajućih osam bodova. Čini se da Ferrari nije toliko loš koliko su neki u predsezoni tvrdili iako je drugi Ferrarijev bolid u rukama Felipea Masse završio izvan bodova na devetom mjestu.

Na posljednju stepenicu na podiju stao je Finac Kimi Räikkönen u McLarenu nakon što je startao s posljednje pozicije. Odličnom strategijom s jednim ulaskom u boks, i fantastičnom vožnjom Räikkönen se probijao prema naprijed i stigao na treću poziciju pokazujući da je McLaren odličan i samo možemo kazati da je šteta zbog onog nesretnog pucanja stražnjeg krilca na kvalifikacijama, jer bi borba za prvo mjesto sigurno bila još zanimljivija.

Četvrto mjesto osvojio je Englez Jenson Button u Hondi, čime opravdava guranje Honde među favorite. Peti je Kolumbijac Juan Pablo Montoya u McLarenu koji je imao dobar start utrke, ali na kraju mu pripada mjesto koje je izborio i na kvalifikacijama.

Slijede dva Williamsova dvojca koji su pokazatelj da će Williams imati vrlo dobru sezonu. Australac Mark Webber je šesti, a vrhunsku vožnju u svom premijernom nastupu u Formuli 1 demonstrirao nam je 20-godišnji Nijemac Nico Rosberg koji je završio na sedmom mjestu uz najbrži krug na utrci. Rosberg je očito jako talentiran vozač koji bi se trebao za par godina boriti i za svjetske naslove ako bude u konkurentnoj momčadi. Posljednji bod je uzeo Austrijanac Christian Klien izvrsnom vožnjom u svom Red Bullu.

Vrlo razočaravajuće saznanje je brzina ili bolje reći nedostatak brzine kod Toyote i šefovi u Japanu neće biti zadovoljni jer su Ralf Schumacher i Jarno Trulli tek 14., odnosno 16., što je poražavajući rezultat s obzirom na novce koje je japanska momčad uložila u razvoj bolida. Između njih se ugurao Rubens Barrichello na 15. mjestu što također nije pohvalan rezultat s obzirom da je Honda u predsezoni bila vrlo brza. Pehovi se nastavljaju za Giancarla Fisichellu koji je odustao zbog otkazivanja hidraulike na svom Renaultu.

Sljedeća utrka je samo za tjedan dana u Maleziji na stazi u Sepangu.

Poredak na kraju utrke:
1. F. Alonso (ŠPA/Renault) 1:29:46.206
2. M. Schumacher (NJE/Ferrari) + 1.246
3. K. Räikkönen (FIN/McLaren) + 19.360
4. J. Button (VB/Honda) + 19.992
5. JP. Montoya (KOL/McLaren) + 37.048
6. M. Webber (AUS/Williams) + 41.932
7. N. Rosberg (NJE/Williams) + 1:03.043
8. C. Klien (AUT/Red Bull) + 1:06.771
9. F. Massa (BRA/Ferrari) + 1:09.907
10. D. Coulthard (VB/Red Bull) + 1:15.541
11. V. Liuzzi (ITA/Scuderia Toro Rosso) + 1:25.997
12. N. Heidfeld (NJE/BMW) + 1 krug
13. S. Speed (SAD/Scuderia Toro Rosso) + 1 krug
14. R. Schumacher (NJE/Toyota) + 1 krug
15. R. Barrichello (BRA/Honda) + 1 krug
16. J. Trulli (ITA/Toyota) + 1 krug
17. T. Monteiro (POR/Midland F1) + 2 kruga
18. T. Sato (JAP/Super Aguri) + 4 kruga
Nisu završili:
19. Y. Ide (JAP/Super Aguri)
20. J. Villeneuve (KAN/BMW)
21. G. Fisichella (ITA/Renault)
22. C. Albers (NIZ/Midland F1)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

AutomotoTop temaSkrol
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!