Vodeni sportovi

XI. Sveučilišna utrka osmeraca

Sportnet • utorak, 23.05.2006.

Na regatnoj stazi zagrebačkog jezera Jarun 26. i 27. svibnja održat će se najveća Sveučilišna regata u Europi, XI. Sveučilišna trka osmeraca u organizaciji Studenskog zbora, Veslačkog saveza Zagreb, Zajednice sveučilišnih veslačkih klubova Grada Zagreba i Hrvatskog veslačkog saveza.

Na regati će sudjelovati preko 600 veslača i veslačica iz zemlje i svijeta, koji će odmjeriti snage u tradicionalnoj studentskoj veslačkoj disciplini osmercu. Uz utrku zagrebačkih fakulteta, za studentice i studente održat će se i utrka osmeraca, na kojoj će nastupiti posade sveučilišta od Dubrovnika i Pule do Osijeka i Zagreba, te gosti iz inozemstva (Varšave, Budimpešte, Milana, Amsterdama, Praga).

Uz disciplinu osmeraca, u programu regate je i natjecanje pod nazivom Memorijal profesora Jaroslava Laštovice ( prof. Laštovica je čuveni veslački djelatnik koji je svojim dugogodišnjim radom na Kineziološkom fakultetu podizao kvalitetu stručnog rada u veslačkom sportu). Memorijal okuplja natjecatelje u mlađim kategorijama te kategoriji veterana, u disciplinama od samaca i dvojaca do četveraca GIG.

O statusu Sveučilišne regate osmeraca govori njezin tretman u međunarodnoj veslačkoj federaciji FISA. Naime već nekoliko godina ova je regata uvrštena u službeni kalendar FISA natjecanja pod nazivom University Race of Eight.

Regata počinje u petak u 9:00 sati eliminacijskim utrkama, a nastavlja se u subotu finalnim utrkama koje počinju u 15:00 sati.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!