Rukomet

Mađari na krilima Šole do dva pogotka prednosti

Vedran Stilin • nedjelja, 26.03.2006.

U prvoj polufinalnoj utakmici rukometne Lige prvaka mađarski Veszprém našeg trenera Zdravka Zovka i vratara Vlade Šole ostvario je dva pogotka prednosti protiv Portland San Antonija Ivana Balića

Nekadašnji Fotex, a sadašnji Veszprém naplatio je velika mađarska ulaganja u rukomet izborivši polufinale najprestižnijeg klupskog natjecanja na svijetu. Danas su u svojoj ispunjenoj dvorani pred nešto više od 4000 glasnih navijača dočekali jednu od najatraktivnijih momčadi svijeta Portland San Antonio. Portland je na putu do polufinala iz ovog natjecanja izbacio aktualnog prvaka Barcelonu čime su najavili da ne misle posustati prije nego zasjednu na tron Europe.

Slika 1 od 1.

Za nas je ovaj dvoboj imao posebnu draž jer smo u domaćim redovima imali dva svoja čovjeka. Nekadašnji igrač Zagreba i bivšeg Fotexa Zdravko Zovko sada je vrstan strateg kojega su Mađari angažiralia da ih pokuša vratiti na stare staze slave. Zovku to očito uspijeva jer iako još nije na "ti" s mađarskim jezikom odličan je na onom rukometnom što govori i sam ovaj plasman u polufinale.

Hrvatsko društvo u klubu mu pravi karizmatični Vlado Šola koji je i u današnjem susretu potvrdio da je riječ o igraču koji svojim fantastičnim obranama može presuditi utakmicu. Na drugoj strani u španjolskim redovima igra najbolji igrač današnjice i veliki Šolin prijatelj Ivano Balić koji je odigrao utakmicu na visokoj razini, ali je danas morao priznati premoć kolegi iz reprezentacije.

Portland je odlično otvorio utakmicu brzo se odvojivši na 3:0. U tim trenucima domaćima ništa nije polazilo za rukom dok su na drugoj strani Španjolci igrali vrlo dobro. Tako je bilo sve dok se Balić u jednoj akciji nije lakše ozlijedio pri zabijanju u protivničku obranu, zbog čega je nakratko morao na prisilan predah. Tada Veszprém kreće igrati agresivnije i bolje što im prvo donosi izjednačenje, a zatim i prelazak u vodstvo. Minimalnu prednost su uspijevali održavati, a u zadnje dvije minute poluvremena brzim akcijama i fantastičnim Šolinim obranama ga povećavaju na do tada najvećih tri pogotka razlike (17:14).

Slika 2 od 3.
Foto: Davor Sajko

U drugom dijelu ista slika na terenu. Mađari održavaju prednost i u nekoliko navrata bježe na pet pogodaka prednosti, dok Portland uporno pokušava zaostatak učiniti prihvatljivim. Treba naglasiti kako je Veszprém pet minuta prije kraja ima vodstvo 27:22 kojega uspijevaju prokockati i tako pustiti Portlandu da okonča utakmicu prihvatljivim porazom 29:27, čime se Španjolcima otvara velika mogućnost da u uzvratu osiguraju mjesto u finalu Lige prvaka.

U domaćim redovima najbolji pojedinac svakako je bio Vlado Šola s 15 obrana dok su na drugoj strani Svensson i Hvidt zajedno skupili devet obrana. Osim Šole treba spomenuti Pereza i Lazarova koji su zabili po šest pogodaka. U španjolskim redovima najbolji strijelac bio je Rocas s devet golova od čega je njih četiri postigao sa sedam metara. Balić je odigrao vrlo dobru utakmicu te je uz niz svojih upućenih lopti "s očima" suigračima uknjižio još i četiri pogotka.

Liga prvaka, prva utakmica polufinala:
MKB Veszprém KC (Mađ) - Portland San Antonio (Špa) 29:27

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

RukometTop temaSkrol
  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!