Tenis

Osveta za Davis Cup?

Ivor Krapac • utorak, 18.04.2006.

Dva tjedna nakon četvrtfinala Svjetske skupine Davis Cupa, pred nama je novi ogled teniskih reprezentacija Hrvatske i Argentine. Ovog puta na redu su tenisačice i susret Svjetske skupine II Fed Cupa, a mjesto održavanja je ponovno zagrebački Dom sportova. Hrvatska je u statusu favorita, subota i nedjelja dat će nam odgovor hoće li i opravdati tu ulogu...

Nekoliko dana prije početka sudara s Argentinkama, koji će se odviti na brzom greensetu Ledene dvorane Doma sportova, u hrvatskom taboru nisu pobjegli od uloge favorita i pritiska kojeg takav status nosi.

"Argentinkama nedostaje prva igračica Gisela Dulko, a treba dodati i da nema Suarez i Salerni, koja bi na brzoj podlozi bila opasnija od Diaz-Olive, njihove prve tenisačice u ovom sastavu", kazao je Goran Prpić, hrvatski izbornik: "Obzirom na okolnosti, nadamo se pobjedi i mislim da je ona u ovom trenutku čak i realna."

Glavni minus za Hrvatsku je izostanak ozlijeđene Jelene Kostanić, tako da Prpić nije imao puno dvojbi oko sastava. U prvom planu su Karolina Šprem i Ivana Lisjak, koje će, po sadašnjem stanju stvari, odraditi sva četiri singla. Osim njih, u reprezentaciji su ovog puta i Matea Mezak i Sanja Ančić.

Slika 1 od 2.
Foto: FaH

"Mezak je pozvana prvenstveno ukoliko će trebati pomoći u parovima, dok je Ančić tu zbog nedavnog dobrog nastupa u Miamiju, pozvao sam je da osjeti reprezentaciju i prikupi iskustvo", objasnio je izbornik, dodavši da ne strahuje da se hrvatske reprezentativke neće moći prilagoditi prijelazu sa zemlje na brzu dvoransku podlogu: "I Argentinke dolaze sa zemlje, a kako su one tipične igračice te podloge, vjerujem da će njima biti teže. Karolina i Ivana više vole igrati na brzom, lakše će se prilagoditi."

U argentinskom sastavu zasad je neupitan jedino status Mariane Diaz-Olive, 72. na svijetu, dok će se za drugo mjesto boriti Natalia Gussoni (166.) i Maria Jose Argeri (182.). Prpić nije siguran za koga će se odlučiti Ricardo Rivera, njegov suparnički kolega: "Teško je reći, nema razlika u igri Gussoni i Argeri i zbilja ne znam čime bi jedna stekla prednost pred onom drugom."

Karolina Šprem ponovno će biti glavna lokomotiva reprezentacije i najjači hrvatski adut u potrazi za pobjedom i osiguranjem kvalifikacija za Svjetsku skupinu I. Karolina je stigla u Zagreb nakon prošlotjedne dvije pobjede na zelenoj zemlji Charlestona i dobrog otpora Justine Henin-Hardenne u trećem kolu.

"Danas sam odigrala jedan sat na treningu, polako se privikavam", kazala je Šprem: "Nisam se još susrela ni s jednom od Argentinki koje su ovdje, no mislim da ne trebamo biti opterećeni, kod kuće smo, dat ćemo sve od sebe i idemo dobiti. Meni nastup pred domaćom publikom sasvim sigurno neće biti dodatni pritisak."

Karolina je spomenula i izostanak Gisele Dulko, koja nije u najboljoj formi: "Vjerojatno je utjecalo i što je nedavno teško izgubila u Amelia Islandu, ovaj susret joj se očito ne uklapa u planove." Taj težak poraz dogodio se prije nešto više od tjedan dana protiv Alone Bondarenko, kad joj je Ukrajinka prepustila samo gem.

Ivana Lisjak će prvi put osjetiti reprezentativne mečeve u singlu; jedino dosadašnje iskustvo joj je nastup u parovima prije dvije godine protiv Brazilki, kad je u kombinaciji s Ivanom Abramović ubilježila 6:4 i 6:2 protiv Carle Tiene i Brune Colosio. "Ni ja nikad nisam igrala s Argentinkama, no znam da je Diaz-Oliva dobra na zemlji... Naravno, čast mi je biti u reprezentaciji, imat ćemo publiku na svojoj strani, dati sve od sebe, pa što bude - bude", rekla je Lisjak.

Ukoliko Karolina i Ivana odigraju najbolje što mogu, za vjerovati je da će sve biti riješeno nakon četiri singla, prije parova koji su u Fed Cupu uvijek na kraju, kao peti meč. Prva dva singla su u subotu, a ostatak u nedjelju, dok ćemo raspored mečeva dobiti ždrijebom u petak.

Koristit će i pomoć s tribina, ovog puta uz znatno pristupačnije cijene ulaznica u usporedbi s nedavnima u Davis Cupu - dvodnevni komplet stoji 80 kuna, a pojedinačna cijena za subotu i nedjelju je po 50 kuna, uz popust od 20 kn za grupe od najmanje deset članova.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

TenisTop temaSkrol

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!