Ostali sportovi

Nove medalje hrvatskih karatista na EP

Sportnet • subota, 06.05.2006.

I drugog dana Europskog seniroskog karate prvenstva uspješan nastup naših predstavnika, a osvojene četiri nove medalje prestavlja najveći uspjeh na jednom Europskom prvestvu u povijesti hrvatskog karatea.

Riječanka Jelena Kovačević je sjanim nastupom osvojila drugo mjesto i titulu europske doprvakinje. U prvom je kolu Jelena sigurnom pobjedom nad Mađaricom Toth od 4:0 nagovjestila današnji uspješan hrvatski dan. Redom su potom padale sve favoritkinje, Španjolka Garcia Romo 6:2, prošlogodišnja prvakinja Njemica Fleischmann 5:3, te na kraju u polufinalu Grkinja Kosmidou 4:0. U finalu je Jeleni ipak nedostajlao malo snage i sreće da nadvisi danas odličnu Slovakinju Visnovsku koja ju je porazila rezultatom 0:3.

Zaista briljantan nastup potvrdio je velike Jelenine mogućnosti i talenat koji dojučerašnja juniorka ima, ali koliko malo sponzorsko ulaganje može u ovom sportu pomoći dostizanju vrhunskih sportskih dosega. Naime, Jelenu podupire sponzorski najveći hrvatski trgovački lanac Konzum, pa im veliko sportsko hvala.

Danil Domdjoni je imao loš ždrijeb, jer je u prvom kolu naletio na favorita Španjolca Camacha, od kojeg gubi tijesno 1:2. No kako je Španjolac ušao u finale, Danil je dobio priliku da kroz repasaž dođe u priliku da se bori za brončanu medalju. Svoje je iskoristio nanizavši tri pobjede zaredom. Pali su Austrijanac Glavas 2:1, Rus Kalešnikov 2:0 i u direktnoj borbi za treće mjesto Englez Smith 2:0. Danil je još uvijek junior pa je ovaj seniorski rezultat zasigurno dobar pokazatelj da je žetva medalja na međunarodnom planu za ovog talentiranog karataša iz Biograda tek počela.

Oba kata tima su bili favoriti za medalje pa su osvajanja trećih mjesta u obje konkurencije samo potvrda jučerašnjih velikih rezultata u pojedinačnom dijelu. Cure su odmah u prvom kolu naletjele na favorizirane Francuskinje i izgubile 0:5, ali kako je ekipa Francuske ušla u finale, našima djevojkama je slijedio repasažni put u borbi za treće mjesto. Pobjedile su Makedoniju 5:0 i potom u direktnoj bobi za treće mjesto Njemačku rezultatom 4:1.

Dečki su startali pobjedom nad Njemačkom 3:2 da bi u drugom kolu naletjeli na favorite, europske i svjetske prvake Talijane, izgubivši 0:5. Takav ishod ne bi prognozirali obzirom da su naši dečki na dva turnira Golden Lige zaista bili bolji. U borbi za treće mjesto pobjedili smo Njemačku 4:1 i tako uzeli ukupnu 6. medalju za hrvatsku reprezentaciju na ovom europskom prvestvu.

U kategoriji do 65 kg Dario Svetić je u prvom kolu izgubio od predstavnika Srbije i Crne Gore Stevanovića 1:7 pa kako je isti ispao u sljedećem kolu Dario nije dobio prilike za daljni nastup na ovom europskom prvestvu.

U apsolutnoj kategoriji Goran Živković i Petra Volf nisu uspjeli dalje od prvog kola. Živković je izgubio od Portugalca Diaza 0:3, a Petra od Čehinje Pecekove 2:3 nakon produžetaka.

U nedjelju je na rasporeedu najzanimljivi dio Europskog prvenstva kada nastupaju muške i ženske ekipe u borbama. Naš muiški tim brani brončanu medlju od prošle godine, dok cure slove kao jedne od favoritkinja za pobjedničko postolje.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!