Košarka

Svatko sa svojom računicom

Branimir Korać • utorak, 04.04.2006.

I to smo dočekali. Početak četvrtog mjeseca i započinje završnica A-1 lige košarkaša. Posebni smo po mnogočemu, pa eto i po tome što nam pravo prvenstvo započinje tek u četvrtom mjesecu. Ove sezone ono ima posebnu čar jer Cibona i Zadar vode otvorenu borbu za Euroligu dok ostatak društva priželjkuje jedno od četiri mjesta koje vode u Goodyear ligu...

Svaka čast Goodyear ligi i "jačim" utakmicama, ali zar moramo čekati do travnja da započne pravo hrvatsko košarkaško prvenstvo. Onaj prvi dio A-1 lige možemo nazvati tek kvalifikacijskim dok prava uzbuđenja tek sada započinju. I ponovno će sve biti zgusnuto i ugurano u dva mjeseca. Goodyear liga je dobila sedam mjeseci elitnog vikend termina, a hrvatska liga se igra tek dva mjeseca i to ritmom od dvije, pa čak i tri utakmice u tjedan dana - da se što prije završi. Da se ne kaže da mi nemamo svoju ligu.

Opet ćemo govoriti o tome kako nam je košarka na dnu, kako nikoga ne zanima, a kako bi i zanimala kada imamo turnir-ligu. I ponovno će ta turnir-liga biti zanimljivija od regionalne lige, ali na žalost i ponovno će iduće sezone pokupiti mrvice od termina. Kako smo krenuli, kroz nekoliko sezona imat ćemo tek završni turnir od četiri kluba koji će u tjedan dana odigrati svoje i odlučiti o prvaku...

Ova, po mnogočemu kvalifikacijska liga, započinje danas (utorak) susretom Cibone i Borika. "Cibosi" si ne smiju dozvoliti luksuz poput prošlosezonskog kada su kiksali u Slavonskom Brodu, jer ih sve osim prvih mjesta izbacuje iz Eurolige naredne tri godine. Zadrani opasno prijete, sposobni su uzeti naslov i otići u elitno europsko natjecanje. Ostali klubovi neće samo promatrati taj dvoboj jer je i njima svaka utakmica bitna. Nitko ne ulazi u završnicu samo ju odraditi, svi nešto žele. Neki idu po naslov, neki po mjesto za Goodyear ligu i Europu.

Borik Puntamika

Slika 3 od 3.
Foto: kkzadar.net

Tko je prije dvije sezone znao da Borik postoji? Prošle sezone kreirali su pravu senzaciju u Kupu eliminiravši Zagreb, a imali su i Cibonu na koljenima. Prošetali su se A-2 ligom i ušli u društvo A-1 ligaša. Nisu Zadrani samo na tome stali, već su dohvatili i Ligu za prvaka i sigurno će pokušati doći i do Goodyear lige. U završnicu kreću sa snagama koje su iznijele teret prvog dijela prvenstva. Na svom parketu su vrlo neugodni i iako im je najviši igrač visok tek 204 centimetra, ne predaju se i visinu nadoknađuju velikom borbenošću. Nositelji igre su Rok Stipčević, playmaker Zadra na posudbi u Boriku, Blaslov, Dundov, Ivanov, Mrva i Žorž.

Cedevita

Ulaskom Adriatic grupe u dojučerašnji Hiron, klub je promijenio ime u Cedevita, značajno se pojačao i ozbiljno konkurira za Goodyear ligu. Vođeni iskusnim trenerom Srećkom Medvedecom, Cedevita se plasirala i na završnicu Kupa Krešimira Ćosića i pokazala kako je sposobna za velike stvari. U klubu ističu kako im je iduća sezona primarna za plasman u Goodyear ligu, ali neće niti ove sezone ispustiti priliku ako im se ponudi. Neposredno uoči početka Lige za prvaka pojačali su se bivšim "cibosom" Barišom Krasićem i američkim razigravačem Cliffom Hawkinsom. Nešto ranije klubu su pristupili i Craig Forth i Božo Barač i uz vrlo dobre Novosela, Pijacu i Dundovića neće biti bezazleni protivnik.

Cibona

Slika 4 od 5.
Foto: Davor Sajko

Cibona nema izbora. Ukoliko želi i iduće tri sezone igrati Euroligu, Cibona mora samo pobjeđivati. Prvo mjesto nakon Lige za prvaka i naslov prvaka jedini im donose plasman u Euroligu. Može li Cibona do naslova? Ako je mogla do posljednjih trenutaka konkurirati za četvrtfinale Eurolige, zašto onda ne bi mogla i do naslova prvaka Hrvatske. S tim se sigurno neće složiti Zadrani koji se uvijek posebno "napale" na Cibonu, a ove sezone imaju priliku preuzeti primat u hrvatskoj košarci. Jedan od glavnih faktora koji će odlučivati o Ciboninim šansama za naslov bit će svježina. Kvalitetu imaju, a da li će biti i snage, vrlo je upitno. Nakon iscrpljujućeg euroligaškog ritma, Zagrepčane očekuje završnica Goodyear lige u kombinaciji s hrvatskim prvenstvom i praktički svaka tri dana utakmica. U odnosu na početak sezone, Cibona se pojačala tek američkim dvojcem Brown, Warren koji su pokazali određenu kvalitetu. Ipak, dosta toga će ovisiti o Pennu i Davisonu, igračima-pokretačima ove Cibone.

