Automoto

Slavlje 'crvenih' u Indianapolisu

Ante Kojundžić • nedjelja, 02.07.2006.

Michael Schumacher pobjednik je desete utrke svjetskog prvenstva u Formuli 1 koja se održala na stazi Indianapolis u Sjedinjenim Američkim Državama. Nijemac je nastavio svoju dominaciju na ovoj stazi te je od šest održanih utrka on pobijedio na čak četiri…

Start utrke donio je dosta uzbuđenja - u prvom zavoju dogodio se sudar uzrokovan greškom Montoye zbog kojeg je odustalo sedam bolida (Kimi Räikkönen, Juan Pablo Montoya, Christian Klien, Nick Heidfeld, Mark Webber, Scott Speed, Franck Montagny), a tri kruga poslije odustao je i Jenson Button zbog posljedica nakon tog sudara. Tako smo u vrlo ranoj fazi utrke ostali bez osam bolida.

Felipe Massa je iznenađujuće poveo utrku nakon starta vodeći ispred momčadskog kolege Michaela Schumachera i dva Renaulta - Alonsa i Fisichelle. Ferrarijev dvojac se odmah odvojio, očigledno puno brži od ostatka bolida na stazi. Alonsu ne leži ova staza i uskoro ga prolazi Fisichella koji je bio brži od Španjolca, ali ne toliko brz da sustigne crvene bolide.

Poslije prvih ulazaka u boks vodstvo preuzima Schumacher koji drži čelo utrke sve do kraja. Ništa se bitnije nije događalo na stazi, bila je ovo jedna od dosadnijih utrka ove sezone. Nijemac odnosi pobjedu ispred Masse koji je drugim mjestom omogućio dvostruku pobjedu Ferrarija, a na podij se još popeo i Fisichella osvojenim trećim mjestom. Kombinacija Ferrarija i Bridgestone guma na ovoj stazi bila je danas nepobjediva.

Jarno Trulli (Toyota) upisuje odličan plasman, umalo mu je pobjegao podij, osvojio je četvrto mjesto ispred svjetskog prvaka Alonsa koji je ciljem prošao kao peti. Rubens Barrichello (Honda) plasirao se na šesto mjesto nedjeljne utrke dok je sedmi bio David Coulthard u Red Bullu. Vitantonio Liuzzi (STR) osvaja svoj prvi bod ove sezone završivši utrku na osmom mjestu. Deveti na cilj utrke je došao Nico Rosberg u Williamsu i bio je posljednji vozač koji je prošao ciljem ove utrke jer su svi ostali odustali.

Smanjila se Alonsova (88 bodova) prednost u poretku vozača te ona sad iznosi 19 bodova ispred Michaela Schumachera (69 bodova). Giancarlo Fisichella nalazi se na trećem mjestu poretka s 43 osvojena boda, četiri više od Kimija Räikkönena.

Magny Cours sljedeće je mjesto sastanka F1 vozača i bolida za dva tjedna.

Poredak na kraju utrke:
1. M. Schumacher (NJE/Ferrari) 1:34:35.199
2. F. Massa (BRA/Ferrari) + 7.984
3. G. Fisichella (ITA/Renault) + 16.595
4. J. Trulli (ITA/Toyota) + 23.604
5. F. Alonso (ŠPA/Renault) + 28.410
6. R. Barrichello (BRA/Honda) + 36.516
7. D. Coulthard (VB/Red Bull) + 1 krug
8. V. Liuzzi (ITA/Scuderia Toro Rosso) + 1 krug
9. N. Rosberg (NJE/Williams) + 1 krug
Nisu završili:
10. R. Schumacher (NJE/Toyota)
11. C. Albers (NIZ/Midland F1)
12. J. Villeneuve (KAN/BMW)
13. T. Monteiro (POR/Midland F1)
14. T. Sato (JAP/Super Aguri)
15. J. Button (VB/Honda)
16. K. Räikkönen (FIN/McLaren)
17. N. Heidfeld (NJE/BMW)
18. JP. Montoya (KOL/McLaren)
19. M. Webber (AUS/Williams)
20. S. Speed (SAD/Scuderia Toro Rosso)
21. C. Klien (AUT/Red Bull)
22. F. Montagny (FRA/Super Aguri)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

AutomotoSkrol
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!