Ostali sportovi

Ultimate fight: Favoriti uvjerljivi u prvoj rundi PRIDE GP

Igor Jurišić • petak, 05.05.2006.

Danas je u Osaki održana prvo kolo PRIDE GP turnira u apsolutnoj kategoriji, na kojem je nastupilo ponajboljih 16 PRIDE-ovih ultimate fight boraca...

Turnir je otvoren rezervnom borbom između Gilberata Yvela i Romana Zentsova iz Fedorovog Red Devil tima. Zentsov je u ovoj borbi pokazao da je kvalitetniji borac od Yvela i nokautom riješio borbu u svoju korist. Ukoliko Fedor Emelianenko zbog ozljede ne bude u stanju ući u četvrtfinale GP turnira u srpnju, trenutno slobodno osmo mjesto će popuniti Zentsov.

Druga borba donijela je odličan dvoboj Alistaira Overeema i Mirkovog jiu jitsu trenera Fabrizia Werduma. Overeem je bio dominatniji i poduzetniji borac u prvoj rundi, puno češće su njegovi udarci pogađali cilj od Werdumovih, no u drugoj rundi Werdum je pokazao da je vrhunski majstor partera i pobjeđuje Overeema kimura zahvatom.

U trećoj borbi vidjeli smo još jedan veličanstven dvoboj, u kojem su protagonisti bili Mark Hunt i Tsuyoshi Koshaka. Hunt je bio agresivniji borac tijekom cijelog meča, konstantno je zasipao Koshaku boksačkim tehnikama, no Japanac je pokazao ogromno srce i hrabro se nosio sa nadmoćnim protivnikom. Ipak, sredinom druge runde više nije bilo spasa za Koshaku i Hunt nokautom trasira prolaz u četvrtfinale GP turnira.

Četvrta borba donijela je na papiru najjači dvoboj prve runde, u kojem su se susreli Josh Barnett i Alexandar Emelianenko. Emelianenko je vrlo dobro otvorio borbu, redovito je kažnjavao Barnetta preciznim direktima pri tom mu čak i razbivši nos. Ipak, ubrzo ostaje bez zraka i voda se okreće na Barnettov mlin. U drugoj rundi Barnett dolazi do rušenja i side mount pozicije, iz koje borbu rješava kimurom.

U petom meču sastali su se Kazuyuki Fujita i James Thompson. Thompson je odlično otvorio borbu, vrlo dobro se branio od Fujitinih rušenja, a usput je plasirao nekoliko neugodnih udaraca koljenima, nakon kojih je Fujita djelovao potpuno izgubljeno. No, vrlo brzo i on ostaje bez kondicije, što Fujita koristi i na spektakularan način se vraća u meč i nokautom rješava borbu.

Šesta borba donijela je ekspresnu pobjedu Mirka Filipovića protiv Ikuhise Minowe, a ništa manje impresivan nije bio ni Minotaur, koji je vrlo brzo polugom na ruci svladao sunarodnjaka Zuluzinha. U posljednjoj borbi dana, Hidehiko Yoshida je bez ikakvih problema svladao Nishijimu triangle chokeom.

Nakon današnjeg turnira, još je sedam boraca ostalo u konureciji za naslov prvaka PRIDE GP turnira. To su Mirko Filipović, Minotaur, Mark Hunt, Josh Barnett, Kazuyuki Fujita, Hidehiko Yoshida i Fabrizio Werdum. Njima će se u srpnju najvjerojatnije priključiti i Fedor Emelianenko i tako upotpuniti fightcard četvrtfinalnog turnira. Zasada se ne zna tko će biti Mirkov sljedeći protivnik, budući da PRIDE radi dirigiran ždrijeb četvrtfinalnog turnira. Sudeći po nekakvom logičnom razmišljanju logiku, to će najvjerojatnije ponovno biti Mark Hunt.

Naime, zbog komercijalnosti turnira u Japanu, PRIDE-u treba jedan Japanac na finalnom turniru zadnje četvorice boraca u rujnu. To će postići tako da suprostave Fujitu i Yoshidu u četvrtfinalu i tako osiguraju japanskog borca u polufinalu. Barnett je nakon pobjede nad Fedorovim bratom izazvao i samog Fedora, tako da je prilično izvjesno da će ovo biti durgi četvrtfinalni par ako se Fedor oporavi na vrijeme. Budući da se klupski suborci u pravilu ne stavljaju u međusobne mečeve prije nego je to teoretski nemoguće izbjeći, vjerojatno nećemo gledati ni meč Crocop - Werdum u četvrtfinalu, tako da Mirku ostaju Hunt ili Minotaur kao potencijalni protivnici. Po nekoj zdravoj logici, PRIDE-u nije u interesu staviti supejaki meč Mirko - Minotaur u ovako ranoj fazi turnira, tako da se nameće Hunt kao najlogičniji izbor. Tim više što je zadnji njihov meče završio diskutabilnom podijeljenom sudačkom odlukom za Hunta, a i drugi par bi tad sačinjavali Werdum i Minotaur, dva PRIDE-ova najbolja boraca u parteru, što bi također bio komercijalno vrlo zanimljiv meč. No, ostavimo se sad nagađanja, na PRIDE-u je da donese odluku, a samo je jedna stvar jasna. Koga god Mirko dobije za protivnika u četvrtfinalnoj borbi, morat će se itekako pomučiti da prođe na finalni turnir. Loših boraca u GP turniru više nema.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!