Košarka

Vujčić ide po treći uzastopni naslov

Branimir Korać • petak, 28.04.2006.

Od danas u središtu košarkaške pozornosti nalazi se Prag gdje se održava Final Four Eurolige. Dvostruki prvak Europe Maccabi pokušat će dohvatiti rekord Jugoplastike i Pop 84 od tri uzastopna naslova prvaka...

Četiri po svemu najjače momčadi Europe kreću u borbu za naslov prvaka. Maccabi, Barcelona, Tau Ceramica i CSKA sudarit će se u velebnoj Sazka Areni da bi dokazale tko je najbolji u Europi.

Slika 2 od 3.
Foto: Tal Ben-Izhak

Dvostruki branitelji naslova prvaka Europe su košarkaši Maccabija. Oni će pokušati dostići Jugoplastiku/Pop 84 koja je krajem osamdesetih i početkom devedesetih uzela tri uzastopna naslova. Maccabi za taj podvig ima kvalitetnu. Nikola Vujčić i Anthony Parker i ove su sezone izabrani u najbolju momčad Eurolige, kao i prošle sezone. S prošlog Final Foura u Moskvi nedostaje im Šarunas Jasikevičius, ali njega je ove sezone sjajno zamijenio Willie Solomon.

Nije fraza kad se kaže da Maccabi igra najljepšu košarku u Europi. Izraelska momčad njeguje napadačku igru s velikom dozom atraktivnosti i ima velik broj navijača diljem Europe. Ove sezone neće im biti lako za uzeti naslov prvaka. Preostale tri momčadi izuzetno su jake i svaka od te tri može pobijediti i njih. Veliku snagu imat će i u brojnim navijačima koji su već doputovali u Prag.

Prvi protivnik Maccabiju bit će Tau Ceramica. Momčad koju vodi Velimir Perasović je prvoplasirana u najjačoj europskoj ligi, španjolskoj ACB ligi što dokazuje njihovu kvalitetu. Ne treba zaboraviti da su imali strašno težak put za dolazak na Final Four, morali su u Ateni eliminirati Panathinaikos, ali uspjeli su napraviti taj podvig unatoč brojnim stvarima koje su govorile kako neće uspjeti.

Igru Taua predvode sjajni playmaker Prigioni i visoki Luis Scola. Ovaj dvojac je vrlo teško obranjiv, a s vanjskih linija prijete i odlični šuteri Travis Hansen, Casey Jacobsen i Serkan Erdogan. Roko Ukić nije se uspio izboriti za značajniju ulogu u momčadi i još uvijek je tek jedan od igrača, na žalost, s malom minutažom.

Slika 1 od 2.
Foto: Karlo Dževerlija

U drugom polufinalu igrat će Barcelona i CSKA. Ovdje laganu prednost dajemo Moskovljanima koji se čine kao čvršća momčad od Katalonaca. CSKA igra vjerojatno najbolju i najčvršću obranu u Europi i pitanje je kako će se Barcelona prilagoditi na takav način igre.

U odnosu na prošlu sezonu CSKA je nešto izmijenio momčad, ali se čini nešto jačim nego prošle sezone u ovo vrijeme. I dalje dosta toga ovisi o Holdenu koji voli forsirati šut i ako nema dan, Rusi su u problemima. Puno su dobili dolaskom Smodiša i Vanterpoola iz Climamija koji su se vrlo brzo profilirali u nositelje igre.

Barcelona je puno kupovala i to im je na kraju donijelo završni turnir. Momčad pod vodstvom Duška Ivanovića dosta je oscilirala, igrala previše toplo-hladno, ali u najvažnijim susretima bila je prava. Najkonstantniji ove sezone bili su im Shammond Williams i Michalis Kakiouzis. Denis Marconato pod košem kad nema problema s osobnim pogreškama odradi što se od njega traži dok Juan Carlos Navarro i Gianluca Basile nisu na onom nivou koji se od njih očekivao. Obojica su imala problema s ozljedama i to je jedan od razloga oscilacija.

Parovi polufinala:
Maccabi - Tau Ceramica 17:30
Barcelona - CSKA 20:30.

Premijer liga

1Zadar 20+78
2Split 20+39
3Cedevita Junior 20+32
4Kvarner 2010 11+9
5Dinamo Zagreb 11+7
6Šibenka 11+7
7Cibona 11-2
8Dubrava 11-6
9Zabok 11-28
10Vrijednosnice Osijek 02-36
11Dubrovnik 02-36
12Alkar 02-64

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

KošarkaTop temaSkrol
  • Najnovije
  • Najčitanije

Premijer liga

1Zadar 20+78
2Split 20+39
3Cedevita Junior 20+32
4Kvarner 2010 11+9
5Dinamo Zagreb 11+7
6Šibenka 11+7
7Cibona 11-2
8Dubrava 11-6
9Zabok 11-28
10Vrijednosnice Osijek 02-36
11Dubrovnik 02-36
12Alkar 02-64

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!