Zimski sportovi

Povratak skijaških skokova u Hrvatsku!

Petar Plevnik • četvrtak, 02.03.2006.

Jučer se u Delnicima dogodilo ono što su mnogobrojni ljubitelji ovog sporta u Hrvatskoj sanjali - nakon 25 godina pauze, održano je natjecanje u skijaškim skokovima...

Na 70-metarskoj skakaonici u Delnicama, u organizaciji Skijaškog saveza primorsko-goranske županije i Skijaškog kluba "Goranin" iz Delnica, a uz pomoć Turističke zajednice grada Delnica, održano je natjecanje službenog naziva "Kup grada Delnica", na kojem je nastupilo 12 slovenskih kadetskih skakača, među kojima je posebnu pozornost privukla jedina djevojčica u konkurenciji, 13-godišnja Gabi Robnik.

Slika 2 od 3.
Foto: FaH

Da ovaj događaj nije nikakav hir domaćina, već da skijaški skokovi imaju dugu tradiciju u Delnicama, svjedoči i podatak da su prvi skijaški skokovi u Hrvatskoj izvedeni još davne 1936., na Vučniku. Stoga je upravo 70. obljetnica toga događaja izabrana kako bi se skrenilo pažnju javnosti, ponajprije države, na ovaj, u nas, potpuno zanemareni sport.

70-metarska skakaonica u Delnicama, izgrađena je još davne 1947. godine i trenutno je jedina koliko toliko osposobljena za natjecanje, no za ozbiljnije bavljenje ovim sportom, nužno je da države stane iza cijelog projekta. A o zanimanju Hrvata za ovaj sport, dovoljno svjedoči i podatak da je jučer u Delnicama bilo prisutno gotovo 2000 ljudi iz svih krajeva Hrvatske, a za pohvalu je i dolazak predsjednika Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatka Mateše, koji je Delničanima obećao pomoć.

Slika 1 od 2.
Foto: FaH

Iako su ovaj put rezulati bili u drugom planu, budući da je cijela akcija bila promotivnog karaketra, svakako vrijedi izdvojiti novi rekord skakonice koji je postavio Urban Zamernik, skokom od 72,5 metra u probnoj seriji. Pobjednik natjecanja je Zamernikov klupski kolega iz SSK Ljubnog, Jaka Tesovnik, koji je iako kraćih skokova, zbog nešto boljeg stila, na kraju završio ispred Zamernika.

Šta reći za kraj, nego da smo konačno dočekali da se stvari pokrenu s mrtve točke. No, isto tako, treba napomenuti da su za to prije svega i jedino zaslužni delnički zaljubljenici u ovaj sport, bez kojih svega ovoga ne bi bilo. Još je jasnije da bez financijske pomoći države, ova ideja neće dugo zaživjeti tj. prerasti u ozbiljno bavljenje sportom.

Tko zna, možda i Hrvatska jednog dana bude imala svog predstavnika na Olimpijskim igrama u ovom predivnom sportu, no za početak će i pokretanje skakačke škole u Delnicma, biti uspjeh vrijedan divljenja.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!