Nogomet

Luda kuća

Bernard Jurišić • četvrtak, 21.09.2006.

U Italiji mafija organizira završnicu prvenstva, padaju predsjednici, direktori, klubovi u niže lige. "Građanska buna" u Mađarskoj, već nekoliko dana tamošnji parlament je pod opsadom zbog laži političara. Poljaci namještaju utakmice i nelegalno preprodaju ulaznice za SP. Dopredsjednik hrvatskog nogometnog Saveza pritvoren je glede sumnje u gospodarski kriminal, a hrvatski i poljski huligani "briljiraju" nacističkim i rasističkim koreografijama na tribinama i bacaju banane u teren. Luda kuća? Ne, zemlje kandidati za domaćinstvo EP 2012...

Kako se razbuktava rat za dobivanje domaćinstva nogometnog Europskog prvenstva 2012., sve je više "pikanterija" koje protivnici "iskopavaju" o svojim suparnicima i plasiraju kao adut više svojim kandidaturama. A bogu hvala, ni jedan od kandidata ne zaostaje u proizvodnji "municije" koju protivnici mogu iskoristiti.

Najveće "ludilo" zahvatilo je najvećeg favorita Italiju. Afera za aferom lijepi se za "nogometnu čizmu", a njihovu kandidaturu "u život" najviše je vratila neočekivana titula svjetskog prvaka osvojena u Njemačkoj.

Najtrofejniji tamošnji klub Juventus već grize drugu ligu, Milan, Fiorentina, Lazio i Reggina krenuli su s minus bodovima, odletjele su brojne "glave" kako u Savezu, tako i u klubovima, a prošlih dana "odletjela" je i druga garnitura čelnika Saveza, koja je trebala "očistiti" talijanski nogomet. Barem pred očima Uefe.

Ništa manje "veselo" nije ni u Poljskoj. I tamo je puknula afera s namještanjem utakmica, deseci s nogometom povezanih osoba već su po poljskim zatvorima. Na to se "zalijepila" i afera s preprodajom ulaznima za SP u Njemačkoj, u kojoj su navodno sudjelovali čelni ljudi tamošnjeg nogometa.

Ako tu dodamo i činjenicu da Poljaci trenutno kotiraju kao jedna od najekstremnijih i najproblematičnijih navijačkih formacija u Europi, jasno je da i poljsko-ukrajinsku kandidaturu drmaju veliki problemi. Na nedavnoj kup utakmici navijači Legije iz Gdanska nacističkim i rasističkim parolama vrijeđali su strance momčadi Pogona iz Szczecina, pozdravljajući nacističkim pozdravima i bacajući banane kao "pozdrav" tamnoputim igračima Pogona.

U Mađarskoj već nekoliko dana traje "građanska buna", zbog političarskih laži koje su slučajno izašle na vidjelo. Srećom, stvari nemaju puno veze s nogometom i brzo će se smiriti, nadajmo se samo prije narednog tjedna, kad će delegacija Uefe doći u inspekciju u Hrvatsku i Mađarsku.

Kako situacija izgleda iz hrvatskog kuta? Dosta bolje nego kod ostalih kandidata, ali ni izbliza "ružičasto". Najviše zbog "navijača". Još uvijek su svježe slike s Malte i iz Budimpešte, a posljednji ružni "EPP" bio je kukasti križ kojim su hrvatski navijači umjesto provociranja Talijana, isprovocirali ostatak Europe.

U prilog nam sigurno ne ide ni pritvaranje Vlade Zeca, dopredsjednika HNS-a i predsjednika Kamen Ingrada, zbog sumnje u gospodarski kriminal, ali ni povezivanje Hrvatske s nekim kladioničarskim aferama u inozemstvu.

Što nam je raditi da povećamo izglede? Navijači bi trebali suspregnuti svoje navijačke ispade barem do kraja godine (odluka o domaćinstvu donosi se 8. prosinca), što ne bi trebao biti problem.

Dvije su "kritične" utakmice. Prva je uzvrat Dinama protiv Auxerrea 28. rujna i nadajmo se da BBB-i neće ponoviti nerede u kojima su sudjelovali na prethodnim gostovanjima u Francuskoj. Druga je reprezentativni ogled protiv Engleske u listopadu u Maksimiru. Dosad uglavnom nije bilo problema s domaćim utakmicama reprezentacije, valja se nadati da će se i ovaj spektakl odraditi na vrhunskoj razini i da neće biti sukoba s engleskim huliganima koji su najavili dolazak. Valjalo bi se sačuvati i nekih "internih" skandala koji su pogodili Talijane i Poljake.

Što se laži političara tiče, tu ne treba očekivati probleme ili nerede poput onih u Budimpešti. I nas lažu već duže vrijeme, ali smo valjda prije Mađara prihvatili da će nas lagati i to nam naplaćivati i ubuduće i da se tu ništa neće promijeniti s nekoliko razbijenih prozora na zgradi Parlamenta...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!