Zimski sportovi

Moćni Finci protiv čvrstih Šveđana

Marin Vuković • petak, 24.02.2006.

U finalu olimpijskog hokejskog turnira igrat će reprezentacije Švedske i Finske. Rezultat je to današnjih polufinala u kojima su ove dvije reprezentacije pokazale sjajnu igru protiv koje Češka i Rusija nisu imale odgovora...

Po prvi put nakon Zimskih olimpijskih igara u Innsbrucku 1976. godine u polufinalu olimpijskog hokejskog turnira nije bilo niti Kanade niti Sjedinjenih Američkih Država. Četiri europske zemlje, među kojima su i tri najveće svjetske škole hokeja: češka, ruska i švedska, borile su se za najsjajnije odličje u vjerojatno najatraktivnijem natjecanju Olimpijskih igara. Za mnoge možda neočekivano, polufinalne utakmice bile su lišene rezultatske neizvjesnosti, budući da su i Švedska i Finska uvjerljivo svladale svoje suparnike.

Švedska - Češka 7:3 (2:1, 4:2, 1:0)

Prvi finalist olimpijskog hokejskog turnira postala je Švedska, koja je uvjerljivom i dominantnom igrom svladala Češku i najavila svoju kandidaturu za zlato. Šveđani su sjajno otvorili utakmicu, a za prvi pogodak kojega je u mrežu spremio Fredrik Modin bile su im potrebne samo 34 sekunde. Česi uspijevaju izjednačiti u četvrtoj minuti preko Filipa Kube, ali se na odmor ipak odlazi vodstvom Švedske nakon pogotka Axelssona.

Slika 1 od 1.
Foto: EPA

U drugoj trećini gledali smo sjajan hokej obje momčadi. Šveđanima je u potpunosti pripala prva polovica tog perioda igre, kada su Česima utrpali čak tri pogotka i u razmaku od 22. do 28. minute otišli na nedostižnih 5:1, pogocima Sedina, Bäckmana i Jonssona. Vratar Milan Hnilička, koji je priliku dobio nakon lošeg dana Tomasa Vokouna u utakmici protiv Kanade, nakon tri brzo primljena pogotka ponovno je degradiran u vratara broj dva i Vokoun se vratio na češka vrata.

Sredinom druge trećine Česi dobivaju dvostruki powerplay i uspijevaju u razmaku od samo 45 sekundi dvaput pronaći put do švedske mreže, te smanjiti rezultat na sasvim pristojnih 5:3. Ubrzo zatim suci isključuju Niklasa Kronvalla na čak četiri minute i Česi imaju sjajnu šansu utakmicu ponovno učiniti neizvjesnom. Međutim, Šveđani se uspijevaju obraniti i u posljednjoj minuti drugog dijela Daniel Alfredsson kažnjava češku neefikasnost i povisuje prednost Švedske na 6:3. Posljednja trećina nije bila ni izbliza tako bogata golovima. U 57. minuti Tomas Holmstrom postiže pogodak za konačnih 7:3 i stavlja točku na "i" sjajne predstave Šveđana, koji se s punim pravom mogu nadati olimpijskom zlatu.

Finska - Rusija 4:0 (1:0, 2:0, 1:0)

Reprezentacija Finske održala je pravu lekciju hokeja danas indisponiranim Rusima i sasvim se zasluženo plasirala u finale olimpijskog turnira, gdje će se za najsjajnije odličje suprotstaviti Švedskoj. Finci su neporaženi u dosadašnjem tijeku natjecanja i u sedam utakmica primili su samo pet golova, a postigli čak 29. Savršeno su posložena momčad kojoj se teško suprotstaviti, a to su najbolje večeras osjetili hokejaši Rusije.

Slika 2 od 3.
Foto: EPA

Mreža ruskog vratara Evgenija Nabokova ostala je nedirnuta tek nešto više od šest minuta. Prvu situaciju s igračem više Finska je iskoristila i preko Villea Peltonena povela s 1:0. Prvi je dio i završen tim rezultatom, a Finci su i u drugoj trećini nastavili s odličnom igrom ne ostavljajući ruskim igračima previše prostora za prijetnje vrataru Anteru Niitymakiju. U 30. i 33. minuti Finci preko Tonija Lydmana i Saku Koivua postižu još dva pogotka, jednog od njih uz powerplay, i odlaze na gotovo nedostižnu prednost od 3:0.

Nakon što je sredinom posljednje trećine Olli Jokinen povisio vodstvo Finske na 4:0, Rusi su shvatili da večeras ne mogu parirati prebrzim i predobrim Fincima. Uslijedile su nervozne reakcije Kovalčuka i Kasparaitisa i isključenja po četiri minute, pa su gotovo cijelu završnicu Rusi odigrali s jednim ili dva igrača manje. Finci su mirno priveli utakmicu kraju i uvjerljivom pobjedom uputili švedskim hokejašima poruku da im neće biti lako. Igraju lijep, brz, efikasan hokej i dosad su neporaženi. Švedska je, s druge strane, do finala došla manje uvjerljivom igrom i uz dva poraza. Za pobjedu protiv ovakve Finske trebat će pružiti svoj maksimum.

Finale između Švedske i Finske na rasporedu je posljednjeg dana Olimpijskih igara u Torinu, u nedjelju s početkom od 14:05 sati. Utakmicu za treće mjesto između Češke i Rusije moći ćemo pratiti dan ranije, u subotu u 20:35 sati.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!