Ostali sportovi

Ultimate Nokaut 4: Ostojić nokautirao Muldera, finale odgođeno

Igor Jurišić • petak, 17.03.2006.

Večeras je u Karlovcu održan Ultimate Nokaut 4 turnir na kojem je trebalo biti riješeno pitanje prvog finaliste u borbi za naslov prvog hrvatskog profesionalnog ultimate fight prvaka. Nažalost, nije bilo tako...

No krenimo redom. Turnir su otvorili odlični Slovenac Dalibor Anastasov i naš Danijel Mrkoci, kojem je ovo bio ultimate fight debi. S obzirom na Mrkocijevo neiskustvo u parteru, očekivala se lagana pobjeda Anstasova. Tako je i bilo. Nakon kraćeg ispitivanja snaga, Anastasov ruši našeg borca i vrlo brzo gušenjem borbu rješava u svoju korist.

Slika 5 od 5.
Foto: Petar Demirović

Nakon toga na rasporedu su bile eliminacijske borbe za naslov prvog hrvatskog ultimate fight prvaka. U prvom dvoboju sastali su se Ivan Kralj iz ultimate fight kluba Špansko i Ante Maljković iz UFK Ban iz Dubrave. Od samog početka borbe Kralj nameće svoj stil borbe, ruši Maljkovića na pod, dolazi u side mount, potom i u full mount poziciju odakle ground 'n pound udarcima zasipa Maljkovića. Maljković se na trenutak uspio izvući iz podređenog položaja, no vrlo brzo Kralj ponovno vraća borbu u parter gdje nastavlja sa kontrolom i dominacijom.

Druga runda ponudila sličnu sliku. Kralj i dalje nastavlja sa rušenjima i kontrolom Maljkovića na podu, no budući da mu kondicija polako počinje opadati, Maljković se sve lakše izvlači iz podređenih pozicija. Ipak, do kraja meča Kralj je imao dovoljno energije da neutralizira sve Maljkovićeve pokušaje i na kraju zasluženo slavi jednoglasnom sudačkom odlukom.

Slika 4 od 4.
Foto: Petar Demirović

Drugo polufinale trebalo je ponuditi borbu Igora Pokrajca i Ante Tomljenovića. Međutim, neposredno prije borbe stiže obavijest da će Pokrajčev protivnik umjesto Tomljenovića biti Jure Lučić, borac težinski i tehnički puno inferiorniji od Pokrajca. Pokrajac je meč vrlo brzo riješio u svoju korist, brzim rušenjem i gušenjem i svi su očekivali finalni dvoboj Kralj - Pokrajac. Nažalost do tog meča nije došlo večeras u Karlovcu, kako je planirano, već je prolongiran za turnir u Dubrovniku. Razlog otkaza leži u činjenici da su treneri Maljkovića i Kralja prije početka turnira znali da se Tomljenović neće pojaviti u Karlovcu i da će Pokrajac dobiti puno lakšeg protivnika. Zbog toga su oba trenera odlučila stopirati finalni meč, jer ne bi bilo fer da Pokrajac u finalni meč ulazi potpuno odmoran nakon samo dvije minute borbe sa puno lakšim protivnikom, dok je Kralj morao odraditi pune dvije runde sa neusporedivo jačim borcem. Srećom, finalnog meča će ipak biti, i to, kako smo rekli, na sljedećem Ultimate Nokautu koji se održava u Dubrovniku.

Slika 1 od 1.
Foto: Petar Demirović

Nakon ove zavrzlame, uslijedio je dvoboj Mare Peraka i Makedonca Andreja Georgijeva. Perak je ovdje dokazao da je za klasu bolji borac od Makedonca. Brzo rušenje, školski prolaz garda, full mount, malo ground 'n' pound udaraca i lijepo izvedena poluga na ruci. Sve u svemu, vrlo impresivna pobjeda Peraka.

Tada na red dolaze i K-1 borci. U prvom meču po K-1 pravilima snage su odmjerili Igor Mihaljević i Hrvoje Čikotić. Bila je to solidna borba sa dosta akcije, ali malo čistih udaraca. Čikotić je tražio pobjedu brojnim udarcima nogama, dok se Mihaljević više orijentirao na ručne tehnike. U prvoj rundi niti jedan borac nije stekao značajniju prednost, a tek u drugoj rundi počeli su sjedati čisti Mihaljevićevi udarci, od kojih jedan razbija Čikotićevu arkadu. Nakon kraće pauze borba je ponovno nastavljena, no Čikotićeva arkada ponovno je prokrvarila i na kraju druge runde Čikotić zbog ozljede predaje meč.

Slika 3 od 3.
Foto: Petar Demirović

Nakon ove borbe u ring ulaze Stipe Bekavac i nizozemski borac iz Teama Schrijber Roy Alex Wisser. S obzirom na tim iz kojeg dolazi, očekivali smo puno više od nizozemskog borca, no Bekavac mu nije ostavio ni najmanje šanse. Ponovio se scenarij iz uvodnih borbi turnira: brzo rušenje, full mount, malo udaraca šakama, Nizozemac spas traži okretanjem leđa, a Bekavac to ne propuša kazniti i gušenjem rješava meč u svoju korist.

Ljepotica večeri je bila K-1 borba između Valentina Venturinija i Vedrana Stanka. Bila je to odlična borba, natrpana akcijom i atraktivnim potezima. Stanko se vrlo dobro držao u prvoj rundi, no od druge dominaciju preuzima Venturini, koji aktraktivnim kombinacijama i letećim udarcima koljenima ozbiljno uzdrmava Stanka. Intenzitet borbe nije bio ništa manji ni u posljednjoj rundi, naprotiv, Venturini još agresivnije kreće u želji da okonča borbu nokautom. To mu zamalo i polazi za rukom kada desnim krošeom obara Stanka i sudac je prisiljen na odbrojavanje. Ipak, Stanko se vrlo brzo oporavio i krenuo na sve ili ništa, znajući da obilato gubi na sudačkim karticama, međutim, Venturini je dovoljno iskusan da brobu privede kraju bez većih problema i na kraju zasluženo nosi pobjedu jednoglasnom sudačkom odlukom.

Slika 2 od 2.
Foto: Petar Demirović

Ništa manje atraktivna nije bila ni posljednja borba večerim, između našeg Domagoja Ostojića i Nizozemca Petera Muldera. Na samom početku borbe Ostojiću je sjeo solidan udarac ljevicom, a ta ljeva ruka bila je problem za Nizozemca tijekom cijele borbe. Mulder je pokušavao nekakve napade, no svaki njegov pokušaj Ostojić je kažnjavao kontrom lijevim direktom. Druga runda donosi još agresivnijeg Ostojića, koji kreće po nokaut. Sjajnim kombinacijama ručnih tehnika dva puta obara Muldera, i nakon dva odbrojavanja, posao dovršava lijepim lijevim krošeom.

Na kraju možemo samo konstatirati da smo vidjeli solidan turnir sa nekoliko vrlo atraktivnih borbi, pogotovo onih po k-1 pravilima. Nažalost lijepe stvari zasjenilo je neodržavanje finalne borbe mini turnira za naslov prvog hrvatskog ultimate fight prvaka. Srećom, borba nije definitivno otpala i bit će održana već na sljedećem Ultimate Nokautu u Dubrovniku. U toj borbi i Ivan Kralj i Igor Pokrajac bit će maksimalno spremni jedan za drugoga i poraženi neće imati nikakve isprike. Na kraju krajeva, tako je i najpoštenije.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!