Košarka

Zadar na krivom kolosjeku

Bernard Jurišić • četvrtak, 04.05.2006.

Nakon prvog dijela košarkaške Lige za prvaka, Cibona je apsolutni pobjednik. Ne zbog spektakularne igre, ne zbog pune dvorane, jer nema ni jedno ni drugo, nego čisto iz razloga što je za čak tri pobjede pobjegla jedinom pravom rivalu trenutno, Zadru. Što se događa sa Zadranima?

Aktualni prvaci države u završnicu prvenstva krenuli su nakrcani samopouzdanjem. Osvojeni Kup Krešimira Ćosića, dobra forma, dvije pobjede protiv Cibone u regionalnoj ligi, kao da su uspavale zadarski klub, koji igra sudbonosnih mjesec dana.

U pitanju je budućnost, kako bliska, tako i dalja, jer trogodišnji ugovor s Euroligom donosi neku novu razinu košarke, organizacije, doživljaja. Zadar je ove sezone želio i najavio da će već dogodine Maccabi, Panathinaikos, Barcelona, CSKa i ostali u Zagreb svraćati samo na proputovanju za Zadar. No, samo sedam kola Lige za prvaka pokazalo je nešto drugo.

Zadar je već triput izgubio, od Splita CO, Cibone i Cedevite i praktično ispustio prvu "meč-loptu" koju je imao protiv Cibone - prvo mjesto u ligaškom natjecanju. Ako se ne dogodi zaista nekakav čudesan preobrat, recimo da Zadar pobijedi sve do kraja, a Cibona posrne na Gripama, u Jazinama i još negdje, Zadru će za blještavilo Eurolige trebati obrana naslova prvaka u doigravanju.

Kako stvari stoje, to će biti velik izazov, jer će ih u polufinalu vjerojatno čekati opušteni Split CO, a u finalu Cibona, s prednošću domaćeg terena.

No, prema današnjem stanju, zadarski navijači nemaju previše razloga za pretjerani optimizam. Jer, momčad igra slabo, gomilaju se taktičke pogreške, a drugi trener ove sezone, Vlado Vanjak, od većine promatrača prokazan je glavnim razlogom Zadrovih poraza.

Već u Splitu, u 2. kolu, Zadar je izgledao jako loše. No, Vanjkovi potezi bili su još čudniji. Odjednom su se okrenule mnoge stvari u zadarskoj momčadi i taktici, pa se čini da se danas većina zadarskih akcija svodi na "daj Sesaru i čekaj". Gdje su nestale taktičke postavke iz prvog dijela sezone kad nije bilo Sesara?

Gdje su nestali Tvrdić i Lalić, zar je moguće da Oršulić nije vrijedan ni minute, da Gečevski mora "krvariti" iz utakmice u utakmicu, iako ima vrlo solidne alternative u Laliću, Pattersonu i Čolaku?

Zar je moguće da Vanjak ne primjećuje da je Štemberger potpuno izvan forme, da je Vladović puno korisniji od Olivera, a da je Damir Tvrdić neusporedivo korisnija i racionalnija šuterska opcija od (još uvijek) obrambeno nonšalantnog Sesara?

Porazi se gomilaju, prigode propuštaju, upitnici izranjaju jedan za drugim. Zadar je na lošem putu i ne promijeni li se nešto drastično, najbolja košarkaška publika u zemlji ostat će i dalje na "utješnim nagradama". Čak i ovako "nezainteresirana" momčad Cibone zasad je previsoka prepreka za Zadrane...

Premijer liga

1Zadar 20+78
2Split 20+39
3Cedevita Junior 20+32
4Kvarner 2010 11+9
5Dinamo Zagreb 11+7
6Šibenka 11+7
7Cibona 11-2
8Dubrava 11-6
9Zabok 11-28
10Vrijednosnice Osijek 02-36
11Dubrovnik 02-36
12Alkar 02-64

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

KošarkaTop temaSkrol

Premijer liga

1Zadar 20+78
2Split 20+39
3Cedevita Junior 20+32
4Kvarner 2010 11+9
5Dinamo Zagreb 11+7
6Šibenka 11+7
7Cibona 11-2
8Dubrava 11-6
9Zabok 11-28
10Vrijednosnice Osijek 02-36
11Dubrovnik 02-36
12Alkar 02-64

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!