Zimski sportovi

Tužan kraj za Sloveniju, Kanada bolja od Finske

Tomislav Pacak • utorak, 16.05.2006.

Reprezentacija Italije na čudesan je način spasila svoj status u najjačoj diviziji na SP-u u hokeju na ledu, dok je, s druge strane, Slovencima preostalo samo "sjest i plakat". U kvalifikacijskim grupama, Kanada je svladala Finsku, a fenomenalnu promidžbu hokeja pružili su Švedska i Rusija..

Grupa E: Kanađani bolji s igračem manje

U derbiju skupine E, Kanada je s 4:2 svladala reprezentaciju Finske i tako barem privremeno stigla na prvo mjesto skupine s koje je može maknuti Češka pobijedi li sutra SAD. Jeff Carter je s dva gola s igračem manje presudio olimpijskim viceprvacima, a oba gola dao je svom suigraču iz Philadelphije, Anteru Nittymakiju koji je kasnije napustio led zbog ozljede.

Po pogodak i asistenciju za "javorov list" upisali su i Bergeron i Boyes, dok su strijelci za Suomije bili Koivu i Nummelin. Sve ostale pokušaje Finaca obranio je raspoloženi Marc Denis koji je skupio 38 obrana.

Skupina F: Ljepotica turnira završila neriješeno

Rusija i Švedska odigrale su sjajan susret koji je završio poštenom podjelom bodova koja Rusiju ostavlja na čelu grupe s 9 bodova, dok su Šveđani drugi sa šest. Dvoboj je ponudio sve što hokej čini odličnom igrom - brze akcije, atraktivne pogotke, oštre duele, sjajno klizanje, odlične obrane, ali i kardinalne pogreške...

Bolje su krenuli Rusi, predvođeni briljantnim mladim napadačima, Ovečkinom i Malkinom, radili su puno problema švedskoj obrani. Već u drugoj minuti Ovečkin dovodio Rusiju u vodstvo, no dobrim udarcem uzvraća Samuelsson. Ipak, na prvi odmor odlazi se s prednošću Rusa, Aleksej Minov je s(p)retno zabio za 2:1.

Drugi period donio je bolju igru Šveđana - Samuelsson je opet sjajno pogodio mrežu Sokolova za 2:2, a prednost Tre Kronoru donosi Jonsson. Da bi utakmica ipak završila pravednim ishodom pobrinuo se Minov svojim drugim pogotkom u posljednjoj trećini utakmice. Prava promidžba hokeja, Skonto Arena mogla je uživati u vjerojatno najboljoj utakmici turnira do sada...

Borba za ostanak: Slavlje za Italiju i Dansku, tuga za Sloveniju i Kazakhstan

Slovenija se na zaista šokantan način oprostila od igranja u najboljoj diviziji, barem na jednu godinu. Slovenci su vodili s 3:0 protiv Italije u utakmici u kojoj im je trebala pobjeda, no uporni Talijani uspijevaju preokrenuti rezultat i doći do izjednačujućeg pogotka na samom kraju utakmice. Samo minuta i 39 sekundi dijelile su Sloveniju od slavlja, no tada se ukazao Michele Strazzabosco i snažnim udarcem donio veliko veselje Talijanima i još veću tugu Slovencima.

Slično je bilo i u susretu Danske i Kazakhstana, a na kraju su veseli bili Danci koji su slavili s 3:2 i tako osigurali peto SP zaredom u najjačoj diviziji što im je najbolji rezultat do sada. Utakmicu je riješio danski kapetan Jesper Damgaard pogotkom za 3:1 2:24 minute do kraja utakmice, nakon čega je bilo jasno da se Kazakhstan ne može vratiti u igru.

Skupina G, konačni poredak:
13. Danska 5 bodova
14. Italija 3
15. Kazakhstan 3
16. Slovenija 2

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!