Dubrovnik

Dubrovčani žele u Goodyear ligu. Kako bi ispunili taj cilj, pojačali su se Žorićem, Delibašićem i Vrkićem što bi na kraju mogao biti odličan potez. Luka Žorić bit će im od najveće koristi jer su njegovim dolaskom nadoknadili nedostatak centimetara pod košem. Veliki hendikep predstavlja im ozljeda Marija Kralja, ali ne sumnjamo da će trener Kunce već zakrpati i tu rupu. I bez velikih imena Dubrovnik već drugu sezonu u nizu ulazi u završnicu s naglašenim ambicijama plasmana u regionalnu ligu.

Split CO

Slika 2 od 2.
Foto: Bruno Karadža

Do Lige za prvaka došli su u posljednjim trenucima, prolaz im je ovisio o rezultatu Šibenika u Dubrovniku i na kraju uz pomoć sreće došli su do završnice. Blijede igre u prvoj fazi prvenstva nisu Split svrstavale među ozbiljne momčadi koje mogu napraviti nešto veliko. No, prijelazni rok po Splićane bio je vrlo plodan i u Ligu za prvaka ulaze kao neugodan protivnik, glavni kandidat za Goodyear ligu. Dolazak Duanea Woodwarda i Curtisa Millagea u igračkom, te Skansija i Trninića u stručnom smislu, gurnuli su klub dvije-tri stepenice više i razloga za optimizam ima. Millage, Woodward, Perić, Špralja i Kaštropil vrlo su jaka petorka. Manović, Kedžo, Vidaković, Siriščević i Buljan čekat će svoju priliku na klupi i ponudit će dostojnu zamjenu članovima udarne petorke.

Svjetlost Brod

Brođani ulaze kao potpuni autsajderi u Ligu za prvaka, ali tako je bilo i prošle sezone pa su na kraju izravno utjecali na odluku o naslovu prvaka pobijedivši Cibonu u Brodu. I ove sezone glavni igrač im je mladi reprezentativac Hrvoje Kovačević. Kovačević je dodatno napredovao u odnosu na prošlu sezonu, a najveći pomak napravio je u kontroli igre tako da više nema onako veliki broj izgubljenih lopti. Za Ligu za prvaka pojačali su se centrom Jurom Lozančićem koji je sezonu odigrao u dresu Dubrovnika.

Zadar

Slika 1 od 1.
Foto: Davor Sajko

Zadar želi preuzeti dominaciju u hrvatskoj košarci. Užurbano se radi na izgradnji nove dvorane, apetiti kluba rastu i u "gradu košarke" žele to začiniti nastupom u Euroligi naredne tri godine. A što im je za to potrebno, barem jedan od dva "naslova". Moraju biti prvi nakon Lige za prvaka ili pak prvaci Hrvatske. Kup su već vratili u Jazine, a žele uzeti sve. Za to su i sposobni. Dolaskom Vlade Vanjka na klupu, Zadar se preporodio. Od neuvjerljivih igara na startu sezone, Zadar je znatno napredovao i prometnuo se u glavnog kandidata za naslov. Veliki, možda i presudni adut, bit će im toliko puta spominjana navijačka podrška. Pakao Jazina bit će gotovo nemoguće proći. Tornado je šesti zadarski igrač i pobjeda u Jazinama bit će ravna podvigu. Posljednje pojačanje uoči starta prvenstva je Josip Sesar. Da li će biti pojačanje ili ne, to nitko ne može prognozirati jer "vječni talent" hrvatske košarke je najnepredvidljiviji košarkaš na ovim prostorima. Andrae Patterson također je doveden kao pojačanje za Ligu za prvaka, ali on se već uklopio u momčad i pokazao kao veliki plus. Tu su još Gečevski, Oliver, Vladović i ostali "starosjedioci", provjerena kvaliteta i velika snaga ove momčadi. Najveća nesreća pogodila ih je protekli vikend kada se ozlijedio Juby Johnson čijih će usluga biti lišeni na duže vrijeme.

Zagreb

"Mravi" su momčad za koju se može u potpunosti upotrijebiti ona uzrečica kako su spoj mladosti i iskustva. Trener Radulović okupio je oko sebe nekoliko vršnjaka koji bi trebali mladoj momčadi donijeti još jednu sezonu u nizu plasman u Goodyear ligu. Ivica Marić (1967.), Dževad Alihodžić (1969.), Gordan Zadravec (1969.), Mladen Erjavec (1970.) i Marijan Mance (1978.) vjerojatno bi bili najstarija petorka na ovim prostorima. Jedan Ante Tomić, član udarne petorke, i biser hrvatske košarke, mlađi je od Marića primjerice 20 godina. Da li će uspjeti ovaj spoj Zagrebu donijeti jednu od četiri pozicije za regionalnu ligu, vidjet ćemo. Prema prikazanom od dolaska Radulovića na klupu, Zagreb definitivno zaslužuje jednu od prve četiri pozicije.

Parovi prvog kola:
Cibona - Borik 19:00 (04.04.)
Svjetlost Brod - Zagreb 19:30 (05.04.)
Dubrovnik - Split CO 19:00 (05.04.)
Zadar - Cedevita 20:00 (06.04.).

Premijer liga

1Zadar 20+78
2Split 20+39
3Cedevita Junior 20+32
4Kvarner 2010 11+9
5Dinamo Zagreb 11+7
6Šibenka 11+7
7Cibona 11-2
8Dubrava 11-6
9Zabok 11-28
10Vrijednosnice Osijek 02-36
11Dubrovnik 02-36
12Alkar 02-64

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

KošarkaTop temaSkrol

Premijer liga

1Zadar 20+78
2Split 20+39
3Cedevita Junior 20+32
4Kvarner 2010 11+9
5Dinamo Zagreb 11+7
6Šibenka 11+7
7Cibona 11-2
8Dubrava 11-6
9Zabok 11-28
10Vrijednosnice Osijek 02-36
11Dubrovnik 02-36
12Alkar 02-64

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!