Rukomet

Portland poražen u Barceloni, prvenstvo odlučeno

Vedran Stilin • srijeda, 05.04.2006.

U 23. kolu španjolske Asobal lige odigran je derbi najljućih rivala Barcelone i Portlanda u kojemu je ovaj puta slavila katalonska momčad te tako gotovo osigurala naslov prvaka…

Iako je ostalo još sedam kola za odigrati s velikom sigurnošću se može reći da je poznat ovosezonski prvak. Riječ je o Barceloni, klubu koji je prošle sezone prvenstvo završio na četvrtom mjestu, ali je zbog osvajanja Lige prvaka i ove godine igrao u najelitnijem klupskom natjecanju. Na putu prema polufinalu LP zaustavljeni su upravo od Portland San Antonija kojemu su na prvenstvenoj ljestvici do ovog kola bježali samo jedan bod. Za spas sezone tako je bio potreban večerašnji trijumf kako bi se odlijepili na tri boda razlike koji bi trebali biti dostatni za osvajanje naslova prvaka.

Slika 3 od 4.

Za razliku od njih, prošlogodišnji osvajač nacionalnog prvenstva Portland ove sezone ima veće apetite. Naslov europskog prvaka je cilj dok se na domaćem frontu nisu imali snage oduprijeti odmornijoj Barceloni. Večerašnji derbi u paklenoj atmosferi pred oko 6000 gledatelja Barcelona jednostavno nije mogla izgubiti iako se mora naglasiti kako je Portland desetak minuta prije kraja držao rezultat u svojim rukama.

Od samog početka klub iz Pamplone je nametnuo svoj stil igre odvojivši se do 25. minute na velikih 11:6. Poluvrijeme malih brojki okončano je rezultatom 12:9 čime je zasvijetlila uzbuna u barceloninim redovima jer im je polagano iz ruku bježao još jedan trofej. Ipak, u nastavku se bude te u 45. minuti izjednačavaju na 17:17 od kada je na terenu postojala samo jedna momčad. Završilo je s konačnih 25:23 koji donose domaćoj momčadi prijeko potrebna dva boda kako bi riješili naslov prvaka.

Jerome Fernández (8 golova), Iker Romero (7) te Hernández (6,3p) je trojac koji je vukao domaćina do slavlja. Nažalost hrvatski dvojac Dominiković - Vori se nije upisao među strijelce. Na drugoj strani Rocas je po običaju bio najefikasniji (7,3p), a naš Ivano Balić je tri puta pogodio mrežu Perića.

Slika 1 od 1.

Poznavajući snagu vodeće trojke i ostatka lige zna se da bodove mogu gubiti samo u međusobnim dvobojima te upravo zbog toga ova tri boda itekako mnogo znače jer Barcelonu do kraja samo još očekuje derbi sa Ciudad Realom u kojemu mogu izgubiti dva boda. Treba naglasiti kako isti suparnik dočekuje i Portland čime je cijela priča razriješena.

Drugi finalist Lige prvaka Ciudad Real nije imao većih poteškoća u dvoboju s Tekom Cantabrijom slavivši u konačnici 33:28. Već na poluvremenu je bilo 17:12 da bi se ta ista prednost u nastavku susreta zadržala. Čak pet igrača u slavljeničkoj momčadi je postiglo po pet pogodaka među kojim je i Mirza Džomba (jedan sa sedam metara). Drugi naš reprezentativac Petar Metličić bio je nešto manje raspoloženiji pa je u konačnici zabio tri gola.

Solidna Torrevieja imala je manjih problema u prvih 30 minuta protiv Alcobendasa da bi u nastavku utakmice slavila 30:25. Milinović (8,3p) bio je najbolji u pobjedničkim redovima dok je bivši hrvatski reprezentativac Tonči Valčić bio nešto rezerviraniji zabivši samo dva pogotka. Na drugoj strani najbolji je bio Suárez (5).

Slika 2 od 2.
Foto: Davor Sajko

Otpisani Cangas Venija Loserta je i u ovom kolu upisao još jedan uvjerljivi poraz izgubivši na domaćem terenu od Altee 22:32. Zaista sramotan rezultat momčadi hrvatskog vratara jer je Altea samo četiri pozicije bolja na prvenstvenoj ljestvici te bi upravo zbog loše klupske sezone Losert trebao potražiti novu sredinu ukoliko želi i dalje znati što je okus pobjede. Brođaninu se ništa ne može pripisati jer on svoj posao ozbiljno shvaća, ali slabiji suigrači ne daju nadu u napredak.

Barcelona je nakon 23 odigrana kola na 44 osvojena boda dok sada drugoplasirani Portland ima tri manje. Treći Ciudad Real je iskoristio poraz Portlanda tako da za svojim budućim protivnikom u finalu Lige prvaka zaostaju jedan mali bod. Četvrtoplasirani Ademar je na 32 boda dok je petoplasirani Valladolid tri boda kraći.

Asobal liga, rezultati 23. kola: Barcelona - Portland 25:23, Teka Cantabria - Ciudad Real 28:33, Granollers - Algeciras 26:26, Cangas - Altea 22:32, Torrevieja - Alcobendas 30:25, Arrate - Ademar 32:36, Keymare Almería - Valladolid 30:32, CAI Aragón - Bidasoa Irún 25:30.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

RukometTop temaSkrol

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!