SP 2006.

Eriksson: "A toliko smo vježbali penale..."

Marin Vuković • subota, 01.07.2006.

Još jednom je Engleska ispala u četvrtfinalu svjetskog prvenstva, još jednom su kobni bili jedanaesterci. Nakon neutemeljenog zadovoljstva tijekom dosadašnjeg tijeka natjecanja, i za Svena Gorana Erikssona stiglo je grubo otriježnjenje...

Šveđanin je iz utakmice u utakmicu hvalio igru svojih igrača iako u prethodna četiri susreta nisu stvorili gotovo niti jednu suvislu priliku za pogodak. Niti večeras se ništa značajno nije promijenilo, pa je i Eriksson morao promijeniti ploču: "Lijepo je bilo biti u četvrtfinalu prije četiri godine i prije dvije godine na europskom prvenstvu, no ovaj put to nije dovoljno. Tužan sam i pomalo ljut jer smo trebali ostati u natjecanju, ali nismo i zbog toga ne možemo kriviti suce. Ispali smo i ovo je neuspjeh."

Wayne Rooney je u 62. minuti utakmice dobio crveni karton, što je uvelike promijenilo planove u igri engleske reprezentacije. Eriksson za isključenje ne krivi suca: "Ne mogu se žaliti zbog crvenog kartona, iako sam situaciju vidio na malom ekranu. Možda je postojao prekršaj na Rooneyju neposredno prije tog crvenog kartona, no sudac je bio odmah pored njih i najbolje je to mogao vidjeti."

Kad utakmica dođe do izvođenja jedanaesteraca, gotovo da se sa sigurnošću možete kladiti protiv Engleza. S bijele točke su izgubili gotovo sve što se moglo izgubiti i engleski izbornik nema odgovora na pitanje zašto je tomu tako. " Jako smo puno vježbali izvođenje jedanaesteraca, gotovo svaki dan, ali opet smo izgubili i promašili čak tri od četiri udarca s bijele točke. Ne znam što smo mogli više učiniti po tom pitanju", dodao je razočarano Eriksson. "Teško ću ovo preboljeti jer sam bio uvjeren da možemo do finala. S ovako kvalitetnom momčadi morali smo doći najmanje do polufinala, ako ne i dalje od toga."

Slika 1 od 2.
Foto: EPA

Kapetan Liverpoola Steven Gerrard htio je poslati poruku engleskim medijima da ne krive Waynea Rooneyja za ono što se dogodilo: "Dali smo sve od sebe i odigrali najbolje što možemo. Nadam se da nitko neće kriviti Waynea za ono što je napravio ili bilo koga od igrača koji su promašili jedanaesterce. Portugal nas nije uspio slomiti i mislim da smo pružili herojski otpor. Nemam više ni zrno energije, a mislim da se slično osjećaju i ostali igrači tako da se ne može reći da nismo dali sve od sebe. Nažalost, naši jedanaesterci nisu bili dovoljno dobro izvedeni i izgubili smo."

Eriksson će zasigurno teško zaboraviti i Luisa Felipea Scolarija, koji ga je svladao na posljednja tri velika natjecanja, jednom s Brazilom i dvaput s Portugalom. Scolari je sasvim opravdano bio oduševljen ovom pobjedom: "Bila je ovo sjajna utakmica i želim čestitati Engleskoj koja je odigrala odlično i s 10 igrača na travnjaku. Iako nismo mogli igrati pravu portugalsku igru, nego smo bili prisiljeni koristiti duge lopte, igrači su još jednom dokazali da zajedništvom i ratničkim duhom mogu proći dalje."

"Bilo je teže doći do polufinala s Portugalom nego u finale s Brazilom", usporedio je Scolari ovaj uspjeh s onim kojeg je polučio na klupi Brazila. "Portugal ima samo deset milijuna stanovnika, a Brazil čak 180 milijuna. Osim toga, brazilska tradicija omogućuje vam da neke utakmice dobijete i lakše nego ste to očekivali. Što se tiče jedanaesteraca, nisam mogao biti siguran hoćemo li pobijediti ili ne. Međutim, Ricardo je donio prevagu jer je naporno radio proteklih godina i iako su engleski izvođači dobro pucali, bio je na pravom mjestu."

Portugalski junak Ricardo nije želio uzimati zasluge za prolaz Portugala u polufinale: "Kad promašite dva jedanaesterca kao što smo mi to napravili, onda je zaista teško pobijediti, ali danas smo imali sreće. Moram reći da ja nisam heroj, nego je to cijela momčad. Polufinale protiv Brazila bio bi najveći trenutak moje karijere", ustvrdio je Ricardo očekujući pobjedu Brazila nad Francuskom, što se ipak nije dogodilo.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

SkrolSP 2006.Ostali
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!