SP 2006.

Kranjčar dobio otkaz!

Bernard Jurišić, Marin Vuković • petak, 14.07.2006.

Odluka koju je cijela sportska javnost s posebnim zanimanjem očekivala napokon je donesena na današnjoj sjednici Izvršnog odbora HNS-a. Jednoglasnom odlukom određeno je da Zlatko Kranjčar više nije izbornik hrvatske nogometne reprezentacije...

Danima se o tomu pričalo, no danas je postalo i službeno. Jednoglasnom odlukom članova Izvršnog odbora HNS-a s mjesta izbornika "kockastih" smijenjen je Zlatko Kranjčar, a slična sudbina očekuje i cijeli stručni stožer koji je reprezentaciju predvodio na Svjetskom prvenstvu u Njemačkoj.

Slika 2 od 3.
Foto: Bernard Jurišić

"Na prekid suradnje s Kranjčarom najviše su utjecale njegove tvrdnje da rezultat iz Njemačke nije neuspjeh, te da bi sve ponovio isto. Sve je to ponovio i pred članovima IO-a. Njegovo ponašanje nije bilo u skladu s normama ponašanja hrvatskog izbornika. Žalim što Kranjčar odlazi, no interes Saveza je bio drugačiji", kazao je predsjednik HNS-a Vlatko Marković.

Odluku o novom izborniku HNS će priopćiti javnosti za otprilike tjedan dana. O konkretnim imenima predsjednik Marković nije se htio izjašnjavati.

"Nude nam se dva vrhunska strana trenera, a uvjereni smo kako i u Hrvatskoj ima kvalitetnih stručnjaka. Za sada su sve opcije otvorene i očekuje nas mnogo posla idućeg tjedna", dodao je Marković.

Hrvatska će tako nakon Dražana Jerkovića, Stanka Poklepovića, Vlatka Markovića, Miroslava Blaževića, Mirka Jozića, Otta Barića i Zlatka Kranjčara, dobiti osmog izbornika u svojoj novijoj nogometnoj povijesti.

Slika 1 od 1.
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

"Nismo prvi puta u ovoj situaciji. Izbornike smo mijenjali nakon zadnja tri velika natjecanja, no ovoga puta moramo što prije riješiti ovaj problem, jer nas već sredinom kolovoza očekuje prijateljski ogled protiv svjetskih prvaka Talijana, te početak kvalifikacija za EP 2008", zaključio je Marković.

Zlatko Kranjčar je hrvatsku vrstu vodio na 25 utakmica, pritom zabilježivši 11 pobjeda, 8 remija i 6 poraza, uz razliku pogodaka 42:25. U devet susreta nismo primili pogodak, no u sedam utakmica nismo postigli pogodak. Kranjčar je vlasnik i jednog neugodnog rekorda. Ni jedan izbornik prije njega nije dožvio tri uzastopna poraza, što se Cici dogodilo ovog proljeća, porazima od Poljske, Španjolske i Brazila.

No, više od rezultata, Kranjčaru se o glavu obila tvrdoglavost i čudno ponašanje po završetku hrvatske priče na Svjetskom prvenstvu. "Ostao sam pri svojim tvrdnjama. Ispunio sam ugovor, jer je u njemu piše da je imperativ plasman na SP, a to smo ostvarili. Prihvat ću odluku IO-a i idem na odmor", izjavio je Kranjčar, koji prema informacijama koje kruže, ima unosnu ponudu s Bliskog istoka.

Za koju opciju će se odlučiti čelnici HNS-a narednih dana, ostaje da vidimo. Sigurno je da je hrvatska nogometna reprezentacija atraktivna za mnoge inozemne stručnjake, koji se zasigurno ne bi libili preuzeti našu momčad. S druge strane, svoju prigodu nestrpljivo čeka nekoliko hrvatskih trenera, koji su preko medija već poslali svoje "životopise".

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!