Vodeni sportovi

Ski Lift Krk - Croatia Open

Sportnet • utorak, 23.05.2006.

U subotu, 27. svibnja na Ski liftu Krk u uvali Punat održat će se Croatia Open – prva postaja europskog cable wakeboard toura. Ovom prigodom okupit će se ponajbolji domaći i europski sportaši kako bi se natjecali u atraktivnom board sportu, vodenoj varijanti snowboarda.

Sportaši se natječu na označenoj stazi dugoj 300 metara, izvodeći pritom razne skokove na vodi i preko prepreka – kickera i slidera, a dojam cjelokupne izvedbe ocjenjuje tročlani tim sudaca. U subotu u jutarnjim satima održat će se kvalifikacije, a finalne vožnje počinju u 16 sati. Prijavljeni sportaši natjecat će se u kategorijama Junior i Open, a najboljima će pripasti odličja i primamljive nagrade.

U nedjelju u 12 sati održat će se Rope Session – još jedna atraktivna predstava gdje će se rideri nadmetati u izvedbi najboljih trikova preko prepreka (kicker i slider). Dolazak na Krk su već tradicionalno najavila najbolja imena europske i svjetske cable wakeboard scene. Najveći dvoboj očekuje se između trostrukog svjetskog prvaka Nijemca Bernharda Hinterbergera i rastuće izraelske zvijezde, Europskog prvaka Liora Sofera, također i prošlogodišnjeg pobjednika Croatia Opena. U ženskoj konkurenciji domaćini se nadaju pobjedi najbolje hrvatske riderice Riječanke Silvije Trošelj.

"Krk je već tradicionalno jedno od najvažnijih takmičenja na našem kalendaru. Osim što ima posebnu draž kao prvo službeno takmičenje u sezoni, svi volimo dolaziti na Krk. Krajolik je predivan a domaćini odlični", kaže glavni sudac Gyuri Kirsch iz Mađarske. Tijekom vikenda u Puntu će se također održati i jedriličarska regata Croatia Cup tako da će ovo biti jedan izrazito sportski i međunarodni vikend na otoku Krku.

Slika 1 od 2.

Više o Ski liftu Krk i Wakeboard klubu Krk

Iako je Hrvatska mala zemlja, sa samo dvije vučnice za wakeboard i skijanje na vodi (i trećom u izgradnji), ovo je već peta uspješna wakeboard sezona na Krku, a reakcije sportaša i organizatora su odlične. Ski lift Krk ove će godine biti domaćin još dva natjecanja:

17.06. – Krk Handi Tricks – natjecanje u trikovima za osobe s invaliditetom
02.09. - Cro Board 2006 – cable wakeboard prvenstvo Hrvatske i Slovenije

Wakeboard klub Krk neprofitna je sportska udruga čiji je cilj promicanje, razvitak i unapređenje wakeboard sporta. Klub je član Hrvatskog saveza za skijanje na vodi. Wakeboard, baš kao i drugi board sportovi - snowboard i skateboard, posljednjih godina bilježi veliki rast popularnosti među sportašima. Wakeboarding osvaja mlade diljem svijeta te je sve više medijski praćen zbog dinamike i atraktivnosti, a sport, zabava i sasvim osobit modni stil čine wakeboarding novim stilom života. Za razvitak sporta jako je važno da se brzim tempom nastavi gradnja ski liftova, tako da danas u svijetu postoji preko 140 ski liftova - vučnica za wakeboarding i skijanje na vodi, od toga samo u Njemačkoj preko 50, na prirodnim ili umjetnim jezerima.

Ekološki su prihvatljivi - električni pogon ski liftova bitno manje utječe na okoliš od brodova. Ski lift Krk jedan je od najnovijih i najmodernijih liftova u Europi, visine i dimenzija posebno prilagođenih za wakeboarding, smješten u srcu Kvarnera, na otoku Krku u Puntarskom zaljevu. Ski lift čini sistem peterokutnog oblika sa sedam nosača za skijaše, pokretan elektromotorom snage 37 kW. Vučnica je dugačka oko 650 m, a uobičajena brzina je 30 - 32 Km/h, pogodna za znalce i početnike.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!