Košarka

"It's good to be a king!"

Bernard Jurišić • nedjelja, 30.04.2006.

Dan između polufinala i finala protekao je u obilasku Praga. No, bez obzira na mnoge ljepote koje češka prijestolnica nudi, košarkaški štih ovih je dana neizbježan. Sa svih strana izviru navijači obojani bojama Maccabija, CSKA, Tau Ceramice i Barcelone, a i mnoštvo igrača dan predaha odlučilo je potrošiti na upoznavanje Praga. Ipak, događaj dana zbio se u Kraljevskoj palači, a Sportnet.hr je bio i na njemu...

Slika 1 od 2.

Košarka dominira svim kutevima Praga, a tisuće navijača subotu su iskoristile za šetnju centrom grada. Preko Male četvrti, Vaclavskih namesti, Karlovog mosta, Starogradskog trga do Gradske vijećnice, ispred koje su gomile čekale otkucaje punog sata na famoznom satu koji je svog autora koštao vida, sa svih strana izvirali su navijači u bojama svojih klubova.

Maccabijevi navijači, bez izuzetaka, hodočastili su u Židovsku četvrt, Ruse ste mogli pronaći uglavnom dobro opremljene raznim jelima i pićima, dok su Španjolci djelovali puno diskretnije, vjerojatno pod dojmom poraza svojim momčadi u polufinalu.

Kao i svakom Splićaninu, posjet Pragu bez odlaska u legendarnu pivnicu U Fleku je kao posjet Rimu bez odlaska u Vatikan. U Fleku vrijeme kao da je stalo, već sami ulazak unutra vraća vas u atmosferu u kojoj su prije 95 godina udareni temelji Hajduka. Muzičari su svirali stare češke melodije, ali samo dok sa nekog od krcatih stolova ne bi krenulo "Baskoniaaaaa..." ili "Ma-ka-bi". I Flek je danas živio košarkaški.

Slika 3 od 4.
Foto: Bernard Jurišić

No, vrhunac dana dogodio se navečer, kad je unutar prekrasne Kraljevske palače Euroliga održala svoj "završni bal" za ovu sezonu. Podijeljene su nagrade najboljim igračima Eurolige, a među njima je i ove godine i službeno najbolji europski centar Nikola Vujčić.

S njim u elitnom društvu najbolje petorke su i Grk Papaloukas, suigrač i najkorisniji igrač Eurolige Anthony Parker, Barcelonin Navarro, te Argentinac Luis Scola. Scola nažalost nije uspio primiti nagradu, iako je došao u Kraljevsku palaču, jer mu je tijekom večeri ocu pozlilo, pa je otišao u bolnicu.

Slika 4 od 5.
Foto: Bernard Jurišić

"Prekrasno je još jednom dobiti ovu nagradu", rekao je "Vujo", "ali prava nagrada mora doći tek sutra. Lijepo je kad dobiješ priznanje za svoj rad, ali bez pobjeda i bez dobre momčadi sve to manje vrijedi. Zato u nedjelju želim s Maccabijem napraviti ono što je napravila slavna Jugoplastika, treći naslov prvaka Europe u nizu. Neće biti lako, ali nije bilo ni ovo dosad.".

Gala večer su svojim dolaskom uveličali čelnici Eurolige, prvi čovjek NBA lige David Stern, koji je bio jako pristupačan svima i teško bi se na prvi pogled reklo da je to čovjek koji vodi vjerojatno najveći sportski biznis na svijetu. Nakon dodjele nagrada, razmijenio je nekoliko rečenica i s Nikolom Vujčićem, odajući mu priznanje za velike rezultate minulih sezona.

Slika 2 od 3.
Foto: Bernard Jurišić

Bilo je tu i još gomila bivših i sadašnjih zvijezda, od Sabonisa i Pittisa, do Jamchyja i Danilovića, a i hrvatska delegacija nije bila beznačajna. Od novinara (Čutura, Brajdić, Dragičević, Cvitković, do bivših zvijezda poput Veljka Mršića i Mihovila Nakića.

Barem za nekoliko sati živjeli smo život čeških kraljeva i vladara i moram priznati da su te povijesne glavešine dobro znale iskoristiti svoj utjecaj i uljepšati si svakodnevnicu. Odmah mi je na pamet pao Mel Brooks i rečenica: "It's good to be a king!"

Premijer liga

1Zadar 20+78
2Split 20+39
3Cedevita Junior 20+32
4Kvarner 2010 11+9
5Dinamo Zagreb 11+7
6Šibenka 11+7
7Cibona 11-2
8Dubrava 11-6
9Zabok 11-28
10Vrijednosnice Osijek 02-36
11Dubrovnik 02-36
12Alkar 02-64

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

KošarkaTop temaSkrol
  • Najnovije
  • Najčitanije

Premijer liga

1Zadar 20+78
2Split 20+39
3Cedevita Junior 20+32
4Kvarner 2010 11+9
5Dinamo Zagreb 11+7
6Šibenka 11+7
7Cibona 11-2
8Dubrava 11-6
9Zabok 11-28
10Vrijednosnice Osijek 02-36
11Dubrovnik 02-36
12Alkar 02-64

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!