Tenis

Najteži mogući ždrijeb

Branimir Korać • utorak, 25.04.2006.

Poznati su parovi kvalifikacija za nastup u Svjetskoj skupini I Fed Cupa. Ždrijeb u Londonu nije bio naklonjen našoj reprezentaciji koja da bi izborila nastup u Svjetskoj skupini I iduće sezone, mora pobijediti prošlogodišnje pobjednice, reprezentaciju Rusije. Hrvatska je domaćin ovog susreta i ima pravoi izbora podloge, ali pitanje je koliko to može pomoći...

15. i 16. srpnja u Hrvatskoj će gostovati reprezentacija Rusije, najteži mogući protivnik u kvalifikacijama za ulazak u Svjetsku skupinu I. Uoči ždrijeba u Londonu iz naše reprezentacije Rusija je etiketirana kao najteži i ujedno najnepoželjniji protivnik, ali ždrijeb je upravo njih dodijelio.

Slika 2 od 3.
Foto: Davor Sajko

WTA ljestvica pokazuje odnos snaga ove dvije reprezentacije. Hrvatska u prvih 100 ima tek dvije igračice i to Jelenu Kostanić na 49. poziciji i Karolinu Šprem na 74. Ruskinja je čak 14. Među deset najboljih imaju četiri igračice, a u 50 najboljih čak 11 što govori i kako imaju 11 tenisačica bolje rangiranih od našeg prvog reketa Jelene Kostanić. Dodatni problem za izbornika Gorana Prpića je što Kostanić, kao i prošlog vikenda protiv Argentinki, ponovno neće biti u sastavu. Ovog puta razlog neće biti ozljeda, već vjenčanje kojeg planira u terminu susreta s Ruskinjama.

U prvom kolu Svjetske skupine I Rusija je poražena na gostovanju u Belgiji za koju su nastupale Justine Henin-Hardenne i Kim Clijsters. Za Rusiju su u tom susretu nastupile Jelena Dementijeva, Nadia Petrova, Dinara Safina i Maria Kiriljenko. Teško je za očekivati da će u Hrvatsku doputovati treća igračica svijeta Maria Šarapova, ali dolazak Dementijeve, Miškine, Petrove, Kuznjecove..., nije nerealan.

Slika 1 od 1.
Foto: Davor Sajko

Bit će to treći Fed Cup dvoboj Hrvatske i Rusije. Prvi je održan još davne 1993. godine kada je Hrvatska u Nottinghamu u prvom kolu euro-afričke zone slavila 2:1. Nadin Ercegović svladala je Maniokovu, a Iva Majoli poražena je od Makarove. Par Majoli/Murić bio je bolji od kombinacije Makarova/Maniokova.

U drugom susretu 2003. godine Rusija je u Moskvi u prvom kolu Svjetske skupine I slavila sa 4:1. Miskina je donijela dvije pobjede i to protiv Karoline Šprem i Ive Majoli, a Dementijeva je svladala Majoli. Par Dementijeva/Miškina bio je bolji od naše kombinacije Jurak/Mezak. Jedini bod Hrvatskoj donijela je Karolina Šprem pobjedom nad Elenom Likovčevom.

Kvalifikacije za ulazak u Svjetsku skupinu I:
Hrvatska - Rusija, Japan - Austrija, Francuska - Češka, Kina - Njemačka.

Kvalifikacije za ulazak u Svjetsku skupinu II:
Kanada - Argentina, Izrael - Indonezija, Slovačka - Tajland, Švicarska - Australija.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

TenisTop temaSkrol

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!