Automoto

Michael se ne predaje

Ante Kojundžić • nedjelja, 23.04.2006.

Pobjednik VN San Marina vožene na stazi u Imoli je Nijemac Michael Schumacher u Ferrariju kojemu je to 85. pobjeda u karijeri i ovim nastupom bivši prvak nagovješćuje povratak Ferrarija među najbolje…

Krenuvši s pole pozicije Schumacher je poveo utrku i počeo graditi prednost da bi ga u tom zaustavio sigurnosni automobil zbog nesreće Nizozemca Christijana Albersa kojeg je u zrak lansirao Japanac Yuji Ide u Super Aguriju. Sedmorazredni vozači tipa Idea ne bi uopće smjeli što raditi u Formuli 1 jer ugrožavaju sigurnost ostalih vozača.

Nakon povlačenja sigurnosnog automobila Schumacher je opet krenuo u lovu na sekunde bježeći ispred Jensona Buttona, Felipea Masse, a poglavito Fernanda Alonsa. Misija mu je uspjela i nakon prvih izlazaka iz boksa Schumi se vratio na vodeću poziciju, ali ovaj put je na drugom mjestu bio Alonso koji je pretekao Buttona i Massu kroz boksove. No, Schumacherove performanse odjednom padaju i sva stečena prednost se topi, a Alonso se približava, očito jako brži od Nijemca.

Vezane vijesti

Mladi Španjolac se skroz približio Schumacheru, ali ga nije uspio preteći iako je bio i do dvije sekunde brži već je sve ostalo na pokušajima. Vidjevši da previše vremena gubi iza vodećeg Schumachera, Alonso se odlučuje na drugi ulazak u boks, no nakon njega istu stvar čini i sedmerostruki svjetski prvak i opet se vraća u utrku ispred Alonsa.

Alonso se zalijepio za Schumijev bolid, ali mjesta za pretjecanje jednostavno nije bilo te se Renaultov vozač odlučio ići na sigurno drugo mjesto, a Michael Schumacher stiže do prve pobjede u sezoni na radost svih talijanskih navijača koji su pohodili Imolu.

U sjeni borbe vodećeg dvojca na treće mjesto se dovezao Kolumbijac Juan Pablo Montoya u McLarenu iza sebe ostavivši Massu i kolegu u momčadi Kimija Räikkönena. Šesto mjesto osvaja Mark Webber u Williamsu ispred Jensona Buttona koji je imao još jedan razočaravajući nastup nakon što je startao iz prvog startnog reda. No problemi u boksu kao i nedostatak brzine u utrci rezultirali su sedmim mjestom za Britanca. Giancarlo Fisichella u Renaultu je uzeo posljednji bod na raspolaganju.

Alonso je i dalje vodeći u prvenstvu s 36 bodova, a na drugo mjesto se probija Schumacher s 21 bodom dok je treći Räikkönen s 18 bodova. Povratak u Europu donio je i povratak Ferrarija među momčadi koje imaju najbolju formu i sezona bi mogla postati jako zanimljiva iako je Renault i dalje neupitno prva momčad u ovom trenutku, no Ferrari, McLaren i Honda ih prate u stopu.

Poredak na kraju utrke:
1. M. Schumacher (NJE/Ferrari) 1:31:06.486
2. F. Alonso (ŠPA/Renault) + 2.096
3. JP. Montoya (KOL/McLaren) + 15.868
4. F. Massa (BRA/Ferrari) + 17.096
5. K. Räikkönen (FIN/McLaren) + 17.524
6. M. Webber (AUS/Williams) + 37.739
7. J. Button (VB/Honda) + 39.635
8. G. Fisichella (ITA/Renault) + 40.200
9. R. Schumacher (NJE/Toyota) + 45.511
10. R. Barrichello (BRA/Honda) + 1:17.851
11. N. Rosberg (NJE/Williams) + 1:19.675
12. J. Villeneuve (KAN/BMW) + 1:22.370
13. N. Heidfeld (NJE/BMW) + 1 krug
14. V. Liuzzi (ITA/Scuderia Toro Rosso) + 1 krug
15. S. Speed (SAD/Scuderia Toro Rosso) + 1 krug
16. T. Monteiro (POR/Midland F1) + 2 kruga
Nisu završili:
17. D. Coulthard (VB/Red Bull)
18. T. Sato (JAP/Super Aguri)
19. C. Klien (AUT/Red Bull)
20. Y. Ide (JAP/Super Aguri)
21. J. Trulli (ITA/Toyota)
22. C. Albers (NIZ/Midland F1)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

AutomotoTop temaSkrol
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!