Zimski sportovi

Novi trofej za Janicu Kostelić - Nizozemski tulipan

Sportnet • utorak, 25.04.2006.

Nizozemski uzgajivač tulipana, Cor Grooteman iz grupe Vitesse iz gradića Lisse, zamolio je Janicu Kostelić da novom tulipanu da svoje ime. Ovom posebnom pažnjom Cor Grooteman želi na originalan način odati priznanje velikoj hrvatskoj sportašici...

Za vrijeme proslave nizozemskog nacionalnog dana, u četvrtak 27. travnja u Klovićevim Dvorima, nizozemski će veleposlanik, Lionel Veer, predati prvi buket tulipana 'Janica Kostelić' hrvatskoj skijašici te je zamoliti da 'krsti' novi tulipan. Radi se o tulipanu vrste 'triumf', prekrasne crvene boje i baršunasta izgleda, koji je snažan i istovremeno elegantan, kakav i dolikuje "Snježnoj kraljici".

Povijest tulipana

Slika 1 od 2.

Tulipani potječu iz Turske. Sultani Otomanskog Carstva štovali su tulipane kao simbole moći. U nekadašnjem Konstantinopolu (sadašnjem Istanbulu) izrađivani su specijalni vrtovi tulipana, a vrtlari koji su radili u njima bili su ujedno i prvi uzgajivači koji su razvijali nove vrste tulipana. Oblik tulipana pod imenom “Konstantinopol” (duguljasti cvijet koji se pri vrhu sužava) razlikovao se od onoga koji se danas uzgaja (uglavnom okruglog oblika). Tulipan je bio i važan dio tadašnjeg društvenog života; veliki i brojni festivali tulipana održavali su se za vrijeme sezone cvatnje tulipana.

Prigodom jedne posjete sultanu, nizozemski veleposlanik De Busbecka je dobio na poklon nekoliko lukovica tulipana. Tako je, oko 1650. godine, tulipan stigao u Nizozemsku. Lukovice su bile zasađene u botaničkom vrtu grada Leidena, a biolog Clusius započeo ih je znanstveno obrađivati. Zahvaljujući njegovom zanimanju i trudu, stvoren je temelj današnjih generacija tulipana.

Nakon pada Otomanskog Carstva, prestaje uzgajanja tulipana na tome području. Međutim, u Nizozemskoj nije bilo tako: tulipan je bio popularan, a trgovina tulipanima cvjetala. To je vrijeme postalo poznato kao doba tulipanomanije. Lukovice su bile na visokoj cijeni; postizalo se i do 100.000 guldena po jednom tulipanu - u to vrijeme, to su bili ogromni iznosi. Ova popularnost je trajala nekoliko godina da bi potom, u samo nekoliko dana, trgovina tulipanima bila potpuno uništena. Mnogi spekulanti izgubili su čitavo bogatsvo i završili na prosjačkom štapu. Nizozemska vlada je priskočila u pomoć i regulirala trgovinu tako što je odredila da se uzgojem tulipana može baviti samo određeni broj uzgajatelja. Time je Nizozemska postala svjetski centar uzgoja i trgovine tulipana i ostalog cvijeća (narcisa, zumbula, ljiljana, itd.)

Vrijednost nizozemskog izvoza lukovica cvijeća i rezanog cvijeća dobivenog iz lukovica iznosi 2 milijarde eura. Godišnje se u staklenicima proizvede 500 milijuna cvjetova tulipana koji se zatim, po principu aukcija, prodaju diljem svijeta.

Razvijanje novih sorti tulipana

Razvijanje novih sorti tulipana je posebna profesija, a cijela struka je objedinjena u udruge kao što je Vitesse-grupa. U Nizozemskoj postoji desetak udruga koje se bave poboljšanjem sorti tulipana. One se zajedno brinu za razvijanje sorti koje zadovoljavaju zahtjeve uzgajivača cvijeća u staklenicima. Desetak godina su se uzgajale samo postojeće vrste tulipana. Budući da “stare” vrste u manjoj mjeri zadovljavaju zahtjeve kakvoće, dolazi do razvoja i uzgoja novih vrsta koje zadovoljavaju zahtjevima vezanim uz tulipane: tulipane koji će rano cvjetati; imati određenu dužinu i težinu; duže ostati svježi u vazama; tulipane modernih boja, itd.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!