Rukomet

Braća Banović - dobri rukometaši i odlični suci

Željko Kubatka • četvrtak, 30.03.2006.

Ovaj odlični rukometni par imaju za zahvaliti svoje sudačko rukometno umijeće veliko iskustvo provedeno na rukometnim terenima gdje su i stekli osjećaj za rukometnu igru. Po ocjenama novinara Sportskih novosti to je jedan od naših najboljih rukometnih sudačkih parova. I utakmicu Osijeka i Lokomotive odsvirali su vrlo dobro gdje smo ih imali prilike upoznati i napraviti kratki razgovor...

Slika 1 od 1.
Foto: Željko Kubatka

Vedran Banović rođen u Požegi, po zanimanju komercijalist, počeo je igrati rukomet od sedmog razreda osnovne škole u Požegi na mjestu golmana. Kada je krenuo na fakultet u Zagrebu igrao je za Sisak u 1. HRL, tu se zadržao godinu i pol te onda prešao u Industrogradnju iz Zagreba koja je igrala u 1. B ligi. Poslije Zagreba preselio je u Zadar. U Njemačkoj je igrao u klubu našeg poznatog rukometnog stručnjaka Vlade Štencla. Iz Njemačke se vratio 1997. godine i nastavio još dvije godine igrati za Požegu jer je tu dobio posao pa se zato i vratio iz Njemačke.

Vedran Banović: "Sa bratom sam se dogovorio da nastavimo raditi u rukometu kao suci. Počeli smo suditi u međužupanijskoj ligi nakon toga po dvije godine u trećoj i drugoj ligi. Postali smo kandidati za suđenje u prvoj ligi i kao provjeru sudili završne turnire mlađih dobnih kategorija. Na listu sudaca prve lige ušli smo 2005. godine i ovo nam je treća sezona suđenja u 1. ligi. U godini kada smo ušli na listu prvoligaških sudaca proglašeni smo za najbolji rukometni sudački par svih drugih liga."

Slika 2 od 3.
Foto: Željko Kubatka

Vanja Banović je diplomirani inženjer strojarstva i radi u privatnoj firmi na izradi čeličnih konstrukcija. Počeo se baviti rukometom također u Požegi. Prošao je sve dobne kategorije igrajući rukomet. Kada je upisao fakultet u Zagrebu počeo je igrati za Borac iz Zagreba, a odigrao je i tri sezone u Industrogradnji te po povratku iz Zagreba još jednu polusezonu za Požegu. Sa suđenjem je počeo 1997. godine. Zajedno s bratom igrao je, pored rodne Požege, u Industrogradnji na mjestu srednjeg vanjskog. Još uvijek zna zaigrati rukomet u veteranskoj ligi koliko mu posao i rukometno suđenje dozvoli.

Što mislite o kvaliteti 1. lige rukometašica?

Vedran Banović: "Ove tri godine koliko sudimo prvu ligu svake godine liga je i ekipe su sve kvalitetnije što najviše ovisi o financijskoj situaciji. Mislim da će ovim sustavom natjecanja od kadetske do prve lige rukomet biti sve kvalitetniji i na višoj razini."

Kolege suci? Zašto nema hrvatskih sudaca u europskim natjecanjima?

Vanja Banović: "Istaknuo bih dva mlada i perspektivna osječka sudačka para Cindrić-Gonzurek i Gubica - Milošević i sviđa mi se ta tendencija europske i hrvatske sudačke organizacije o podmlađivanju sudaca te ubacivanja ženskih sudačkih parova kao što je par Crnojević-Kostecky. Nadam se da će barem jedan od ovih mladih i perspektivnih hrvatskih sudačkih parova doći do Liste EHF-a."

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

RukometTop temaSkrol
  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!