SP 2006.

Pobjeda kao imperativ

Marin Vuković • ponedjeljak, 12.06.2006.

Japanska upornost i disciplina ili australska srčanost i agresivnost? Na to pitanje dobit ćemo odgovor u današnjem susretu ovih dviju reprezentacija, kojim će i službeno početi nadmetanja u skupini F...

Trideset i dvije godine nakon svog posljednjeg nastupa na svjetskom prvenstvu Australija će napokon osjetiti čari najvećeg nogometnog natjecanja. Na tome između ostaloga mogu zahvaliti i svom izborniku Guusu Hiddinku, koji je na protekla tri svjetska prvenstva došao trenirajući tri različite reprezentacije. U Francuskoj 1998. godine vodio je Nizozemsku, četiri godine kasnije Južnu Koreju, a u Njemačkoj će sjediti na klupi Socceroosa. Njegov protivnik na klupi Japana bit će Zico, jedan od velikana brazilskog i svjetskog nogometa, koji je od japanske reprezentacije stvorio momčad vrijednu respekta i sposobnu iznenaditi i najveće suparnike.

Pobjeda je imperativ, a poraz vrlo vjerojatno znači prerani oproštaj od svjetskog prvenstva, jer teško se nadati eventualnom popravku na teškim zadacima kao što su Brazil i Hrvatska. Australci svoje nade polažu u "legiju stranaca", odnosno igrače koji igraju u Europi, ponajviše u engleskom Premiershipu. Mark Viduka, Harry Kewell, Tim Cahill ili netko četvrti pokušat će već u ovoj utakmici upisati se u povijest. Naime, u svom prvom nastupu u Njemačkoj 1974. godine, australska reprezentacija nije postigla niti jedan pogodak, pa se prvo veselje za australske navijače tek očekuje.

U posljednjoj provjeri pred početak Svjetskog prvenstva Australci su s Nizozemskom odigrali 1:1 i time pokazali da su sposobni svakome pokvariti račune. Izbornika australske reprezentacije tek je zabrinula pretjerana grubost i agresivnost njegovih igrača koji su i tu prijateljsku utakmicu završili s deset igrača u polju. Hiddink je zbog toga posebno upozorio reprezentativce Australije, znajući da će suci na Svjetskom prvenstvu imati vrlo malo razumijevanja za grube startove ili nesportsko ponašanje. Kako Australija ima "kratku klupu", gubitak neke od važnih karika ove momčadi mogao bi biti poguban.

U japanskim redovima potez odluke očekivat će se također od iskusnih "Europljana" Hidetoshija Nakate ili pak Shunsukea Nakamure, no bit će zanimljivo vidjeti taj novi, Zicov Japan, koji igra povezano, disciplinirano, s kratkim, brzim i točnim dodavanjima. Takvu igru na svojoj je koži najbolje osjetila Njemačka, koja se neposredno prije svjetskog prvenstva jedva spasila teškog poraza od Japana. Sjajnu predstavu u toj utakmici pružio je Naohiro Takahara s dva pogotka. Takahara je inače "domaći dečko" jer je svoj kruh do završetka ove sezone zarađivao u Hamburgu i na njemačkim će se stadionima osjećati kao kod kuće. Odličan dojam iz utakmice s Njemačkom Japanci su malo pokvarili blijedim nastupom protiv Malte, ali ne treba sumnjati da će se već u ovoj utakmici pokazati u pravom svjetlu.

Što se tiče dosadašnjih susreta ovih dvaju suparnika, od prve međusobne utakmice 1956. godine i pobjede Australije od 2:0 ukupno su se sastajali još 14 puta i zabilježili po pet pobjeda, dok su četiri susreta završila neodlučeno. Međutim, Australija je većinu svojih pobjeda i dobrih rezultata zabilježila još davnih 60-ih godina prošlog stoljeća, dok je Japan pobijedio u posljednja tri susreta, primivši tek jedan pogodak i postigavši sedam. Posljednju međusobnu utakmicu odigrali su 15. kolovoza 2001. godine na Challenge kupu i Japan je tada slavio s 3:0. Australija pak na pobjedu protiv Japana čeka od 1996. godine i prijateljske utakmice u Melbourneu kada su slavili također s 3:0.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!