Košarka

Novi vjetrovi u splitskoj košarci

Bernard Jurišić • utorak, 21.03.2006.

"Novi vjetrovi" koji su zapuhali na splitskim Gripama u kratkom vremenu donijeli su puno optimizma u splitske košarkaške krugove. "Financijska injekcija" od strane nekoliko lokalnih poduzetnika, te dolazak Petra Skansija i Slavka Trninića, kao da su oživjeli stare košarkaške duhove u gradu koji je već gotovo "prežalio" svoj košarkaški klub. Najavljuju se i zanimljiva igračka imena...

Košarkaška depresija, koja je godinama vladala Splitom, mogla bi doći kraju. Barem ako je suditi prema posljednjim događajima i najavama vezanim uz splitski košarkaški klub.

Klub sa Gripa počeo se već okretati sljedećoj, ali i sezonama nakon nje. Dugovi su sanirani, klub je konačno financijski "čist", a nekoliko poduzetnika odlučilo je uložiti svoje novce u klub. Bez rezultatskih imperativa klub kreće u nastavak sezone, koja će biti temelj za sljedeću. Amerikanac Curtis Millage svidio se struci i narednih dana trebao bi potpisati ugovor do kraja sezone.

Slika 1 od 1.

No, u splitskim se košarkaškim krugovima već "šuška" kako će "prijatelj kluba" Božidar Maljković jednog od najvećih europskih talenata Bojana Bogdanovića, sljedeće sezone usmjeriti prema Splitu.

17-godišnji Mostarac narednog ljeta trebao bi se priključiti madridskom Realu, za kojeg je već potpisao višegodišnji ugovor, no potpuno je logično da će ga "kraljevski klub" i naredne sezone poslati negdje "na kaljenje".

Ove sezone bio je to mostarski Zrinjski, u kojem je Bogdanović i poniknuo, no za sljedeću sezonu Real bi mogao tražiti korak naprijed i snažniju ligu i klub. Split CO s malo višim ambicijama i boljom momčadi, mogao bi biti pravo okruženje za daljnji razvoj mladog hrvatskog reprezentativca, posebno iz razloga što bi mu se mogao osigurati dodatni individualni rad s Trninićem..

Trener Reala Božidar Maljković u stalnom je kontaktu sa splitskim klubom, a predsjednik Dino Rađa mnogo je puta spomenuo da se s Maljkovićem konzultira u vezi mnogih pitanja i tema vezanih uz splitski klub.

Najavljeno je i da bi legendarni trener najjače Jugoplastike u povijesti ovog ljeta mogao u Splitu održati nekoliko predavanja ili pokaznih treninga na sastancima koje će organizirati splitski klub.

Petar Skansi već je krenuo u pojačani skauting u regiji, koji je posljednjih godina bio potpuno zanemaren. Splićani su kroz povijest bili glavni "sakupljač talenata" iz srednje i južne Dalmacije i Hercegovine, pa i šire, a sličnom se "poslu" žele vratiti i ubuduće.

Da se u splitskom klubu nije puno radilo u tom smjeru posljednjih godina, najbolje govore "propusti" poput Mostarca Bogdanovića, kojeg je prije primjetio Real nego Split, ali i Dubrovčanina Ante Tomića, kojeg su "pokupili" vrijedni skauti Zagreba.

Jedna od mogućih budućih splitskih akvizicija je talentirani Šibenčanin Luka Drezga, kojeg bi mnogi splitski ljubitelji košarke voljeli vidjeti u tandemu s Hrvojem Perićem, na kojem Split CO želi graditi svoju budućnost narednih sezona.

U cijelu priču o "uskrsnuću" splitske košarke uklapa se i namjera da klub izgradi novu, multifunkcionalnu dvoranu, iz koje bi se crpjeli prihodi za klub u budućnosti. Dvorana bi omogućila i znatno više prostora za školu košarke i rad s juniorskim kategorijama, koji će i u budućnosti biti temelj splitskog kluba.

Premijer liga

1Zadar 20+78
2Split 20+39
3Cedevita Junior 20+32
4Kvarner 2010 11+9
5Dinamo Zagreb 11+7
6Šibenka 11+7
7Cibona 11-2
8Dubrava 11-6
9Zabok 11-28
10Vrijednosnice Osijek 02-36
11Dubrovnik 02-36
12Alkar 02-64

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

KošarkaTop temaSkrol
  • Najnovije
  • Najčitanije

Premijer liga

1Zadar 20+78
2Split 20+39
3Cedevita Junior 20+32
4Kvarner 2010 11+9
5Dinamo Zagreb 11+7
6Šibenka 11+7
7Cibona 11-2
8Dubrava 11-6
9Zabok 11-28
10Vrijednosnice Osijek 02-36
11Dubrovnik 02-36
12Alkar 02-64

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!