Zimski sportovi

Šveđani pišu povijest

Marin Vuković • nedjelja, 21.05.2006.

Reprezentacija Švedske svjetski je hokejski prvak. U današnjem finalu više nego uvjerljivo svladali su reprezentaciju Češke i svojim osmim zlatom potvrdili ovogodišnju dominaciju u svjetskom hokeju...

Nakon sjajnih predstava na Olimpijskim igrama u Torinu prije nekoliko mjeseci, hokejaši Švedske protutnjali su turnirom svjetskog prvenstva i došli do najsjajnijeg odličja. Odličja kojim su se upisali u povijest svjetskog hokeja kao prva reprezentacija koja je u istoj godini osvojila i olimpijsko i svjetsko hokejsko zlato. Tim se sjajnim uspjehom može pohvaliti šest igrača švedske reprezentacije, koji su bili dijelom olimpijske momčadi i momčadi koja je nastupila u Latviji. To su Kenny Jonsson, Henrik Zetterberg, Niklas Kronwall, Mikael Samuelsson, Jorgen Jonsson i Ronnie Sundin.

Slika 1 od 2.
Foto: EPA

Može se reći da je večerašnje finale odlučeno već u prvoj trećini kada su Šveđani s dva brza gola, u razmaku od samo 37 sekundi, ostvarili značajnu prednost koju su do kraja utakmice i udvostručili. U 15. minuti Jesper Mattsson je iskoristio odbijeni pak i doveo Šveđane u vodstvo, a nedugo zatim na 2:0 povisio je Fredrik Emwall skrenuvši udarac Mattssona.

Početkom druge trećine MVP svjetskog prvenstva Niklas Kronwall je nakon asistencije Samuelssona svladao Milana Hniličku i praktički zapečatio finale. Krajem druge trećine Šveđani su dobili dvostruki powerpla jer su na klupi za kažnjene igrače završili Patrik Stefan i Tomas Plekanec. Veliku brojčanu prednost olimpijski su pobjednici uskoro i pretvorili u pogodak. Nylander se provukao iza češkog gola i asistirao Jorgenu Jonssonu za konačnih 4:0.

Posljednja je trećina protekla bez pogodaka, u iščekivanju kraja utakmice i velikog slavlja Kronora. Česi su na kraju morali stisnuti ruku odličnim Šveđanima i zadovoljiti se srebrnom medaljom. Nisu uspjeli obraniti prošlogodišnju titulu, ali mogu biti zadovoljni kontinuitetom jer su dvije godine uzastopce u finalu svjetskog prvenstva. Novu će priliku imati za manje od godinu dana kada nas očekuje svjetsko prvenstvo u Rusiji.

Slika 2 od 3.
Foto: EPA

U ranije odigranoj utakmici za treće mjesto Finska je svladala indisponirane Kanađane s visokih 5:0. Utakmica poraženih iz polufinala bila je prepuna nervoze, o čemu svjedoči i nevjerojatnih 14 isključenja samo u prvoj trećini, odnosno ukupno 29 do kraja utakmice.

Prvu su trećinu Finci dobili s 1:0 golom Tomija Kallija, a sljedeće dvije s po 2:0 pogocima Ollija Jokinena, Riku Hahla, Antija Miettinena i Jussija Jokinena. Kanađanima kao utjeha ostaje podatak da je mlada zvijezda NHL-a Sidney Crosby sa 16 bodova (8 golova i 8 asistencija) statistički prvo ime svjetskog prvenstva.

Svjetsko prvenstvo, finale:
Švedska - Češka 4:0 (2:0, 2:0, 0:0)

Za 3. mjesto:
Finska - Kanada 5:0 (1:0, 2:0, 2:0)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!