Ostali sportovi

Kristijanu Novaku srebro, Mirni Šenjug bronca

Sportnet • subota, 06.05.2006.

Prvoga dana 41. Europskog seniorskog karate prvenstva veliki uspjeh hrvatskih sportaša. Kristijan Novak, član zagrebačke Croatije, svoju izvanrednu ovogodišnu formu okrunio je srebrenom medaljom u kategoriji kata pojedninačno, izgubivši u finalu od svjetskog i europskog prvaka talijana Luke Valdesija rezultatom 5:0...

Kristian je u prvom kolu pobjedio Ukrajinca Semchyka 4:1, u drugom je bio bolji od Grka Konstantakopoula 3:2, u trećem je porazio Talijana Maurina 4:1, da bi u polufinalu bio bolji od Nijemca Gusslera rezultatom 3:2.

U finalnom dvoboju za nijansu je ipak bio bolji višestruki svjetski i europski prvak, Talijan Luka Valdesi pobijedivši rezultatom 0:5 i osvojivši zasluženo zlatnu medalju.

Odlični rezultati na ovogodišnjoj Zlatnoj ligi su bili pokazatelji da će Kristijan ove godine do medalje, a i treneri su na to ukazivali pa ovaj rezultat i nije posebno veliko iznenađenje, iako se medalja očekivala. Ova medalja je plod zaista višegodišnjeg napornog Kristianovog rada i nagrada za sve što je napravio kako bi se nakon prošlogodišnje neugodne povrede vratio u vrhunsku formu

Mirna Šenjug je kao i Kristian odlično počela ovogodišnju sezunu uspinjući se na pobjedničko postolje na sva tri turnira Zlatne lige. Slijedom toga i današnji nastup započela je suvereno dvijema pobjedama od 5:0 nad predstavnicama Turske i Rusije da bi u trećem kolu bila zaustavljena od Španjolke Cogolludo de Las 2:3.

U repasažu za treće mjesto porazila je Austrijanku Glück 5:0 i Švicarku Sanses 4:1, te zasluženo osvojila brončanu medalju.

Korak do medalje ostale su naše dvije djevojke Ivana Bebek i Dijana Saleš u borbama po težinskim kategorijama, kao i Nenad Vukobrat u muškoj konkurenciji.

Ivana je u kategoriji do 60 kg nastupila zahvaljujući prošlogodišnjem zlatu Petre Naranđe i mogućnosti da Hrvatska na taj način ima dvije predstavnice u ovoj kategoriji. No, sasvim je opravdala svoj nastup nanizavši tri sigurne pbjede za redom da bi u polufinalu bila zaustavljena od Ruskinje Sobol rezultatom 5:6, s velikim brojem sudačkih odluka na štetu naše predstavnice.

Takav ishod je malo deprimirao Ivanu pa je poklekla i u borbi za brončanu medalju protiv Slovakinje Medvedove i to u produžetku rezultatom 0:1.

Dijana je u prvom kolu kategorije preko 60 kg bila slobodna, da bi u drugom superiorno pobjedila Bugarku Rizovu 8:0. U trećem kolu gubi okršaj s Francuskinjom Fischer 0:1, a u repasažu za treće mjesto pobjeđuje Engleskinju Weeks, te u direktnoj borbi za brončanu medalju gubi tijesno od Njemice Herrgesell 0:1.

Nenad je u prvom kolu kategorije do 75 kg također bio sobodan i u drugo je prošao zahvaljujući predaji Cipranina Dimitroua, koji zbog ozljede nije mogao nastaviti borbu. U trećem kolu je izgubio od Francuza Beaudryja koji ulaskom u finale vuče Nenada u repasaž za treće mjesto. Pobjedivši Latvijca Zhuromskyja u produžetku 1:0 izgubio je u direktnoj borbi za treće mjesto od Španjolca Santana Vege 0:1.

Petra Naranđa kao da nije imala svoj dan. U prvom kolu tijesno je pobijedila Rumunjku i to nakon sudačkog izjašnjavanja da bi u drugom kolu bila poražena od Njemice kojoj je ovo bio prvi nastup na EP. Petra je očigledno izmorena velikim brojem međunarodnih nastupa i vrhunskih rezultata pa je očigledno danas pshički podbacila. No, vjerujemo da Petra može puno više i da će u nedjeljnom ekipnom nastupu biti onakava na kavu smo navikli.

U kategoriji do 70 kg prošlogodišnji brončani Goran Lučin nije uspio ponoviti takav uspjeh. Nakon dvije sigurne pobjede nad Švicarcem Seilerom 4:1 i Austrijancem Randowom 7:1, tjesno gubi u trećem kolu od Norvežanina Byberga 5:6 koji gubi u sljedećem kolu i onemogućuje Goranu daljnju mogućnost borbe za brončanu medalju.

Mario Vučić je u kategoriji do 80 kg također bio slobodan u prvom kolu, te u naredna dva sigurno porazio Norvežanina Bryniea i Šveđanina Koivumaa identičnim rezultatima 3:0. Na Mariovu nesreću u sudačkom produžetku borbe četvrtog kola poražen je od Makedonca Arsovskog 2:3 koji gubi u sljedećem kolu pa Marija ostavlja bez mogućnosti za proboj u repasaž. No, Mario je naša glavna ekipna uzdanica i skupa s Nenadom će sigurno dati sve od sebe da u nedjeljnom nastupu ekipa najmanje potvrde prošlogodišnju broncu.

Ivan Zoričić je u kategoriji preko 80 kg u prvom kolu izgubio od Rumunja Potelecana 2:4 i time završio svoj nastup na ovogodišnjem Europskom prvenstvu.

U subotu na EP nastupaju Danil Domdjoni do 60 kg, Dario Svetić do 65 kg, Jelena Kovačević do 53 kg, te Goran Živković i Petra Volf u apsolutnoj kategoriji, kao i muški i ženski kata timovi.

Podsjetimo da kata timovi ove godine imaju vrhunske nastupe u Zlatnoj ligi pa s pravom možemo očekivati medalje u obje kategorije.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!