Nogomet

Italija – Hrvatska kroz talijanske oči

Leo Tomašević • četvrtak, 17.08.2006.

Talijanski tisak napada izbornika Donadonija a talijanski navijači ga napuštaju tokom utakmice. Već od dana kada je Roberto Donadoni najavio da će pozvati za prijateljsku utakmicu sa Hrvatskom mnoga nova lica počeli su napadi sa strane talijanskog tiska...

Dvije su bile glavne kritike: prva da se nema razloga zvati one koji nemaju nikakve budućnosti u talijanskoj reprezentaciji, a druga da se mora braniti s ponosom titula Svjetskog prvaka.

Talijanski je izbornik na to žestoko odreagirao rekavši da se ne smije kritizirati bez respekta njegove igrače a da su “pravi” Azzurri još nespremni. Medutim jučerašnji poraz je dao za pravo skepticima i ne samo da su iskoristili priliku da spočitaju Donadoniju što ih nije saslušao nego su ga još oštrije napali, rekavši kako je htio samo biti zvijezda time što je mislio da pobjede ovise o njemu a ne o igračima te što je izabrao igrati u Livornu da se pravi važan, iz osvete prema predsjedniku nogometnog kluba Livorno, Aldu Spinelliju, koji ga je natjerao na ostavku dok je bio trener njegove ekipe.

To je naravno pokrenulo i kritike na izbor stadiona zbog lošeg terena i zbog navijača koji i inače kritiziraju talijansku reprezentaciju misleći da njihova pobjeda samo ide u korist klubovima koji su zadnjih godina namještavali Campionato da bi se sve zaboravilo i da su ti isti navijači previše politički orijentirani (dok bi bilo bolje da nema politike u sportu). Zbog istog razloga jako su loš dojam ostavili i Hrvati na tribinama koji su se složili u kukasti križ.

Slika 1 od 2.
Foto: EPA

Oko same utakmice nema puno komentara, kao da je to bilo i manje važno pa i ocijene igračima su više manje izjednačene, kao da se utakmica i nije gledala, dok je namjera talijana pred televizijom bila sigurno ta da prati svoju momčad. To se vidi po gledanosti jučerašnjeg susreta kojeg je počelo gledati 5 miliona gledatelja, 27.15% od svih onih pred malim ekranom, što je jako puno usred ljeta, ali je interes padao i sve se je više napuštalo Donadonija da bi na kraju u drugom poluvremenu bilo uz Azzurre manje od 4 milijuna ljudi.

A što se kaže o Hrvatskoj? Skoro ništa, najčešće da nije ništa posebno, ali to u Italiji i nije bilo bitno. Ali ipak ulazi u povijest to da je pobjedila Svjetske prvake i nije bitno tko je bio na terenu i nije bitno da se pokušalo dati manje težine susretu bez novih majica Svjetskog prvaka i bez službenog šetanja terenom sa pokalom. To će se dogoditi tek 2. rujna na prvoj utakmici kvalifikacija za Europsko prvenstvo.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

NogometSkrolEuro 2008.
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!