Nogomet

NV: Lyon piše povijest

Hrvoje Rafaelić • četvrtak, 13.04.2006.

Lyon je u prilici ispisati novu stranicu povijesti francuske lige. Za to su mu dovoljna samo dva boda do kraja prvenstva. Milan već u petak "ugošćuje" Inter. U Premiershipu imamo dva gradska derbija, dok u Španjolskoj međusobno igraju polufinalisti Lige prvaka. Bayern lagano doma protiv Duisburga, dok HSV ide u goste...

Serie A

U Italiji je na rasporedu 34. kolo. Vjerojatno će sve oči biti uprte u gradski dvoboj Milana i Intera. Osim draži kao što su "tko je bolji u gradu", utakmica ima iznimnu važnost jer vjerojatno odlučuje o izravnom sudioniku Lige prvaka sljedeće godine. Milan je bliži drugom mjestu jer mu je dovoljan i bod, dok Inter mora jurišati po sva tri.

Rossoneri su u boljoj poziciji, s(p)retno su prošli u polufinale Lige prvaka i atmosfera u momčadi je, blago rečeno, idilična. Sasvim suprotno je u susjednom taboru. Adriano je sve više na udaru kritika, kako suigrača, tako i novinara. Mancini najavljuje odlazak zbog divljanja navijača, predsjednik Moratti kako i sam kaže, više nema snage ulagati u ovakav Inter. Od ostalih zanimljivijih utakmica, Juventus gostuje kod Chieva, Sampdoria dočekuje solidnu Parmu. Borbu za četvrto mjesto predvode Roma, koja gostuje kod Palerma, te Fiorentina, koja gostuje kod Trevisa.

Primera

Svakako najzanimljiviji susret igrati će se između dva polufinalista Lige prvaka, Barcelone i Villareala. "Žuta podmornica" se sa zadnja dva gostovanja iz Barcelone vratila neporažena. Takav rezultat joj treba i sada zbog toga što su europski uspjesi uzeli danak u domaćem prvenstvu gdje im Getafe, koji je domaćin Realu, "puše za vrat". Utakmica na Nou Campu igrat će se u petak, isto kao i gradski derbi u Milanu.

Zanimljiv dvoboj će odigrati Deportivo i Sevilla, koja još uvijek sanja ulazak u Ligu prvaka. Domaćini bi pobjedom vjerovatno bookirali jedno od mjesta što vode u Europu. Valencia ugošćuje Espanyol, koji je samo dva boda iznad crte ispadanja. Od ostalih "davljenika", Real Sociedad traži bodove spasa protiv Santandera, dok Alaves i Mallorca igraju međusobno, te će se poraženi naći u teškoj situaciji.

Premiership

Na Villa Parku u Birminghamu očekuje se odličan susret gradskih rivala, Aston Ville i Birminghama. Gosti su na 17. mjestu sa samo tri boda viška iznad zone ispadanja. Domaćin je 15., ali mirno može ući u utakmicu jer WBA, ako ih želi stići, mora nadoknaditi osam bodova do kraja prvenstva. Birminghamu gori pod petama, ali učinit će sve da kao "gost" osvoji bodove spasa protiv najljućeg rivala.

Manchester United ne bi trebao imati pretežak posao na Old Traffordu protiv Sunderlanda. Daleko veće iskušenje će imati Chelsea, koji gostuje kod čvrstog i uvijek opasnog Boltona, kojem također trebaju bodovi da bi se održao na poziciji što vodi u Kup Uefe. Blackburn ugošćuje Liverpool. Gosti ne mogu ni dolje ni gore na tablici, te čvrsto drže treće mjesto, dok bi se Blackburn eventualnom pobjedom mogao uključiti u borbu za Ligu prvaka. Svoju priliku vide, naravno, u pobjedi i u eventualnom porazu Tottenhama kod Evertona.

Le Championnat

Lyon je u prilici već u ovom kolu upisati se u povijest postavši prva momčad francuske lige koja je pet puta zaredom osvojila naslov. Za to će im trebati pobjeda na Parku prinčeva protiv uvijek neugodnog PSG-a, koji već sedam utakmica ne zna za poraz. Pauleta i društvo će dati sve od sebe da slavlje Lyona odgode barem na tjedan dana. Ali ako Lyon izgubi, a Bordeauxu se to isto dogodi na gostovanju kod Lillea, Lavovi će već moći početi slaviti u subotu.

A pošto je forma Bordeauxa u opadanju, a Lilleu su nasušno potrebna tri boda da bi potvrdio treće mjesto i poziciju za Ligu prvaka, očekuje nas jako zanimljiva utakmica. Pošto su Strasbourg, Ajaccio i Metz vjerojatno novi putnici u drugu ligu, zanimljiva borba vodi se samo u gornjem dijelu. Tako Lens kod St. Etiennea, Auxerre kod Nantesa i Rennes kod Nice na gostovanjima traže bodove za sudjelovanje u Europi sljedeće sezone.

Bundesliga

Od Liga petica najmanja bodovna razlika u borbi za naslov je u Njemačkoj. HSV zaostaje za Bayernom samo četiri boda, ali je Bayern u ovom kolu u laganoj prednosti jer doma dočekuje Arminiju, a HSV mora u goste kod Duisburga, vjerojatnog putnika u drugu ligu. Werder, koji čeka grešku HSV-a, ide u goste Wolfsburgu, kojem pod hitno trebaju nova tri boda ako želi i sljedeće godine igrati na travnjacima Bundeslige.

Najzanimljiviji susret će vjerojatno odigrati zahuktala Hertha i Borussia D. Domaćin ima četiri pobjede u zadnjih pet kola i drži petu poziciju. Ako gosti žele u Europu, moraju napasti od početka i težiti pobjedi, jer zaostaju četiri boda za Leverkusenom, koji drži šestu poziciju i dočekuje Borussiju M.

Iako imaju drugog strijelca lige Altintopa, Kaiserslautern će imati težak posao zadržati prvoligaški status. Pobjedom u gostima protiv Nürnberga približili bi se donekle tom cilju. Od ostalih dvoboja, najzanimljiviji je onaj između Eintrachta i Mainza. Pobjedom u ovoj utakmici vjerojatno se osigurava opstanak protiv izravnog konkurenta, dok porazom borba za goli život još traje.

SuperSport HNL

1Hajduk 916:5+1121
2Rijeka 915:1+1419
3Dinamo 920:9+1119
4Varaždin 96:5+112
5Šibenik 96:13-711
6Istra 1961 96:15-911
7Osijek 99:12-310
8Gorica 99:15-68
9Lokomotiva 98:15-78
10Slaven Belupo 98:13-55

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

NogometTop temaSkrol

SuperSport HNL

1Hajduk 916:5+1121
2Rijeka 915:1+1419
3Dinamo 920:9+1119
4Varaždin 96:5+112
5Šibenik 96:13-711
6Istra 1961 96:15-911
7Osijek 99:12-310
8Gorica 99:15-68
9Lokomotiva 98:15-78
10Slaven Belupo 98:13-55

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!