SP 2006.

Brazilska naplata računa?

Vedran Stilin • subota, 01.07.2006.

Jedan od najatraktivnijih četvrtfinalnih parova Svjetskog prvenstva svakako je ogled između aktualnog svjetskog prvaka Brazila i prvaka kojemu je ta prestižna titula oduzeta prije četiri godine, Francuske…

Većini Brazilaca današnji ogled donosi posebnu težinu jer koliko god oni pokušavali zaboraviti 12. srpanj 1998. godine uvijek će ostati bolna uspomena na poraz u finalu od domaće Francuske 3:0. Ta momčad Aime Jacqueta bila je predodređena za velike stvari što su pokazivali tijekom cijelog natjecanja. Naplata odlične igre stigla je na Stade de Franceu kada je pobijeđen grogirani Brazil i kada je naslov najboljega na svijetu prvi puta došao u zemlji galskih pijetlova.

Osam godina kasnije ostalo je 12 imena koji su okusili veliko finale u Parizu. Na brazilskoj strani to su kapetan Cafu, Roberto Carlos i Ronaldo , dok su Dida, Emerson i Ze Roberto bili na klupi. Francusku momčad predvodili su Fabien Barthez, Zinedine Zidane i Lilian Thuram , a Thierry Henry, David Trezeguet i Patrick Vieira svoju priliku su čekali s klupe za pričuve.

Uz sve to spomenuti igrači Brazila u današnji ogled ulaze u jednu novu utakmicu, nagalašavajući kako ona nema veze s osvetom. Kapetan Cafu najglasniji je u takvim najavama: "To je samo utakmica kao i sve druge. Ako uđemo s osvetoljubivom namjerom u susret zasigurno se nećemo dobro provesti. Takav pritisak stiže izvan momčadi, ali dok god smo mi koncentrirani nadam se da to neće imati utjecaja na našu igru."

Njegov momčadski kolega Roberto Carlos na to je dodao: "Nakon '98 osvojili smo SP 2002. godine, Kup konefederacija 2004., Copa America 2004. godine i kvalifikacijsku grupu za ovo SP. To nam je pomoglo da zaboravimo nesretnu 1998. godinu."

Obje momčadi nisu pokazale posebno atraktivan nogomet do sada, ali opće poznata stvar je da se najvažnija sporedna stvar igra zbog rezultata, a ne ljepote. Brazil je prošao nesretnu skupinu F neuvjerljivom, ali učinkovitom igrom, da bi u osmini finala rutinskom prezentacijom iz natjecanja izbacili nedoraslu Ganu.

S druge strane Francuska je do posljednjeg kola strahovala za prolaz u daljnju fazu natjecanja. Na kraju su zajedno sa Švicarcima uspjeli uhvatiti vlak koji vodi u drugi dio nadmetanja. Osmina finala donijela im je velikog rivala Španjolsku čije su dotadašnje prezentacije upućivale na gotovo siguran prolaz momčadi koja je ostavila daleko bolji utisak od Francuza. Ipak, nogomet volimo zato jer je nepredvidiv, a potvrda je stigla i u tom susretu kada su tricolori u završnici okrenuli negativan rezultat i na kraju stigli do sigurnih 3:1.

Što se tiče ozljeda čini se kako će obje momčadi moći računati na gotovo sve udarne snage, iako se nije tako činilo prije dva dana. Zidane, Givet i Sagnol više nemaju problema te su sva trojica bez većih poteškoća odradila jučerašnji trening. S druge strane Brazil je strahovao da neće moći računati na Kaku i Emersona, koji su se požalili na ozljedu gležnja odnosno koljena. Ipak, čini se kako će "zakrpani" Kaka startati dok će Emersona vrlo vjerojatno zamijeniti Gilberto Silva.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!