Ostali sportovi

Strongman se predstavlja u Hrvatskoj

Branimir Korać • petak, 14.04.2006.

Parkiralište dvorane Globus na Zagrebačkom velesajmu ugostit će u subotu 15. travnja šestoricu snagatora, natjecatelja u sve popularnijem Strongmanu. Ovo je prvi put da Strongman gostuje u Hrvatskoj, a natjecanje se održava pod pokroviteljstvom krovne organizacije IFSA-e...

Slika 2 od 2.

Glavni promotor i prva zvijezda zagrebačkog Strongmana je Mađar Adam Darazs, dvostruki svjetski rekorder i nekada jedan od vodećih svjetskih natjecatelja. Darazs je u posljednje vrijeme imao dosta problema s ozljedom i ispao je iz samog vrha i sada je na putu povratka. U Zagrebu će nastupiti u jednoj disciplini i to potisku mlinskog kamena promjera 65 centimetra, visine 15 centimetara, a važeći svjetski rekord iznosi 140.3 kilograma.

Uz Darazsa nastupit će još petorica natjecatelja. Dvojica dolaze iz Mađarske, dvojica iz Slovenije, a jedan iz Rumunjske. U Zagrebu će se natjecatelji boriti u pet disciplina. Vuča kamiona na 20 metara, nošenje kofera od 120 kilograma, okretanje traktorske gume od 400 kilograma, potisak mlinskog kamena i podizanje stražnjeg dijela automobila.

Slika 1 od 1.

Inače, IFSA organizira natjecanja u nekoliko kategorija. Najjača i elitna je ona Strongman Pro-Team u kojoj se u momčadskoj konkurenciji natječu najjači strongmani svijeta. U samom vrhu je Gold Level Professional momčad koju čine Vasyl Virastyuk iz Ukrajine, Zydrunas Savickas iz Litve, Svend Karlsen iz Norveške, Magnus Samuelsson iz Švedske, Raimonds Bergmanis iz Latvije te Amerikanci Van Hatfield i Phil Pfister. Zagrebačka zvijezda Adam Darazs nalazi se u drugom razredu snagatora u najjačoj amaterskoj konkurenciji IFSA Strongman Elite.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!