SP 2006.

Engleska - Portugal: Englezi će sanjati Ricarda

Marin Vuković • subota, 01.07.2006.

Ricardo je ponovno portugalski heroj. Nakon što više od 120 minuta njegovi napadači nisu postigli pogodak, zatvorio je prolaze do svoje mreže i obranivši čak tri jedanaesterca odveo Portugal u polufinale. Englezima ponovno ostaje neizmjerna tuga i razočaranje, jedanaesterci su ponovno bili kobni...

Obje momčadi od samog početka zaigrale su tek s jednim klasičnim napadačem, s jedne strane bio je to Wayne Rooney, a s druge Pauleta. Izbornici su se odlučili za opreznu igru, s primarnim ciljem čuvanja vlastite mreže, kako smo to često vidjeli na ovom svjetskom prvenstvu, posebno u drugom krugu natjecanja.

Stoga nije bilo začuđujuće što takva oprezna igra nije iznjedrila gotovo ništa vrijedno spomena u prvih 45 minuta. Osim nekoliko poluprilika i dalekometnih pokušaja prave prilike za pogodak nije bilo. Engleska je i dalje pokazivala sterilan nogomet sličan onome iz prethodnih utakmica, a niti Portugalci nisu imali čovjeka s idejom i potezom više koji bi ugrozio engleskog vratara.

Slika 2 od 3.
Foto: EPA

Drugo poluvrijeme donijelo je daleko više uzbuđenja, a sve je počelo u 52. minuti kada je engleski kapetan David Beckham zbog ozljede morao napustiti igru. Zamijenio ga je mladi Tottenhamov veznjak Aaron Lennon i nakon prve akcije u kojoj je napravio pravi nered u portugalskoj obrani činilo se kako će baš on biti igrač koji će donijeti prevagu engleskoj reprezentaciji.

Da to ne bude tako potrudio se Wayne Rooney već u 62. minuti potpuno nepromišljenim potezom koji ga je stajao isključenja. Očito frustriran svojim dosadašnjim partijama i nespremnošću zbog duge ozljede, nakon borbe za loptu s dvojicom Portugalaca reagirao je na neprihvatljiv i nesportski način namjerno nagazivši Ricarda Carvalha. Na njegovu nesreću, zbilo se to samo metar ispred argentinskog suca Elizonda koji nije dvojio ni trenutka pokazavši Rooneyju crveni karton.

Zbog sličnog poteza prije osam godina i crvenog kartona u utakmici protiv Argentine, David Beckham je bio razapet po medijima i dugo slovio za jedinog krivca engleskog ispadanja sa svjetskog prvenstva. Čeka li to i temperamentnog Rooneyja, dosadašnjeg ljubimca Engleske, kojeg je cijela nacija vidjela kao spasitelja?

Slika 3 od 4.
Foto: EPA

Brojčana nadmoć Portugalaca ubrzo je pokazala i prve rezultate, jer su u nekoliko navrata uspjeli stvoriti višak igrača, ali i dalje bez konkretnih rezultata. Štoviše, u posljednjih deset minuta regularnog tijeka Englezi su se uspjeli othrvati pritisku i ugroziti Ricarda, a najbliže je pogotku došao Aaron Lennon nakon slobodnog udarca Franka Lamparda.

Unatoč nejednakim snagama na travnjaku, niti nakon 90 minuta nismo dobili pobjednika. Igrač manje Englezima nije predstavljao previše problema niti u prvom produžetku. U 99. minuti imali su sjajnu priliku da odluče utakmicu no ubačenu loptu s desne strane u posljednji je trenutak s glave Petera Croucha skinuo Miguel. Šest minuta kasnije Cristiano Ronaldo snažno puca preko grede Robinsonova gola.

U trećoj minuti drugog produžetka napokon se zatresla mreža. Na dugu loptu odlično je reagirao Helder Postiga i glavom je uputio u mrežu, no pomoćni je sudac signalizirao evidentno zaleđe i pogodak je poništen. Posljednju priliku na utakmici imao je Maniche samo nekoliko sekundi prije posljednjeg zvižduka glavnog suca, no njegov udarac otišao je preko grede.

Slika 1 od 2.
Foto: EPA

Pristupilo se izvođenju jedanaesteraca, lutriji u kojoj više nije važno imate li igrača više ili manje. Portugal je otvorio sigurnim pogotkom Simaoa Sabrose, a zatim je na redu bio Frank Lampard. Sjajni veznjak Chelseaja zasigurno neće ni po čemu dobrome pamtiti ovo svjetsko prvenstvo. Dobro odmjeren udarac pročitao je Ricardo i ubilježio sjajnu obranu. Englezima su već pred očima počeli letjeti trenuci s prošlog europskog prvenstva, ali je nekoliko trenutaka poslije Hugo Viana zatresao vratnicu i nada je za Engleze ponovno oživjela. Owen Hargreaves je izjednačio na 1:1, iako je Ricardo pročitao i taj jedanaesterac. Odmah zatim Petit promašuje cijeli gol i Englezi su u prednosti.

Međutim, u tom trenutku na scenu ponovno stupa fantastični Ricardo. Prvo brani udarac Stevena Gerrarda, a nakon što je Helder Postiga sigurno povisio na 2:1 za Portugal brani i penal Jamieju Carragheru. Nakon sjajnih obrana preostalo je samo dokrajčiti Engleze, a to je učinio čovjek koji svoj kruh zarađuje na engleskom tlu - Cristiano Ronaldo. Vratar Engleske nije imao izgleda i slavlje na portugalskom dijelu tribina moglo je početi.

Englezi još jednom završavaju veliko natjecanje nakon izvođenja jedanaesteraca, no ruku na srce prema prikazanoj igri u pet utakmica u Njemačkoj, to nisu niti zaslužili. Luis Felipe Scolari još je jednom bio bolji od Svena Gorana Erikssona isprativši ga novim porazom s klupe engleske reprezentacije. Tri utakmice, tri pobjede Scolarija, a zadovoljstvo je još veće uzme li se u obzir da je ovo njegova 12. pobjeda u nizu na svjetskim prvenstvima. Erikssonu nije pomogao ni Peter Crouch, igrač s kojim do danas nije izgubio utakmicu.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

SkrolSP 2006.Ostali
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!